Glukoz Yüksekliği Nedir?
Hiperglisemi( glukoz yüksekliği) kandaki glukoz seviyenin normalin üzerine çıkmasıdır. Basitçe anlatımla glukoz yüksekliği; vücudun çok az insüline sahip olması veyahut insülinin iyi bir şekilde kullanılamadığı anlamına da gelmektedir. İnsan hücrelerindeki temel enerji kaynağı glukozdur. Glukoz karbonhidratlı gıdalardan alınan bir çeşit şekerdir. Bu kan şekeri(glukoz) seviyesi, pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin tarafından gerekli seviyelerde tutulmaktadır. Şeker hastalığı olmayan yetişkinler için normal glukoz aralığı 70 – 100 mg / dl’dir.
Glukoz Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
- Susuzluk ve açlıktaki artış yaygın bir işarettir.
- Diğer bir yaygın işaret, idrara çıkma sıklığındaki artıştır.
- Açıklanamayan yorgunluk ve anormal kilo kaybı da glukoz yüksekliğine işaret edebilir.
- Bağışıklığın azalması (özellikle yaraların çabuk iyileşmediği kadınlarda da görülür)
- Vajinal ve cilt enfeksiyonları
- Görüşte azalma
- Ağız kuruluğu
- Nefes almakta zorlanma
- Sinir hasarı nedeniyle his kaybı
- Kronik kabızlık ve ishal gibi mide problemleri
- Uykusuzluk hastalığı
- Konsantrasyon eksikliği
Glukoz Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
- Diyabet hastalarının yani şeker hastalarının, ilaçlarını düzensiz veya yanlış dozda almaları.
- Uygun beslenme planını takip etmemek
- Yeterli egzersiz yapmamak
- Grip gibi bir hastalığa sahip olmak
- Stres
- Diyabet ilaçlarını etkileyen diğer ilaçlar alıyor olmak
Glukoz Yüksekliği Nelere Yol Açar?
Diyabet (Şeker Hastalığı)
İnsülin hormonu kandaki şeker seviyesinin sabit kalmasından sorumludur. Ancak vücut insüline ya da insülin salgılayan pankreasa tepki vermediğinde düzgün bir şekilde çalışamaz. Bu durumda da çoğu zaman tıbbi olarak diabetes mellitus olarak bilinen kronik glukoz yüksekliğine yol açabilir.
Görme Problemleri
Eğer kan şekeri (glukoz) normal değerde değilse ve yıllar boyunca tedavi edilmediyse, göz problemlerine sebep olabilir. Kontrol altına alınamayan diyabet retinaya zarar verebilir. Karanlık noktalar, yanıp sönen ışıklar veya odaklanma zorlukları gibi hafif görme sorunları da oluşabilir. Genellikle diyabetin bir komplikasyonu olarak görülen bulanık görme, ileri aşamalarda körlüğe dahi yol açabilir.
Bozuk Bağışıklık Sistemi
Kalıcı glukoz yüksekliği bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Kişinin enfeksiyonlarla savaşma yeteneği önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak, influenza ve diğer benzer hastalıklar gibi enfeksiyonlara duyarlı hale gelir.
Sinir Hasarı
Kontrolsüz glukoz da harekete geçmek için beynin elektrik sinyallerini bekleyen kas grubundaki sinirlere ve kanallara zarar verebilir.
Arterioskleroz (damar sertliği)
Arterioskleroz, yaygın olarak atar damarların sertleşmesi olarak bilinir ve glukoz yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Atar damarlar; kalp ve beyin dâhil vücudun çeşitli bölgelerine kan akışını sağlayan damarlardır. Kandaki yüksek glukoz; bu damarlara zarar verebilir.
Böbrek Yetmezliği
Kandaki glukoz yüksekliğinin çok uzun süre olması böbrek hastalığının başlangıcının ardındaki en yaygın faktörlerden biridir.
Ayrıca hiperglisemi olarak da bilinen tedavi edilmemiş glukoz yüksekliği; eraksiyon bozuklukları, gebelik komplikasyonları ve felç riski gibi sağlık problemleri ile ilişkilidir.
Glukoz Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Doktor, glukoz yüksekliği için bazı ilaçları reçete edecektir. Diyabet için genellikle insülin enjeksiyonları tavsiye edilir. Egzersiz, glukoz yüksekliğini düşürmeye yardımcı olabilecek başka bir faktördür. Kişinin aktif kalması ve glukoz seviyesini kontrol altında tutmak için gerekli egzersizleri yapması son derece önemlidir. Doğru yiyecekleri tüketmek ve sağlıklı beslenmeyi sürdürmek, glukoz seviyesinde olumlu bir etki yaparak bu durum ile ilişkili sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bol Su Tüketin
Günlük olarak en az 8 ila 10 bardak su tüketmelisiniz. Bu, sindirimin iyileştirilmesinde yardımcı olacaktır. Ayrıca bol su tüketmek sindirim sistemini temizler ve metobolik süreci hızlandırır. İyi bir metabolik hız, vücuttaki tüm toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur. Yüksek glukoz seviyeleri kişinin yorgun ve zayıf hissetmesine sebep olur ve su tüketmek bu hissi ortadan kaldıracaktır.
Glukoz Seviyesinin Takibi
Glukoz seviyenizi düzenli olarak kontrol etmeli ve glukoz seviyelerinde dalgalanmalar varsa izlemelisiniz. Bu, hiperglisemi ile ilişkili komplikasyonları önlenmesine yardımcı olacaktır.
Tarçın
Tarçın içinde bulunan biyoaktif bileşikler glukoz (kan şekeri) seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Aile Hekimliği ve Diyabet Bakımı Yıllığında 2013 yılında yayınlanan bir araştırmada, tarçının Tip 2 diyabetli kişiler için çok faydalı olduğu bulunmuştur. Günlük olarak çay formunda 1 ila 2 gram tarçın tüketebilirsiniz. İçecekleriniz üzerine toz tarçın ekleyebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise tarçın kapsülleridir. Ancak kullanmadan önce sizin için uygun dozajı öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.