İnkontinans Ne Demek İnkontinans Tipleri Nelerdir?
İnkontinans istemsiz idrar veya dışkı kaçırmaya denir. Bu sorun stresten, ilaçların yan etkisine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Makalemizde inkontinans (küçük ve büyük abdest kaçırma) hakkında bilgiler vereceğiz.
İdrar İnkontinans Nedir?
İdrar inkontinansı; idrarın mesaneyi tutmasına veya serbest bırakmasına yardımcı olan kaslar ve sinirler ile ilgili problemlerden kaynaklanan, idrar kaçırmaya yol açan yaygın görülen bir durumdur. Bu durumda özellikle öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırma sorunu yaşanabilir.
İdrar İnkontinans Sebepleri Nelerdir?
Yaygın sebepler şunlardır:
İdrar yolları enfeksiyonu: Bu enfeksiyon mesaneyi tahriş edebilir, idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırma konusunda güçlü bir dürtüyle karşı karşıya bırakabilir.
Gebelik ve Çocuk doğurma: Gebelik ve çocuk doğurmak da pelviste kaslar, eklemler ve sinirlerde güçsüzlüğe sebep olabileceğinden idrar inkontinansına sebep olabilir.
Menopoz: Menopoz döneminde östrojen seviyesi düştüğünde stres inkontinansını çok yaygındır. Östrojen mesane, pelvik kasları ve üreterin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Prostat problemleri: Prostat ameliyatı geçiren veyahut prostat büyümesi yaşayan erkeklerde idrar inkontinansı yaşama ihtimali daha çoktur.
Sigara içmek: Uzmanlar neden olduğundan emin olmasa da sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre idrar inkontinansı yaşama riski daha yüksektir.
Fazla kilolu olmak: Fazla kilo mesaneye baskı yapacağından idrar akıntısına yol açabilir.
Sağlık problemleri: Diyabet, çoklu sklerosis ve parkinson hastalıkları gibi sağlık problemleri sinir veya kaslara zarar verebilir. Kaygı da bazi kişilerde idrar inkontinansına sebep olabilir.
İlaç: İdrar sökücü,sakinleştirici,uyku depresyon ilaçları idrar inkontinansına sebep olabilir veya daha da kötü hale getirebilir. Doktorunuzla bu durumun ilaçların yan etkisi olup olmadığı hakkında konuşup size uygun olan tedavi seçeneklerini öğrenin.
Histerektomi: Rahmi almak için ameliyat olunduğunda mesaneyi destekleyen kaslar ve bağlar zarar görebilir.
İdrar İnkontinans Nasıl Tedavi Edilir?
İlaç tedavisi: Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar kas ve sinirleri rahatlatıp mesane spasmlarını engelleyebilir. Botoks enjeksiyonları da ilaçlar işe yaramadığında yardımcı olabilir. Botoks muayenede yapılan ve genellikle 5 dakikadan daha kısa süren bir işlemdir. Bu işlem 6 ay boyunca belirtileri kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Ameliyat: Eğer diğer tedavi yöntemleri işe yaramadıysa ve belirtiler ciddiyse doktorunuz ameliyatı önerebilir. En yaygın ameliyat ise sling uygulaması olarak adlandırılır ve Mesaneyi desteklemek için küçük bir şerit kullanır.
Cihaz: Peser; idrar sızıntıları önlemek için üretrayı yeniden konumlandırmak için vajinaya yerleştirilmiş bir halkadır.
Mesane eğitimi: Tuvaletin gelmesini beklemek yerine belirli zamanlarda ayarlayarak, mesaneniz üzerinde kontrole sahip olabilir ve tuvalet arasındaki süreyi artırabilirsiniz.
Kegel egzersizleri: Kegel egzersizleri mesaneyi güçlendirir ve idrar sızıntısını durdurur.
İdrar İnkontinans Durumunda Yapılması Gerekenler
Çok su içmek: Bu problem için su tüketmenin iyi olmayabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak durum tam tersidir. Günde en az 8 bardak su tüketmelisiniz.
Yediklerine dikkat etmek: Belirtileri hafifletmek için; alkol,karbonhidratlı içecekler,kahvve,çay,baharat ve asitli besinlerin tüketimini kesmelisiniz.
Kilo vermek: Fazla kilolardan kurtulmak idrar inkontinansını iyileştirebilir. Vücudun %5’i ağırlığını kaybetmek faydalı olabilir. BU da 200 kilo bir kişide 10 kiloya tekabül etmektedir.
Sigarayı bırakmak: Sigarayı bırakırsanız idrar akıntı riskini azaltırsınız.
Dışkı Kaçırma (Fekal İnkontinans ) Fekal İnkontinans Nedir?
Fekal inkontinansı olarak da bilinen dışkı kaçırma, bağırsak hareketlerinizi kontrol edemediğinizde, katı veya sıvı dışkı çıkışına sebep olur. Bu durum yaşlı insanlarda daha sık görülür, ancak herkes bağırsak inkontinansı yaşayabilir.
Fekal İnkontinans Sebepleri Nelerdir?
Bazı yaygın sebepler şunlardır:
İshal: İshal olmak tuvaleti tutmayı zorlaştırabilir.
Kabızlık: Sulu dışkılar büyük, sert dışkıların arkasında birikebilir ve etraflarında sızıntı yapabilir ve bu da inkontinansa neden olabilir.
Kas güçsüzlüğü veya zararı: Doğum yaralanmaları, kanser cerrahisi ve hemoroit cerrahisi, anüsü kapatan kaslara zarar verebilir veya zayıflayabilir. Bu da dışkı kaçırmaya neden olabilir
Sinir Hasarı: Diyabet ve MS gibi sağlık problemleri anüs çevresindeki sinirleri etkileyebilir.
Fiziksel Olarak Aktif Olmamak: Çoğu vaktini oturarak veya uzanarak geçiren kişiler daha büyük bir risk altındadır.
Hemoroidler:Hemoroidler anüsteki kasların düzgün çalışmasını engelleyerek inkontinansa neden olabilir.
Sağlık Sorunları: İltihabi bağırsak hastalığı (İBH) ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi laktoz intoleransı veya bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler dışkı inkontinansı yaşayabilirler.
İlaçlar: Laksatikler gibi bazı ilaçlar inkontinansa yol açabilir.
Fekal İnkontinans Nasıl Tedavi Edilir?
İlaç Tedavisi: Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar da bu hususta yardımcı olabilir. İshal karşıtı ilaçlar; bağırsak hareketlerini azaltır ve lif takviyeleri gibi hacim arttırıcı maddeler de dışkıyı daha sıkı ve daha kolay kontrol edilebilir hale getirir.
Bağırsak eğitimi: Vücudu düzenli aralıklarla tuvalate çıkarmayı alıştırmak dışkı inkontinansı geçirebilir.
Ameliyat:İnkontinansa sebep olan yaraları( doğum sırasında kas yırtılması) tedavi eden birçok farklı prosedür bulunmaktadır. Kolostomi, dışkıyı vücudun dışında bir torbaya toplanmasını sağlayan bir başka ameliyattır.
Bağırsak egzersizleri: Güçlü pelvik kaslarına sahip olmak bağırsak kontrolünü iyileştirebilir.
Beslenme Değişiklikleri: Daha fazla (veya daha az) lif tüketin, kafein,alkol ve baharatlı besinlerden uzak durun. Bir yemek günlüğünü tutmak, inkontinanta hangi yiyeceklerin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Doktorunuz durumunuza göre diyet değişiklikleri önerebilir.