CEA Nedir?
“Karsinoembriyonik Antijen (CEA) testi; kandaki CEA seviyesini ölçmek için kullanılır. CEA ise; rahimde bebeğin geliştiği dokuda bulunan bir proteindir. Kandaki bu protein doğum sonrası yok olur veyahut çok azalır. Yetişkinlerde görülen bu CEA yükselmesi kanser belirtisi olabilir.’’
Karsinoembriyonik Antijen Testi Nedir?
Karsinoembriyonik antijen testi; kanser türü teşhisinde kullanılan bir tür kan testidir. CEA testi, özellikle kalın bağırsak ve kolon kanserleri teşhisinde kullanılır. Doktor ayrıca, kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığını belirlemek için bu test sonuçlarını da kullanabilir.
CEA kan testi; kandaki CEA oranını ölçmek için kullanılan bir testtir. Kanser tedavisi veya ameliyatı sonrası vücutta yüksek miktarda CEA bulunması kanserin henüz gitmediğini düşündürmektedir. Ayrıca kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına da gelebilir.
Vücutta kanser yoksa bile sigara içmek kandaki CEA oranını arttırabilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Kandaki Normal CEA Seviyesi Nedir?
CEA, mililitre başına nanogram cinsinden ölçülür (ng / mL). Normal sonuçlar sigara içmeyenlerde 5.0 ng / ml veya daha düşük; sigara içen bir yetişkinde 3.0 ng / mL veya daha düşüktür.
CEA Testi Ne Zaman Yapılır?
CEA bir çeşit proteindir. Anne rahminde bebek varken bu protein seviyesi yüksek olup doğumdan sonra düşer. Sağlıklı bir yetişkinde; seviyesi çok düşüktür ancak bazen vücuttaki bir kanser varlığı yükselmesine sebep olur.
CEA testi kullanım amaçları çok çeşitlidir. Doktorunuz kanser şüphesi durumunda bu testi yapabilir. Ayrıca; kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için de kullanılabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında; ameliyat, kemoterapi, radyasyon veya bunların birlikte kullanımıdır. Doktorunuz kanser tedavisi sonrası; kanserin tekrarlanıp tekrarlanmadığını kontrol etmek için de CEA testi uygulayabilir.
CEA bir çeşit proteindir. Anne rahminde bebek varken bu protein seviyesi yüksek olup doğumdan sonra düşer. Sağlıklı bir yetişkinde; bu seviyesi çok düşüktür ancak bazı durumlarda vücutta kanser olması yükselmesine sebep olur.
CEA testi, CEA ürettiği bilinen bir kanser tipinin teşhisi sonrasında da yardımcıdır. Tüm kanser türleri CEA üretmez. CEA kan seviyesi, belirli kanser türlerinde ve kanserli olmayan (iyi huylu) durumlarda bile artabilir. CEA seviyesindeki artış şu kanser türlerinde görülebilir:
- Kolorektal veya kolon kanseri
- Modüller tiroid karsinomu
- Göğüs kanseri
- Gastrointestinal sistem kanseri
- Karaciğer kanseri
- Akciğer kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Pankreas kanseri
- Prostat kanseri
CEA seviyesinin normalden yüksek olması kanser teşhisinde tek başına yeterli değildir. Daha çok test yapılmalıdır
CEA seviyesinin yüksekliği şu sebeplerden olabilir:
- Karaciğer ve safra kesesi problemleri, örneğin (siroz) veya safra kesesi iltihabı (kolesistit)
- Çok sigara içmek
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit veya divertikülit gibi)
- Akciğer enfeksiyonu
- Pankreas iltihabı (pankreatit)
- Mide ülseri
- Meme kisti
- Solunum bozukluğu olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı
- Enfeksiyonlar
- Karaciğer hastalığı
- Akciğer sorunları
CEA Seviyesi Normal Olmazsa Ne Olur?
CEA seviyesi; kanser hakkında kesin bir bilgi vermemektedir. Doktor; CEA testinin yanında bir takım testler yapacaktır.
CEA Testi Dışında Hangi Testleri Yaptırmalıyım?
Doktorunuz; kanser teşhisi için başka testlerin yapılmasını isteyebilir. Bu testler arasında; röntgen, CT taraması, PET taraması ve biyopsi yer alır.
CEA Testi Sonuçlarını Ne Etkiler?
Gebe olmak ve sigara içmek CEA seviyesini yükseltebilir. Sigara içenlerde bu seviye 5.0 ng/mL’ye kadar normal kabul edilebilir.
Bu Test İçin Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?
Bu test için herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Ancak kullandığınız ne kadar ilaç, bitki, vitamin ve takviyeler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Karsinoembriyonik Antijen (CEA) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çoğu kanser türleri çok yüksek oranda CEA üretmez. CEA seviyesinin normal olması kansere sahip olmadığınız anlamına gelir.
CEA seviyesi; eğer kanser tedavisi başarılı olursa tedaviden 6 hafta sonra normale dönecektir.
Mide sıvısı (periton sıvısı) veya beyin ve omurilik (beyin-omurilik sıvısı veya BOS) etrafındaki sıvı gibi diğer vücut sıvılarında CEA ölçülmesi, kanserin vücudun o kısmına yayılıp yayılmadığını belirleyebilir.