İdrarda Üreme Nedir?
İdrar kültürü; enfeksiyon kaynaklı birçok hastalığın teşhisinde kullanılan bir tür tahlildir. Ayrıca böbrekte, mesanede taş olup olmadığını anlamak için de başvurulan idrar kültürü testi vücuttaki iltihap oluşumlarını da göstermektedir.
Hastaya uygulanacak bazı tıbbi müdahaleler öncesinde uygulanan idrar kültürü testi; idrardaki bakterileri göstermektedir ve bu üreme şeklinde ifade edilir. Eğer idrar kültüründe üreme yoksa bu kişinin idrarında bakteri olmadığını göstermektedir.
İdrarda Üreme (Bakteri) Neden Olur?
İdrar Yolu Tıkanması
İdrarda üreme yani bakteri olmasının bir nedeni idrar yolunda tıkanma olmasıdır. İdrardaki bakteriler idrar yolunda tıkanmaya sebep olabilmektedir. Tıkanmanın asıl sebebi böbrekte taş veya kum olmasıdır. Böbrekteki taşlar hastada bazı belirtilere yol açabilir. Bu taşlar idrarda üremeye sebep olduğundan idrar yollarında tıkanıklığa da yol açabilmektedir. İdrar yolu tıkanmasının bir diğer sebebi ise erkeklerdeki prostat büyümesi olabilir. Prostat büyümesi vücuttaki idrarın atılmasını engellediğinden idrar birikecek, içinde bakteri oluşacak ve bütün bunlar sonucunda ise vücutta enfeksiyon oluşma riski yükselecektir.
İdrar Yolu İltihabı
İdrarda üremeye sebep olan bir diğer yaygın durum ise idrar yolu iltihabıdır. Eğer idrar yolundaki bakteriler artarsa yani idrarda üreme gerçekleşirse iltihaplar meydana gelmeye başlayacaktır. En yaygın görülen iltihaplar şunlardır: böbrek iltihabı, kanal iltihabı idrar çıkış yolu(üretra) iltihabı ve sistit(idrar torbası) iltihabıdır. Bu tür iltihapların sık karşılaşılan nedenleri; az su içmek, cinsel ilişkinin korunmadan yapılması ve kişide hijyen eksikliği yani taharetlenmemektir.
İdrar İçin Sonda Kullanımı
Herhangi bir hastalık nedeni ile idrarını kendi başına yapamayan hastalarda sonda kullanılmaktadır. Sonda kullanımı ise idrarda üremeye sebep olabilmektedir.
Baskılanmış Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi; şeker hastalığı gibi hastalıklar nedeniyle baskılandığında bakterilere karşı daha güçsüz hale gelmektedir. Bu sebeple de idrarda üreme görülmektedir. Ayrıca kandaki bazı bakteri kaynaklı hastalıklar da idrara geçip bakteri oluşumuna yol açabilmektedir.
İdrarda Üreme (Bakteri) Belirtileri
Sağlıklı bir bireyin idrarı oldukça temiz olup ancak çok az miktarda da olsa bakteri içermektedir. Bu düşük seviyedeki bakteri kişide herhangi bir belirti oluşturmamakta ve yalnızca yapılan idrar tahlilleri ile anlaşılmaktadır. İdrarda çok az miktarda bulunan bakteriler bir hastalık sebebiyle çoğalırsa kişide şu belirtiler gözükmeye başlamaktadır:
Çok sık idrara çıkmak: Sağlıklı bir birey günde ortalama 4-5 kez tuvalete çıkabilirken idrarda üreme olması durumunda bu sayı anormal yükselmektedir.
İdrara çıkarken yanma hissi yaşamak: Bu yanma hissi idrardaki bakteri miktarına doğru orantılı olarak yoğunlaşmaktadır. İdrara çıkarken yanma olması halinde doktora gidilmesinde fayda vardır.
Alt karında ağrı: Bu ağrı da idrardaki bakteri miktarına doğru orantılı olarak şiddetlenmektedir.
Mesaneyi tam olarak boşaltamama hissi: İdrarınızı yaptığınız halde, sanki hala tam olarak rahatlayamama durumudur.
İdrarda Bakteri Teşhisi
Kişide idrarda bakteri olup olmadığı yapılan idrar tahlili ile anlaşılmaktadır. Bu test doktor tarafından gerekli görüldüğünde yapılmaktadır. İdrar tahlilinde öncelikle hastadan idrar örneği alınır ve bu idrar incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Bu idrarda beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin ve tabi ki bakterilerin kontrolü yapılır. Verilen idrar örneğinin kirlenmesini önlemek için hasta idrarını yapmadan önce genital bölgesini antiseptik bir bezle silmelidir. Ayrıca hastadan alınan idrar baştaki idrar değil, idrar ortasından istenmektedir. İdrar laboratuvarda incelenip kültürü çıkarılmaktadır. Bu sayede idrarda bakteri olup olmadığı anlaşılmaktadır.
İdrarda Üreme (İdrarda Bakteri )Tedavisi
Kişi idrar yapma ile ilgili herhangi bir problem yaşaması halinde hemen Üroloji bölümünde uzman bir doktora gitmelidir. En doğru tanı ve teşhisi uzman doktor yapacaktır.