PNL Nedir Perkütan Nefrolitotomi Nasıl Yapılır
PNL olarak bilinen Perkütan Nefrolitotomi; böbrekten kendi kendine atılamayan böbrek taşlarının alındığı bir yöntemdir. Genel itibariyle diğer yöntemler başarısız olduğunda veyahut uygulanamadığında bu yönteme başvurulur. Eğer böbrekteki taş çok büyükse; bu yöntemle cerrahi müdahale uygulayarak yapılır. Perkütan Nefrolitotomi yöntemi genellikle şu durumlarda önerilir:
- Büyük böbrek taşları yani staghorn böbrek taşları; böbrek toplama sisteminin birden fazla kolunu bloke ediyorsa
- Böbrek taşlarının çapı 0.4 ila 0.6 inç (1 ila 1.5 santimetre) daha büyükse
- Büyük taşlar üreterdeyse
- Uygulanan diğer yöntemler başarısız olduysa. Perkütan nefrolitotomi çoğunlukla daha büyük taşlar için veya ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi veya üreteroskopi gibi diğer prosedürler başarısız olduğunda veya mümkün olmadığında kullanılır.
- Kişi çok kiloluysa
- Perkütan nefrolitotomi geçirmeden önce doktorunuz, idrarınızı enfeksiyon bulguları veya diğer problemler, kan testleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) dahil olmak üzere çeşitli testler gerçekleştirecektir.
PNL (Perkütan Nefrolitotomi) Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Perkütan Nefrolitotomi; hastanelerde anestezi uygulanarak yarı uyku pozisyonunda gerçekleştirilir. Perkütan nefrolitotomi, bir tüpün böbreğe yerleştirilebildiği arkada küçük bir kesi oluşturulur. Taşları bulmak için nefroskop adı verilen özel bir teleskop yerleştirilir. Nefroskop, böbreğin iç kısmını incelemek için kullanılır. Taşlar yüksek hızlı titreşim veya lazer ile kırılır.
Bu uygulamadan önce doktor; idrar ve kan tahlilleri ister. Böbrekteki taşların yerini öğrenmek için; CT taraması, ultrason veya röntgen yapılır. Bu işlemde anestezi uygulandığından; işlemden en az 6 saat önce hiç bir şey yemeyip içmemelisiniz.
Bu işlem sonrası 2 veya 3 gün hastanede yatmak gerekli olabilir. Ameliyattan sonraki gece katater mesanede ve nefrostomi tüpü ise sırttaki küçük insizyonda kalır. Nefrostomi tüpü genellikle hastanın hastaneden çıkmasından önce çıkarılır. Tüm taşlar bittikten sonra stent çıkarılır ve hasta hastaneden taburcu edilir. İyileşme süresi genellikle yaklaşık olarak 1 ila 2 hafta arasıdır.
Bu işlem böbrekteki taşlar için oldukça etkilidir. İşlem sonrasında enfeksiyon gelişme riskini azaltmak için antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Eğer işlem sonrası ateş veyahut üşüme yaşarsanız, doktorunuza danışın. Bu gibi durumlar enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durumda doktorunuz idrar ve kan testleri, röntgen isteyecek ve hastayı acile yatıracaktır. Eğer doktorunuzun verdiği ilaçlara rağmen ciddi ağrılar yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Doktorunuz işlemden 6 hafta sonra kontrole gelmenizi isteyecektir. Bu kontrollerde doktorunuz böbrekte herhangi bir taş kalıp kalmadığını ve idrarın böbreklerden normal olarak süzülüp süzülmediğini kontrol etmek için ultrason veyahut röntgen uygulayacaktır. Aynı zamanda böbrekte taş oluşumuna sebep olan durumun teşhisi için de diğer testler uygulanacaktır.
Perkütan Nefrolitotomi PNL Komplikasyonları
Nadiren drenaj bölgesi iyileşmez ve böbrek ile deriler arasındaki bir nefrokutanöz fistül oluşur ve bu da fistülü kapatmak için başka bir operasyon gerektirebilir.
Akciğer ve akciğer duvarı tahribatı meydana gelebilir ve birkaç gün boyunca göğüs drenajı (kaburgaların 2’si arasında geçen büyük bir tüp yerleştirme işlemi) gerekebilir. Bu nadir görülen bir komplikasyondur.
Böbrekteki taşı komple çıkarmak mümkün olmayabilir ve bu durumda daha sonraki bir tarihte başka bir PCNL, şok dalgası tedavisi (ESWL) veya üreteroskopi gibi daha ileri tedavilerin uygulanması gerekebilir. Hastaların önemli bir kısmı PCNL’den sonra başka taş tedavisine girmek zorunda kalabilir.
Bazen tüm taşlara erişmek için birden fazla delme gerekebilir. Bunun sonucunda da kan zehirlenmesi (‘septisemi) olabilir ancak çok nadirdir, bu durum birkaç gün antibiyotik tedavisi ve yoğun bakımda olunması gereken ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir komplikasyondur.