İdrarda Lökosit  Nedir Ne Demek Değerleri Kaç Olmalı Nasıl Düşürülür

İdrarda Lökosit Yüksekliği Görülmesi Nedenleri Tedavisi İdrar Tahlili Lökosit

0 28.828

İdrar Tahlilinde Lökosit Değeri Kaç Olmalı? İdrarda Lökosit Yüksekliği Bitkisel Tedavi Yolları

Kanımızda bulunan beyaz kan hücreleri lökosit olarak da bilinirler. Lökositler, bağışıklık sisteminde önemli rol oynayıp enfeksiyon ve hastalıklara karşı savaşır. İdrarda bulunan lökositler genellikle mikroskobik testlerle görülür. İdrarda az miktarda lökosit bulunması normal kabul edilir ve normal oran 0 ila 5 WBS/HPF’dir. Ancak, idrarda yüksek oranda lökosit olması hastalığın veya enfeksiyonun habercisidir. Bu durum özellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı veya diğer böbrek hastalıklarından kaynaklanabilir İdrarda yüksek oranda lökosit olması ayrıca; mesanede, idrar yolunda ve böbreklerde hasar olduğunun da göstergesi olabilir.

İdrarda Lökosit Yüksekliği Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları idrarda yüksek oranda lökositin ve bulanık idrarın en yaygın sebebidir. İdrar yolundaki enfeksiyonu, bakterilerin (yaygın olarak escherichia coli veya e.coli bacteria varyantı) idrar yoluna girmesi sonucunda olur.

İdrarı Tutmak

İdrarı uzun süre tutmak mesaneyi güçsüzleştirir. Bunun sonucunda, idrarı tamamen boşaltmak zorlaşır. Mesanede fazla idrar çok uzun süre kaldığında, bu enfeksiyon oluşmasıyla birlikte idrarda lökosit seviyesinin artmasına sebep olabilir.

Böbrek Taşları ve Safra Taşları

İdrarda yüksek oranda lökosit olması böbrek veya safra taşının habercisi olabilir. Böbrek taşı ve safra taşı kandaki lökositin artmasına sebep olabilen durumlardır. Bu durumlar idrar yollarında tıkanıklığa yol açacak ve karın ağrısı, sancılı idrar yapma gibi belirtileri beraberince getirecektir. Çoğu zaman, su içmek bu taşların kendi kendine düşmesi için yeterlidir ancak nadir de olsa bazı vakalarda bu problemin geçmesi için cerrahi müdahale gerekir.

Kanser

Böbreği ve mesaneyi etkileyen kanserde idrarda lökosit görülmesine sebep olabilir. İdrardaki lökositin bir diğer sebebi ise prostat kanseridir ve 40 yaş üstü insanların çoğunda görülebilen bir durumdur. Kanser için tedavisi için radyasyon terapisinden kemoterapiye kadar pek çok yöntem mevcuttur. Erken tanı her kanser türü için çok önemlidir, bu yüzden eğer ailenizde kanser yaşamış insanlar varsa test yaptırmanız tavsiye edilir.

İlaçların Yan Etkisi Olarak

Bazı ilaçlar yan etki olarak idrarda lökosit görülmesine neden olabilir. Rifampin gibi ilaç kullanan insanlarda da idrarda lökosit görülebilir. Bu durumda ilacın değiştirme hakkında doktorla konuşulmalıdır. Kan sulandırıcı olarak bilinen antikoagulanlar kullanan insanlarda da idrarda lökosit görülebilir. Analjezikler veya ağrı kesiciler de kanda lökosit oluşundan sorumlu olabilir.

Gebelik

Gebelikte, kadınlar idrar yolları enfeksiyonu yaşamaya daha yatkın olurlar. Bunun sebebi, idrar yollarındaki hormon değişikliğidir ve bunun sonucunda mesanenin tamamen boşaltılması zorlaşacağından bu da enfeksiyonlara yol açar. Bu yüzden, rutin yapılan testlerde idrarda lökosit görülebilir.

Prostatın büyümesi

Prostatı büyümüş erkeklerin idrarında lökosit görülebilir.

Şeker hastalığı

Şeker hastası olan insanlar normal insanlara göre daha fazla idrar yolu enfeksiyonu yaşarlar. Aynı zamanda şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesi de daha zordur.

Mesane iltihabı veya tahrişi

İdrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede tahriş (veya kist) olması idrarda lökosit olmasının en yaygın sebebidir. Bu durum kadınlarda daha yaygındır ve her yıl kadınlardın %10 ila %20’sinde idrar yolu enfeksiyonu yaşandığı düşünülmektedir. Yüksek oranda bakteri ve lökosit enfeksiyon veya tahrişin habercisidir. İdrar yolu enfeksiyonu yalnızca enfeksiyon sebebiyle olmayan bir mesane tahrişidir. Bu aynı zamanda ağrılı mesane sendromu olarak da binilir. İdrarda yüksek lökosit olması da mesane iltihabının da habercisi olabilir.

Kateter kullanmak

Kateter kullanmak mesaneye mikrop ve bakterilerin girmesine sebep olacağından bu durumda enfeksiyon oluşabilir.

İdrar Yolu Tıkanıklığı

İdrarda lökosit olmasının bir diğer sebebi ise idrar yolu tıkanıklığı olabilir. Mesane taşları, böbrek taşları, pelvik bölgesine darbe veya pelvikte tümör olması idrar yolunda tıkanıklığa sebep olan durumlardır. Bu durumda; idrarınızda kan da görebilirsiniz.

İdrarda Lökositin Belirtileri

İdrarda lökositin en açık belirtilerinden biri idrarın koku kokması veya bulanık olmasıdır. Normale göre daha fazla idrar yaptığınızı fark edebilir ve idrar yaparken sızı veya yanma hissi yaşayabilirsiniz. İdrardaki fazla lökositin diğer belirtileri şunlar olabilir: titreme, üşüme ve ateş gibi böbrek iltihaplanmaları; sistemik lupus eritematozus, mesane tümörü; karın ağrısı, bulantı ve kusma; kronik pelvik ağrı ve cinsel ilişki esnasında ağrı.

İdrarda Lökositin Doğal Yollarla Tedavi Edilmesi

İdrarda lökositin için en uygun tedaviler hangileridir? Doktorunuz bu durum için birçok ilaç verecektir ancak doğal tedavi yöntemleri de mevcuttur. İşte idrardaki lökosit seviyesini ilaç kullanmadan azaltmak için doğal yöntemler:

Çok Su Tüketin: 

İdrarda lökosit için doğal tedavi yöntemlerinden birisi de su içmektir. Bu idrara sık sık çıkmaya sebep olacak, böylece bakteriler dışarı atılacaktır. Enfeksiyonlu insanların günde en az 10-12 bardak su içmelidir. Suyun içine, limon katarak hem tat katmış hem de toksinlerin atılmasına yardımcı olmuş olursunuz.

Sıcak Su Torbası Kullanın:

İdrar yolundaki iltihap ve tahrişler alt karında ve kasıkta baskıya sebep olur. Ağrıyan bölge üzerine sıcak su torbasını 10 -15 dakika kadar kullanabilirsiniz.

Ekinezya Çayı İçin:

Ekinezya enfeksiyonların iyileşmesine yardımcıdır, ayrıca idrardaki lökosit oranını da düşürür. Ekinezya çayı içmek ve bitkinin kendisini günde bir kez tüketmek oldukça faydalıdır.

Daha fazla C vitamini tüketin: 

C vitamini; dutsu meyveler (yaban mersini kurusu gibi), turunçgiller, kavun ve lahana gibi besinlerde bulunur ve idrarı daha fazla asidik yapıp idrar yollarınızın sağlığına iyi gelirler.

Yoğurt Tüketin: 

Yoğurt da probiyotik içeriği sayesinde idrardaki lökositleri doğal yoldan yok eder.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.