Gebelikte Karpuz Bebeğe Kilo Aldırır mı Hamileler Karpuz Yiyebilir mi

Hamilelikte Karpuz Yemenin 12 Faydası ve Zararları

0 160

Hamilelikte Karpuz Yemenin 12 Faydası ve Zararları

Hamilelikte beslenme çok mühimdir bu nedenle hamile kadınlar hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Hamilelikte karpuz gibi meyve yemek de çok faydalıdır. Karpuz makul ölçülerde tüketildiği takdirde gebelikte güveli bir meyvedir. Karpuz gebelikte bebeğe kilo aldırmaz çünkü çok düşük kalorili bir meyvedir.

Hamilelerde Karpuz Yemenin Faydaları Nelerdir?

Kabızlığı Tedavi Eder

Kabızlık gebe kadınların en sık karşılaştığı problemlerdendir. Bu problemin nedeni hamilelikte hormonlarda meydana gelen değişimdir. Karpuz lif içeriği yüksek bir meyve olduğundan dışkı oluşumuna yardımcı olur, dışkıyı yumuşatır ve bağırsakları çalıştırır böylece kabızlığa iyi gelir.

Mide Yanmasına İyi Gelir

Hamilelikte vücutta önemli hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişim hamile kadınlarda mide yanması, mide ekşimesi gibi problemlere neden olur. Karpuzun sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi sayesinde gebe kadınlarda mideye iyi gelir, midede yanma hissini geçirir.

Ödemi Önler

Ödem dokularda, hücrelerde sıvı birikmesi demektir. Hamilelikte hormonal değişimlere bağlı olarak gebe kadınların el ve ayaklarında ödem problemi meydana gelir. Karpuz su içeriği yüksek bir meyve olduğundan vücuttaki tıkanıklıkları giderir ve ödemden kurtulmaya yardımcı olur.

Enerji Verir

Karpuz, potasyum, magnezyum gibi zengin miktarda mineral, A, B 1 ve B 6 gibi vitaminler içerir. Bu besinler doğal enerji arttırıcılardır, dolayısıyla vücut için büyük enerji kaynaklarıdır. Bu sayede hamilelikte sık görülen bir sorun olan halsizliği giderir ve enerji seviyenizi artırır.

Sabah Bulantılarına İyi Gelir

Hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi problemler sık görülür. Bu durum her ne kadar yalnızca sabahleyin meydana gelmese de “sabah bulantısı” olarak adlandırılır. Sabahları bir bardak karpuz suyu veya bir dilim karpuz yemek bu sorunla mücadelede oldukça etkilidir. Karpuz sabah bulantılarından kurtulmanın yanı sıra,  canlandırıcı ve enerji vericidir.

Dehidrasyonu Önler

Dehidrasyon vücudun susuz kalması demektir. Hamilelikte dehidrasyon problemi de gebelikte yaşanan sorunlardandır. Yeterince sıvı almamaktan, su içmemekten ve gebelikte sık kusmaktan dolayı dehidrasyon görülür. Dehidrasyon hamile kadınlarda halsizlik, yorgunluk hatta erken doğum gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Karpuz %90’dan fazla su içerir, bu özelliği ile susuzluğu giderir ve dehidrasyonu önler.

İdrar Yolu Enfeksiyonunu (İYE) İyileştirir

Hamile kadınların birçoğunda idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Hamilelikte bağışıklık sistemi zayıflar, rahimdeki bebek mesaneye baskı yapar, bunun sonucunda idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerin bol sıvı alması, bol su içmesi gerekir. Karpuz yüksek su içeriği ve antibakteriyel özellikleri sayesinde idrar yolu enfeksiyonuna doğal çözümdür. İdrar yollarını, mesaneyi mikroplardan, bakterilerden temizler.

Göz Sağlığını Korur

A vitamini göz sağlığı için çok önemli bir vitamindir, göz sağlığını korur ve görme hissini keskinleştirir . Karpuz bol miktarda A vitaminine dönüşen bir antioksidan olan beta-karoten içerir. Vücuttaki serbest radikalleri temizler, göz sağlığına iyi gelir.

Fetus Kemik Oluşumunu Destekler

Hamile kadınların günlük beslenmelerine karpuzu dahil etmelerinin bir diğer önemli nedeni de karpuzun büyüyen bebekte kemik ve diş oluşumuna yardımcı olmasıdır. Karpuzlar önemli miktarlarda kalsiyum ve potasyum içerir ve bu mineraller fetüste kemik gelişimi için mutlaka gereklidir

Kas Kramplarını Giderir

Hamilelik döneminde kadın vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Hamile kadın kilo alır, hormonlarda artış görülür ve bu durum kemiklerde, kaslarda ağrıya ve kramplara sebep olur. Düzenli karpuz tüketimi hamilelikte sık görülen kas kramplarına iyi gelir.

Cildi Güzelleştirir

Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler ciltte çeşitli sorunlara sebep olur. Sivilcelenme, lekelenme ve mat görünme gibi cilt problemleri meydana gelir. Karpuz sindirim sistemini çalıştırır, vücuttan toksinleri temizler, cildinizin parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

İdrar Yollarını Temizler

Karpuz diüretik yani idrar söktürücü bir meyvedir, bu özelliği sayesinde sık idrara çıkmanızı sağlar, idrar yollarını temizler, karaciğer ve böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İdrar yoluyla vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir. Böbrek fonksiyonunu uyarır, karaciğeri arındırır ve kandaki ürik asit seviyelerini azaltır.

Preeklampsiyi Önler

Preeklampsi gebelik zehirlenmesi demektir. Karpuz likopen içeriği yüksek bir meyvedir. Likopen açısından zengin besinleri tüketmek gebelik zehirlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Hamilelikte Karpuz Yemenin Zararları Nelerdir?

Karpuz her ne kadar çok sağlıklı bir meyve olsa da gebelikte aşırı miktarda karpuz tüketmek bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gebelikte karpuz tüketimini sınırlı tutmalıdır. Hamilelikte aşırı karpuz yemek şu problemlere sebep olur;

  • Gestasyonel diyabet, hamilelerde görülen şeker hastalığı demektir. Hamilelikte aşırı karpuz tüketimi kan şekerini çok yükselterek gebelikte şeker hastalığı sorununa sebep olabilir.
  • Karpuz idrar söktürücü olduğundan, bu meyveyi tüketmek vücuttan toksinleri temizler ancak çok fazla karpuz yemek toksinlerle beraber vücut için gerekli besin maddelerinin de dışarı atılmasına neden olur.
  • Karpuz çok çabuk bozulabilen bir meyvedir, bu nedenle hamilelikte tüketeceğiniz karpuzun taze olmasına dikkat etmelidir. Karpuz taze değilse yahut çok miktarda karpuz yenirse mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.