Bursa ve Bursit Nedir?
Bursa, kaslar, tendonlar, kemik ve eklemler arasında bulunan ve yastık vazifesi gören için sıvı dolu keselerdir. Bursa dokular ve kemik arasındaki tahriş ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bursaların iltihaplanmasına bursit denir. Trokanterik bursit ise kalçada bulunan bursaların iltihaplanmasıdır.
Trokanterik Bursit Neden Olur?
Yaralanma: Kalça üzerine sert yüzeylere düşme gibi kazalar sonucu bursa kanla dolabilir ve bunun sonucunda iltihaplanma meydana gelir. Bu durum travmatik bursit olarak bilinir.
Duruş bozukluğu: Kavisli bir duruş veya başka bir duruş pozisyonunda oturmak, kalçalara fazladan baskı uygulayabilir. Skolyoz, kamburluk gibi duruşla ilgili durumlar da trokanterik bursite neden olabilir.
Kalçanın fazla kullanımı: Koşma veya bisiklete binme gibi sürekli yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşmak ta kalçadaki bursa kese iltihabına neden olabilir.
Kronik hastalık geçmişi: Gut, tiroid hastalığı, sedef hastalığı ve romatoid artrit gibi kronik hastalıkları olan kişilerde, trokanterik bursit gelişme riski daha yüksektir.
Fazla kilolu olmak: Fazla kilolu veya obez olmak trokanterik bursit riskini arttırmaktadır. Ayrıca fazla kilolu olmak kalçaya olan baskıyı çoğaltır. Kalça protezi ameliyatı olan kişilerin yaklaşık olarak %3 ila %17 sinde trokanterik bursit görülmektedir. Bazense kalça ameliyatlarında bacak boyunda ufak farklılıklar oluşmakta ve bu da trokanterik bursit oluşumuna yol açabilmektedir.
Önceden geçirilen ameliyatlar: Kalça protezi ameliyatı dahil önceden kalçadan ameliyat olan kişilerde trokanterik bursit riski daha yüksek olmaktadır.
Kemik çıkıntıları veya kalsiyum birikintisi: Trokanter üzerindeki kemiklerde çıkıntısı olan kişilerde kemik gelişimleri meydana gelebilir. Bunlar bursaya sürtünerek iltihaplanmaya neden olabilir.
Yaş ve cinsiyet: Orta ve ileri yaştaki kişilerde trokanterik bursit yaşanma riski daha yüksektir. Ayrıca bu durum erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülmektedir.
Trokanterik Bursit Belirtileri Nelerdir?
Trokanterik bursit durumunda yaşanacak ilk belirti kalça çevresinde etkilenen bölgede ağrı ve şişliktir. Ayrıca bacak aralarında da ağrı hissedilebilir. Bu ağrı yürürken kalçaya baskı yapılması sebebiyle daha da çoğalır. Merdivenlerden yukarı yürümek, koşmak veya oturmak gibi aktiviteler ağrıyı daha da arttırabilir.
Trokanterik bursit diğer belirtileri şunlardır:
- Yürümede zorlanma
- Bacak içlerinde ağrı
- Kalçada sürekli keskin ağrılar olması
- Kalçada etkilenen bölgede şişlik
- Kalça eklemlerinde sertlik
- Kalçada tıklama hissi
Trokanterik Bursit Tedavisi
Trokanterik bursit vakalarının çoğunda birkaç haftada iyileşme kendiliğinden olmakta ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Ancak bazı vakalarda ise evde doğal tedavi yöntemleri önerilmektedir.
İstiharat: Trokanterik bursit tedavisi için en iyi tedavi yöntemi istirahat etmektir.
İltihap sökücü ilaçlar: İbuprofen, aspirin, celebrex ve naproksen gibi steroidal olmayan iltihap sökücü ilaçlar, iltihaplanma ve iltihaplı bursit şişkinliğinin azaltılmasında yardımcı olabilir.
Ameliyat: Bursit için ameliyat yöntemi tüm tedavi yöntemleri işe yaramadığında başvurulmaktadır. Ameliyat genellikle iltihaplı bursitin alınması için yapılır.
Trokanterik Bursit İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri
Sıcak veya Soğuk Su Torbası Kullanma
Öncelikle soğuk uygulanması bölgedeki şişlik, ağrı ve uyuşmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunun için havlu içerisine bir avuç buz koyup bunu kalçanıza tutabilirsiniz. Ayrıca sıcak uygulaması ise kalçadaki kan dolaşımını hızlandıracağından iltihap daha da ilerlemeden iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bunun için kalçanıza sıcak su torbasını tutabilirsiniz. Bu uygulamaları farklı zaman dilimlerinde yapın, peş peşe uygulamayın.
Zerdeçal
Zerdeçal etkili bir iltihap sökücü olup kalçadaki şişliği azaltır ve içinde bulunan kurkumin sayesinde ağrıyı da dindirir. Ayrıca zerdeçalda bulunan antioksidanlar bursit tedavisinde oldukça hızlı iyileşme sağlamaktadır.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
- 1 bardak süt veya ılık su
Hazırlanışı
Zerdeçalı süte karıştırın sonrasında ılık şekilde tüketin. Bunu günde 1-2 kez tekrarlayın.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi mineral ve vitamin açısından zengindir ve şişkinliğin azaltılmasında çok etkilidir. Aynı zamanda uygulandığı bölgede kan dolaşımını hızlandırarak iyileşme sürecini hızlandırır.
Malzemeler
- Yarım bardak elma sirkesi
- 2 bardak ılık su
- Küçük havlu
Elma sirkesine su koyup seyreltin. Sonrasında bunun içine havluyu koyun. Daha sonra fazla suyu sıkın ardından kalçanıza sarıp 1 saat kadar bekletin. Bu uygulamayı her gün tekrarlayın.