Kasık Fıtığı Nasıl Olur Nasıl Geçer Tedavisi Nedir?
Yetişkinlerdeki fıtıkların çoğunluğu kasık bölgesi yakınında bulunan kasık fıtıklarıdır. Fıtıklar deri altında yumru ve şişkinlik olarak ortaya çıkar. Kasık fıtığının ilk belirtisi kasık bölgesindeki şişlik görülmesidir. Kasık fıtığı için etkili tek yöntem ameliyattır. Kasık fıtıkları kasıkta gelişir. Kasık fıtığı olan hastaların en çok merak ettiği soru; Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur? Sorusudur. Makalemizde bu sorunun cevabını okuyabilirsiniz. Öncelikle kasık fıtığı hakkında genel bir bilgi verelim;
Kadınlarda Ve Erkeklerde Kasık Fıtığı Belirtileri
Kasık fıtığı belirtilerinin şiddeti değişiklik gösterebilir ve bütün hastalar aynı yoğunlukta belirtiler yaşamazlar. Belirtiler şunlardır:
- Kasık bölgesindeki uyluk yakınında yumru
- Kasıkta ağrı
- Öksürürken ya da eğilirken kasık ağrısı
- Kasıkta şiş ya da yumrulu alan
- Karna baskı arttırıldığında yumrunun büyümesi
- Kasıkta yumru üzerinde kızarıklık
- Kasıklarda yanma, ağırlık ya da güçsüzlük hissi
- Testis torbasında şişme
Kasık Fıtığının Sebepleri
Kasık fıtığı kasıklardaki kasların zayıflığından kaynaklanır. Küçük kas kusurlarından dolayı bu fıtıklar doğuştan gelebilir ya da zaman içinde meydana gelebilir.
Doğumda bulunan fıtıklar kongenital fıtıklar olarak adlandırılır, ve dolaylı fıtıklar olarak da anılır. Tüm fıtık türleri içinde en yaygın olanı ağır kaldırmak, obezite ve büyük abdest bozarken gerginlikten oluşabilen kasık fıtıklarıdır. Hamilelik de kasık fıtığına neden olabilir.
Kasık Fıtığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Çok sayıda faktör kasık fıtığı meydana gelme riskini arttırır. Bu faktörlerden bir ya da daha fazlasına sahip olmanız kesinlikle kasık fıtığı oluşacak anlamına gelmez. Kasık fıtığı için risk faktörleri şunlardır:
- Kronik kabızlık
- Kronik öksürük
- Prostat büyümesi
- Ailede fıtık geçmişi
- Ağır objeler itmek ya da kaldırmak
- Düşük doğum kilosu
- Erkek cinsiyet
- Beslenme eksiklikleri
- Obezite
- Aşırı egzersiz, zorlanma
- Prematüre doğum
- Sigara içmek
- Steroid kullanımı
- İnmemiş testis
Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Fiziksel muayene genellikle kasık fıtığı teşhisi için yeterlidir. Doktorunuz kasık bölgenizdeki şişliği kontrol edecektir. Öksürmek ve ayakta durmak fıtığı daha fazla öne çıkarabildiğinden ayakta durmanız ya da öksürmeniz istenecektir.
Eğer teşhis görünür değilse doktorunuz karın ultrasonu, CT taraması ya MRI gibi görüntüleme testleri talep edebilir.
Kasık Fıtığı Tedavisi
Eğer fıtığınız küçükse ve sizi rahatsız etmiyorsa doktorunuz beklemeyi önerebilir. Araştırmalar az ya da hiç belirti göstermeyen fıtıklı insanların belirtileri artana kadar ameliyat yaptırmamasının mahsuru olmadığını gösteriyor. Genişlemiş ya da ağrılı fıtıklar rahatsızlığı yatıştırmak ve ciddi komplikasyonları önlemek için genellikle ameliyat gerektirir.
Fıtığınız varsa bu durum kendiliğinden iyileşmeyecektir. Kasık fıtığı için kesin ve tek çözüm ameliyat olmaktır. Fıtığın konumuna, şiddetine ve hastanın durumuna bağlı olarak ameliyat açık yöntemle ya da laparoskopik şekilde gerçekleştirilebilir. Ameliyat genel, spinal ya da lokal anesteziyle yapılır.
Fıtığıız kötüleşebilir de kötüleşmeyebilir de. Bazı vakalarda küçük ve ağrısız fıtıkların onarılmasına asla ihtiyaç duyulmamaktadır.
Kasık fıtığının tedavisi iki şekilde gerçekleşir. Biri cerrahi müdahale, yani ameliyat diğeri ise, laparoskopik müdahaledir.
Ameliyat
Ameliyatta kasık bölgesine yakın alandan ameliyat ile kesi açılır. Açılan bu kesikten, aşağıya inmiş olan iç organlar durması gereken bölgeye doğru itilip, organları tutan zar onarılır.
Laparoskopik Müdahale
Laparoskopik müdahalede karın duvarının olduğu bölgelerde küçük delikler açılır ve bu küçük deliklerden organları yerine yerleştirmeye yarayan küçük el aletleri sokulur. Bu müdahale ameliyata göre daha kısa sürebilmektedir ve daha çok tercih edilir.
Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur?
Kasık fıtığı ağrısı genel olarak kasıkta hissedilirken, bazı durumlarda ağrı kasık bölgesine, bel bölgesine, karın bölgesine, erkeklerde testislere ve bacaklara da vurabilir. Yani ağrı bu bölgede de görülebilir.