İdrarda Protein Çıkması
Protein insan vücudunda bulunan en önemli bileşenlerden biridir. Aslında protein, sudan sonra vücudun en büyük bileşenidir ve vücut ağırlığının % 16.6’sını oluşturur. Protein, vücudun yapı taşları olarak kabul edildiğinde bizim için çok yararlıdır. İskelet sistemi haricinde vücudumuzdaki her şey bir protein yapımıdır ve proteinsiz olsak vücudumuz var olmazdı. Proteinüri, idrardaki protein varlığını ifade eden bir sağlık problemidir. İdrarda bulunan protein çok az olduğunda bir sorun teşkil etmemektedir ancak protein çok yüksek olduğunda vücutta herhangi bir sebepten kaynaklı böbreklerin iyi çalışmadığının bir göstergesidir.
Böbrekler kanı süzer ve zararlı maddeleri kandan arındırır. Bu zararlı maddeler idrar yoluyla vücutta atılır. Böbrekler, bu filtrelemeyi gerçekleştirmek için çok sayıda küçük glomeruli bulundurur. Protein molekülleri genellikle bu glomerüllerden geçmek için çok büyüktür. Bu sebeple, idrar genellikle protein içermez ve bu yüzden idrarda protein olması böbreklerde bulunan glomerülleri ile ilgili bir sorunun olduğunun göstergesidir.
İdrar Protein Normal Değerleri Nedir?
- Normal Değer:Çocuk : 10–100 mg/L veya 24 saatlik idrarda: 1–10 mg/dl
- Yetişkin:: 10–140 mg/L veya 24 saatlik idrarda 1–14 mg/dl
İdrarda Protein Bulunması (Proteinüri )Testi Nedir?
Proteinüri testi, idrardaki protein seviyesini ölçen bir idrar testidir. Proteinler vücudun normal işlevlerini yerine getirmek için önemli bileşiklerdir ve normalde vücutta bulunurlar. Eğer böbreklerde herhangi bir problem varsa, protein idrara sızabilir. Bu sızma normal seviyede olursa bir problem teşkil etmez, ancak yüksek seviyedeyse bir böbrek hastalığı belirtisi olabilir.
İdrarda Protein Bulunması (Proteinüri )Testi Ne İçin Kullanılır?
İdrar testinde protein genellikle idrar tahlilinin bir parçasıdır, idrarınızdaki farklı hücreler, kimyasal ve maddeleri ölçen bir testtir. İdrar tahlili genellikle rutin bir kontrolün parçası olarak kontrol edilir. Bu test ayrıca böbrek hastalığı takibi için de kullanılabilir.
Neden Proteinüri Testi Yaptırmalıyım?
Doktorunuz, düzenli muayenenizin bir parçası olarak veya böbrek hastalığı belirtisi yaşanmanız halinde bir protein testi yapabilir. Bu belirtiler:
- İdrar yapma zorluğu
- Özellikle gece sık sık idrara çıkma
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Ellerde ve ayaklarda şişlik
- Yorgunluk
- Kaşıntı
İdrarda Protein Bulunması (Proteinüri )Belirtileri
Proteinüri (idrarda protein), ilk evrelerde herhangi bir belirti göstermez. Ancak, eğer idrardaki protein seviyesi çok yüksekse şu gibi belirtiler yaşanabilir:
- Köpüklü idrar
- Kollar, eller, yüz, karın, ayak bilekleri ve ayakların şişmesi
- Kilo alımı (sıvı tutulması nedeniyle)
- İştah kaybı
- Sırt ağrısı
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- Mide bulantısı ve yorgunluk
- Konsantrasyon eksikliği
İdrarda Protein Bulunması (Proteinüri )Tedavisi
Proteinüri tedavisi allta yatan sebebe bağlıdır. Ancak, tedavinin amacı idrardaki protein seviyesini düşürmektir.
Proteinüri tedavisi için kulllanılan yöntemler:
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ACE) veya anjiyotensin reseptör bloker (ARB) ilaçları kan basıncını düşürür ve böbrekleri korur
- Diyetisyene danışma ve sağlıklı bir beslenme planı edinme
- Diüretikler (İdrar söktürücü) ilaçların kullanımı
- Diyabetli kişilerde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olan insülin veya diğer ilaçlar
- Düşük proteinli beslenme
- Düşük sodyumlu beslenme
- Altta yatan kronik hastalıkların tedavisi
Sodyum Alımını Azaltın
Sodyum alımını yani tuz alımını azaltmanız idrarınızdaki protein seviyesini düşürmeye yardımcı olacaktır. Yapılan çalışmalar, sodyum alımında kısıtlı olan beslenme düzeninin proteinüride yaklaşık % 22’lik bir azalma sağladığını göstermiştir. Sodyum alımında azalma, kan basıncını azaltarak, böbrek fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonlu hastalarda düşük sodyum diyetinin tansiyon ilaçlarıyla birleştirildiği durumlarda, idrardaki protein seviyesi yaklaşık% 77 oranında azalır.
Keten Tohumu
Keten tohumu günlük olarak tüketildiğinde idrardaki protein seviyesini azaltmaya yardımcı olacaktır. Yapılan çalışmalar keten tohumunda bulunan alfa-linolenik asit ve lignonların böbreklerin işlevini geliştirmede yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.
Balık Yağı
Balık yağı da idrarda protein oranını düşüren etkili besinlerdendir. Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar etkisi, böbreklerin sağlığı için faydalıdır. Dahası, balık yağının yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.