Kanda Kan Tahlili Değeri MCHC Nedir Ne Demek Ne Anlama Gelir?

MCHC Nedir Düşüklüğü Yüksekliği Nedenleri Belirtileri Tedavisi

0 3.272

MCHC Normal Değerleri, Yüksekliği, Düşüklüğü MCHC Kan Testi

MCH her bir kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarıdır. Hemoglobinler oksijeni akciğerden alıp vücudun diğer bölgelerine kan dolaşımı yoluyla taşımakla görevlidir. MCHC kan testi kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin yoğunluğunu kontrol etmek için doktorlar tarafında yapılır. MCHC tam kan sayım testinin (CBC) bir parçasıdır, tam kan sayımı testi yapılırken bu testi de yaptırmış olursunuz.

MCHC, kırmızı kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin yoğunluğudur. Yani basitçe, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin sayısını ölçümüdür. Hemoglobin demir açısından zengin olup kandaki oksijen taşınmasında görevlidir. MCHC kandaki ortalama hemoglobin miktarı demektir. MCHS normal seviyesi yetişkinlerde 25-36 g/dL’dir.

MCHC Yüksekliği Nasıl Teşhis Edilir?

MCHC yüksekliği tam kan sayımı (CBC) olarak bilinen testin bir parçası olarak teşhis edilir. Bu test, (CBC) beyaz kan hücreler, kırmızı kan hücreleri ve trombositler hakkında bilgi verir.

MCHC Kan Testi Nedir ve Neden Yapılır?

MCHC, baygınlık halsizlik gibi belirtiler olduğunda veya enfeksiyonların kanama ve morarma gibi durumlarında uzman tarafından yapılan bir testtir. Bu test bir kan testi olduğundan kişinin elinden veya kolundan kan alınmasıyla yapılır. MCHC seviyesi yüksekse, kişide anemi (kansızlık) olma ihtimali yüksektir. Folik asit eksikliği, karaciğer hastalığı, sferositoz (ırsi olarak kanda sferosit bulunması) veya B12 vitamin eksikliği gibi durumlar da anemiye sebebiyet veren durumlardır. MCHC seviyesinin yüksek olması genellikle cilt yanıklarında görülür. Eğer ki MCHC oranı düşükse bu kişide demir eksikliği anemisi ya da talasemi olduğunu gösterebilir.

MCHC’nin Normal Değeri Nedir?

MCHC normal değeri yetişkinlerde %28 ila 36, çocuklarda %32-34 arasındadır. Değerler bu testi yapan makinelerden kaynaklı hafif farklılık gösterebilir.

MCHC Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

MCHC yüksekliği genellikle kandaki MCHC seviyesinin  %36’nın üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Bu durum çoğu zaman B12 eksikliğinden, folik asit eksikliğinden veya karaciğer hastalığından kaynaklıdır. Bütün bu durumlar makroskopik anemi hastalarında görülür.

MCHC yüksekliğinin bir diğer sebebi sferositoz hastalığıdır. Bu, kanda sferosit bulunmasıdır. Sferositoz kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin sayısının aşırı oranda olmasıdır. Bu da MCHC yüksekliğine yol açar.

MCHC Yüksekliği Belirtileri

MCHC yüksekliği kendi kendine oluşabilen bir durum değildir. Altında yatan birçok sebep vardır. MCHC yüksekliğinin nedenine göre belirtiler farklılık gösterir.

Otoimmun hemolitik anemi nedeniyle meydana gelen MCHC yüksekliğinde belirtileri şunlar olabilir:

  • Baygınlık
  • Güçsüzlük
  • Dalağın büyümesi
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Karın ağrısı
  • Tende solukluk
  • Baygınlık
  • Sarılık

MCHC Yüksekliğinin Diğer Sebepleri

Otoimmun Hemolitik Anemi: Kişinin vücudundaki kırmızı kan hücrelerinin kişinin kendi bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesidir.

Makrositer Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olduğu bir kan hastalığıdır. Bazen B12 eksikliği de bu duruma sebep olur.

Ciddi Yanıklar: Yanıklar kişide hemolitik anemi ve yüksek MCHS seviyesine sebebiyet verebilir.

Karaciğer Rahatsızlığı: Karaciğer hemoglobin üretir ve işler. Bu yüzden karaciğer rahatsızlığı olan insanlarda anemi görülür. Eğer karaciğer kırmızı kan hücrelerine zarar veriyorsa kişide MCHC değeri yüksek olabilir.

Tiroitlerin Çok Çalışması: Kişide tiroitlerin çok çalışması kişide kırmızı kan hücrelerinde değişikliğe sebep olur.

İlaçların Yan Etkisi: Nadir vakalarda, MCHC değeri bağışıklığı baskılayıcı veya kemoterapi ilaçları kullanan insanlarda yüksek olabilir.

MCHC Yüksekliğinin Tedavisi

MCHC yüksekliğinin tedavisi bu duruma sebep olan soruna göre değişir. Bazı tedavi şekilleri; kortizon kullanımı, dalak alma ameliyatı ve kan naklidir. Doktor genellikle otoimmun hemolitik anemiyi prednisone gibi kortizon ilaçları kullanarak tedavi eder. Önce ağır ilaçlar verilecek daha sonra zamanla ilaçların dozu azalacaktır. Doktorlar genellikle ileri anemilerde dalağın alınması önerir.

MCHC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? 

Kanda MCHC değeri %28 altındaysa bu duruma MCHC düşüklüğü denir. MCHC düşüklüğü genellikle demir eksikliği anemisi durumunun belirtisi olarak ortaya çıkar. Kan kaybı veya demir eksikliğinden kaynaklı besin eksiklikleri sonucunda demir eksikliği anemisi görülebilir. Hipokrom anemi (kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin seviyesinin düşük olması) MCHC düşüklüğüne neden olur.

MCHC Düşüklüğü Belirtileri

Kişide MCHC düşüklüğü en başta herhangi bir belirti göstermez. Ancak bu düşüklük sürekli devam eder ya da daha da düşerse hastada belirtiler görülmeye başlanacaktır. Bu belirtiler şunlar olabilir:

  • Baş dönmesi
  • Bitkinlik
  • Nefes darlığı
  • Vücutta güçsüzlük
  • Sürekli yorgunluk hissi
  • Cildin çok soluk olması veya morarmaya meyilli olması

MCHC Düşüklüğünün Tedavi Şekilleri

MCHC düşüklüğünün sebebi teşhis edildiğinde tedaviye hemen başlanmalıdır. MCHC düşüklüğünün en yaygın sebebi demir eksikliği anemisidir. Bu durumda doktor şunları tavsiye edebilir:

  • Ispanak gibi doğal besinlerde bulunan demir alımını arttırın.
  • Demir takviyeleri kullanın.
  • Vücutta yeterli ve gerekli demir emilimi için bolca B16 vitamini tüketin.
  • Demirin emilim ve sindirimi için yüksek dozda lifli gıdalar tüketin.
  • Günlük olarak tükettiğiniz kalsiyum oranınızı kontrol edin. Çok fazla kalsiyum tüketmek vücudun demiri emme gücünü azaltır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.