PDW Yüksekliği Ne Demek, PDW Yüksekliğinde Ne Olur?
Kanımız, kırmızı kan hücreleri (RBC), beyaz kan hücreleri (WBC) ve trombosit olmak üzere 3 farklı çeşit kan hücresinden oluşur. Trombositler PLT ve Platelet olarak da adlandırılır. Bu hücreler plazma denilen bir sıvı içinde yüzerler. Trombositlerin vazifesi herhangi bir kanama durumunda pıhtılaşma yapıp kanamayı önlemektir. PDW “trombosit dağılım genişliği” yani kandaki trombositlerin büyüklüklerinin dağılım aralığına denir. Doktor sizden “tam kan sayımı” testi istediğinde bu kan sayımının içerisinde PDW ölçümü de yer alır.
PDW; vücutta trombositlerin boyutuyla ilgili bir terimdir. Bu Platelet Distribution Width kısaltmasıdır. Bu kısaltma türkçe; trombosit büyüklüğü dağılımı şeklinde ifade edilmektedir. PDW testi sayesinde PDW düşüklüğü, yüksekliği ve kan üretiminin gerçekleştiği yer olan kemik iliği yapılarının ne derecede çalıştığı hakkında fikir edinebilmekteyiz.
PDW Normal Değerleri
PDW normal değeri; trombositler arasındaki büyüklük farklı en az olmalıdır.
Normal pdw değerleri varlığında trombositlerin büyüklük farkı minimal düzeylerde olmaktadır. Hematolojik Parametreler için Referans Aralıkları şu şekildedir:
Erkeklerde referans aralığı : 9 fL ile 16.56 fL
Kadınlarda referans aralığı : 8 fL ile 13.28 fL
PDW Testi Hangi Durumlarda Yapılır?
PDW; tam kan sayım testi içinde değerlendirilen bir kan örneğidir. Tam kan sayım testi vücutta birçok hastalığın teşhisi için başvurulan bir testtir. PDW testi şu durumlarda istenebilir:
Aşırı adet kanaması
Kan pıhtılaşması problemleri
Ciltte sebebi bilinmeyen morluklar meydana gelmesi
Küçük kesikler veya yaralardan gelen kanın durmaması
Burun kanaması
İç kanama
Ciltte döküntü ve mor lekeler
Ciltte kızarıklıklar
Sindirim sisteminde iç kanama olması
PDW Yüksekliği Nedir?
PDW değelerinin yüksek olması; vücuttaki trombositlerin boyutunda büyük değişiklikler olduğu anlamına gelmektedir. PDW yüksekliği; kanda aynı anda hem yaşlı hem de genç trombositler bulunmaktadır anlamına gelir. Bu durumun sebebi ise kemik iliğindeki bir problemden kaynaklanmaktadır. PDW yüksekliği durumunda daha geniş kapsamlı testler yapılması gerekebilir.
PDW Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
İltihabi hastalıklar
Bazı kanser türleri
Kansızlık
Doğum kontrol hapı kullanımı
Bazı bulaşıcı hastalıklar
PDW Yüksekliği Belirtileri
Kalp çarpıntısı
El ve ayaklarda titreme
Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya sebepsiz morluklar görülmesi
Burnun sık sık kanaması
PDW Testinin Önemi
PDW testi; tam bir teşhis için yeterli değildir.Eğer PDW test sonucu anormal çıkmışsa, doktor dorğu teşhis edebilmek ve altta yatan sebebi bulmak için ek testler yapacaktır.Bu yöntem sayesinde hastada olabilecek; enfeksiyonlar,kanama hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar teşhis edilebilecektir. Ciddi durumlarda doktor kemik iliği biyopsi yapılmasını gerekli bulabilir.
Yüksek rakımda bulunmak vücuttaki PDW değerlerini etkilemektedir. Eğer son zamanlarda yüksek rakımda bulunduysanız bu konuda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
PDW Yüksekliği Tedavisi
PDW testi; vücuttaki hastalıkların tam olarak teşhis edilmesi için yeterli bir değerlendirme değildir. PDW testi genellikle dahiliye ve hematoloji polikliniklerinde istenmektedir. PDW’nin yüksek veyahut düşük çıkması bir hastalığa değil, başka bir hastalığın sonucuna işaret etmektedir. PDW yüksekliğinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin PDW yüksekliği iltihaptan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik tedavisine başlar, neden kanserse kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır.
PDW testi sonrası doktor PDW değerinin yükselmesine sebep olan hastalığın tedavisini belirlemek için ek testler yapacaktır. Bu testler arasında MR ve kemik iliği biyopsisi de yer almaktadır.
PDW testini Dahiliye yani iç hastalıkları doktoru yapmaktadır. PDW değerinin anormal çıkması durumunda doktorun; vücuttaki iltihabı, iltihabın bulaşıcı olup olmadığını ve hastada böbrek yetmezliği olup olmadığını anlamak için ek birçok test yapması gerekecektir. Doktorunuz eğer vitamin testi istiyorsa vücutta demir eksikliğinden şüpheleniyor olabilir.Doktor; PDW değerindeki anormalliğin sebebini anladıktan sonra kişiye uygun tedaviye başlayacaktır.
Merhaba kızım 2 yaşında crp 24 çlktı doktor ileri seviye revmatizm acil ameliyat olunmalı diyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim saygılar