Kafa Üstü Düşen Çocuğa Ne Yapılmalı Bebek Düşerse Kaç Saat Uyumamalı

Bebek Düşmesi Bebeğim Yataktan Düştü Yataktan Düşen Bebek İlk Yardım

Emotion Baby Small Child Scream Cry Sad Tears
0 768

Bebeğim Düştü Bebek Yataktan Düşerse Ne Yapmalıyız

Kafaya darbe alınması, kafa üzerine düşmesi ve yataktan düşme sıklıkla karşılaşan bebek düşme biçimlerindendir. Bebeklik dönemi problemlerinden biri olan düşmeyi takip eden ilk bir gün son derece mühimdir. Ebeveynlerin bu süre zarfınca sürekli bebeği gözlemlemesi gerekmektedir.

Şayet bebeğin düşmesinin ardından kusma problemleri görülüyor ve sürekli uyuyacak gibi oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ateşlilik hali, havale geçirmesi ve gözlerde değişiklik durumları da tedirgin olunması gereken haller arasındadır. Hekimlerin ortak fikrine göre, herhangi bir şekilde düşen bebeğin minimum 2 saat boyunca uyumaması gerektiği ifade edilmektedir. Yazının ilerleyen safhalarında düşmenin ardından neler yapılması gerektiği ve düşmenin sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi birtakım konulara değinilecektir.

Bebeğin baş kısmına aldığı darbeler, düşmenin en riskli olduğu haller arasındadır. Kucak, beşik veya mama sandalyesi gibi herhangi bir yerden düşen bebeğin baş kısmına darbe alması olasıdır. Yaşı ilerleyen ufaklıklarda ise park alanları ve okul ortamlarında yaşadığı düşmeler bu duruma yol açabilmektedir.

Düşme Durumunda Yapılması Gerekenler

Ebeveynlerin en çok üzerinde durması gerektiği husus bebeklerin düşmesidir. Bu hususta gerekli tedbirlerin önceden alınması gereklidir. Bebeğin düşmesinin ardından sakin kalınmalı ve bebeğin bir şekilde ilk korkuyu atması sağlanmalıdır. Bunun sebebi ise düşmenin ardından bir hasar oluşmasa da olayın korkusuyla bebeğin oldukça kuvvetli ağlayacak olmasıdır. Düşme sonrasındaki en mühim konu, bebeği ilk 24 saat boyunca dikkatle takip edilmesi olacaktır.

Kafasını Çarpan Bebek Kaç Saat Uyutulmaz?

Genel olarak bebeğin düşüşü başını çarpma, yataktan düşme ve başının üzerine düşmesi biçiminde olmaktadır. Bebeğin büyüme döneminde sıklıkla bu problem ile karşılaşılmaktadır. Uzman hekimler, düşüşün ardından ilk 1 gün bebeğin gözlemlenmesiyle birlikte ilk 2 saat boyunca bebeğin uyutulmaması gerektiğini önemle belirtmektedirler.

Bebeklerde Düşme Sonrası Ne Yapmalı

Bebeğin düşmesiyle beraber baş kısmına aldığı darbenin ardından bazı hususlar dikkat ile gözlemlenmelidir. Bebekte görme sorunu olup olmadığına, göz kayması veya göz kapaklarında farklılık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bunların yanı sıra göz bebeklerinde değişiklik olup olmadığına ve kusma problemleri gözlemlenir. Bilhassa tazyikli bir şekilde gelen kusma hallerinde vakit kaybetmeden acil servise müracaat edilmelidir. Böyle hallerde bebeği bir nöroloji uzmanın muayene etmesi önerilmektedir.

Bebeğin düşmek sureti ile başına darbe aldıktan sonra:

Kulaktan suya benzer bir sıvı gelmesi yürüme bozuklukları, vücudunun bir kısmında hareketsizlik görülebilmektedir. Şayet bebek düşmenin ardından bilinçsiz bir biçimde yerde uzanıyorsa hiçbir şekilde müdahale edilmemelidir. Kaldırmak veyahut hareket ettirmek gibi fiillerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine 112 acil servisi adresinize çağrın. Böyle bir halde bebeği hareket ettirmek önemli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Düşen çocuğun yaşı biraz büyükse, mide bulantısıyla beraber kusma görülebilmektedir. Ek olarak konuşma bozuklukları da söz konusu olabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.