İnsanda Kaç Litre Kan Bulunur
İnsan vücudunda bulunan kanın miktarı kişinin yaşına, sağlık durumuna ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak sağlıklı bir yetişkinin vücudunda yaklaşık beş litre kan bulur. İnsan vücudunun yaklaşık %7-%8’i kandan oluşur. Örneğin 60 kilo olan sağlıklı bir yetişkinin vücunda 4.2 ila 4.8 litre arası kan bulunur.
Kaç kilo olduğumuz, vücudumuzdaki kan miktarını belirleyen faktörlerden biridir. 100 kilo olan bir insanın vücudundaki kan miktarı ile 50 kilo olan kişideki kan miktarı aynı değildir. Bedenimizdeki kanın miktarını belirleyen diğer faktörler arasında ise yaş, cinsiyet ve sağlık durumu yer alır. Genellikle kadınlarda erkeklere kıyasla biraz daha az kan bulunur. Yetişkinlerin vücutlarında, çocuklarda olduğundan daha fazla kan bulunur.
Deniz seviyesinin altında yaşayanlara kıyasla, daha yüksek rakımlarda yaşayan insanların vücudunda daha fazla kan bulunur. Yapılan araştırmalarda yüksek rakımda yaşayan kişilerin bedeninde, deniz seviyesinde yaşayanlardan 1.8 litre daha fazla kan bulunduğu tespit edilmiştir. Yüksek rakımlı bölgeler daha az atmosferik oksijene sahiptir. Bu gibi yerlerde yaşayan insanların vücutları, dokulardaki hücreleri yeterli oksijenle beslemek için daha fazla kan üretimi gerçekleştirirler. Böylece kan miktarları da artar. Yaylalarda, yüksek yerlerdeki köylerde yaşayan kişilerin kanlı canlı, kırmızı yanaklı olmasının bir nedeni de budur.
Bebeklerde, Çocuklarda, Hamilelerde Ve Yetişkin Vücudunda Kaç Litre Kan Bulunur?
Bebeklerin vücudundaki kan miktarı; Erken doğmayıp, tam zamanında doğan bebeklerin vücudunda, vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 75 mililitre (mL) kan bulur. Örneğin bebek 3 kilo 600 gram ise o bebekte bulunan kan miktarı da 270 ml olur.
Çocukların vücudundaki kan miktarı; 36 kilo olan bir çocuğun vücudunda 2 litre 650 ml kan bulunur. Kan miktarı çocuğun kilosuna göre artabilir yahut azalabilir.
Yetişkinlerin vücudundaki kan miktarı; 68 kilo ile 81 kilo arasında kiloda olan yetişkinlerin vücudunda 4 litre 500 ml ila 5 litre 700 ml arası kan bulunur.
Hamilelerin vücudundaki kan miktarı; Anne karnındaki bebeğin kan ihtiyacına binaen hamile kadınların vücudunda daha fazla kan üretimi gerçekleşir, hamile kadınlar genellikle hamile olmayan kadınlardan% 30 ila 50 daha fazla kan hacmine sahiptir.
Vücuttaki Kan Miktarı Nasıl Ölçülür?
Vücuttaki toplam kan miktarını ve aynı zamanda kanda bulunan beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, trombositler gibi maddelerin hacmini belirlemek için tam kan sayımı testi yapılır. Bunun için hemşire tarafından damardan bir miktar kan örneği alınıp laboratuvara gönderilir, ve vücudunuzdaki kan miktarı bu yolla öğrenilebilir.
Vücudumuzdaki Kan Ne İşe Yarar?
İnsan vücudu, şaşırtıcı çalışma mekanizmalarına sahip, ince ayarlanmış bir makineye benzer. Vücudumuzda bulunan sindirim sistemi, sinir sistemi, boşaltım sistemi gibi tüm sistemler birbirine tam uyumlu olarak ahenkle çalışır. Kan dolaşımı sistemi de vücudumuzda yer alan önemli sistemlerdendir. Kanın normalden düşük olması yani anemi (kansızlık) halsizlikten depresyona kadar binbir çeşit sağlık sorununa neden olur. Aynı şekilde kanın normalden fazla olması ise yüksek tansiyondan felce kadar ciddi problemlere yol açabilir. Kan, kalp ve kan damarlarını da içeren dolaşım sisteminin yaşamsal bileşenlerinden biridir. Kalbin vazifesi ise kan damarları boyunca hareket edip, vücudun her yerine ulaşan kanı pompalamaktadır.
Damarlarımızda dolaşan kan, vücut hücrelerine besin maddeleri ve oksijen taşınması gibi birçok önemli hayati fonksiyonu yerine getirir.
Hücreleri atık maddelerden arındırır.
Hormonları ve kimyasal birleşenleri vücudun çeşitli yerlerine taşımakta görevlidir. Vücut ısısını sabit tutmak için termostat vazifesi görür.
Kan, içeriğinde bulunan akyuvarlar yani beyaz kan hücreleri sayesinde vücuda giren yabancı maddeler ve patojenlerle savaşıp bağışıklık sistemini korur.
Kanda bulunan trombositler sayesinde yaralanma, ve kanama durumunda kan pıhtılaşıp kanın durması sağlanır.
Kan Nelerden Olur?
Kan hacminin% 45’i kırmızı kan hücrelerinden,% 54.3’ü plazmadan ,% 0.7’si ise beyaz kan hücrelerinden oluşur. Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma hafif sarı renklidir.Plazmanın yaklaşık% 90’ı çözünmüş glikoz, proteinler, hormonlar, mineral iyonları, trombositleri ve kan hücrelerini içeren sudur. Kan hücreleri arasında kırmızı kan hücreleri (RBC’ler veya eritrositler) ve beyaz kan hücreleri (WBC’ler veya lökositler) bulunur. Bu ikisinden başka kanda, platet olarak da bilinen trombositler vardır