Kaş Kepeklenmesi Neden Olur Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi
Kepek, genellikle kafa derisinde gelişen ve ciltte pullanmaya neden olan kronik bir durumdur. Kepek yalnızca saçlarda görülmez kaşlarda da meydana gelebilir. Kaş kepeği herhangi bir kimsede, her yaşta ortaya çıkabilir. Bebeklerde de yaygındır. Yaşlılarda ve gençlerde de görülebilir.
Kaşlarda Kepek Belirtileri Nelerdir?
- Kaşlarda pullanma
- Kaş dökülmesi
- Kaş bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık
- Kaşlarda sıvı dolu kabarcıklar oluşması: Bunlar sızabilir ve kabuk oluşturabilir.
Seboreik dermatitin neden olduğu kaş kepeği genellikle kaşlarda yağlı sarımsı veya beyaz pullanmalara yol açabilir. Kaşlarınızın içinde ve çevresinde meydana gelebilir. Bu yağlı pullanmayı görebileceğiniz diğer alanlar burnunuzun çevresi ve kulaklarınızın içi ve çevresidir.
Kaşlarda Kepek Neden Olur?
Kaş kepeği, genellikle kafa derisi kepeğine neden olan aynı cilt koşullarından kaynaklanır ve ikisi genellikle birlikte ortaya çıkar. Kaş kepeğine genellikle seboreik dermatit adı verilen bir durum neden olur. Saç derinizde kepeğe neden olan durumla aynıdır. Kaş kepeğinin yaygın nedenleri arasında kuru cilt, egzama, sedef hastalığı ve seboreik ve kontakt dermatit bulunur. Hafif vakalarda kaş kepeği genellikle şampuanla yıkama ve nemlendirici uygulama gibi basit yollarla tedavi edilebilir. Daha şiddetli veya inatçı kaş kepeği için bazen tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulur.
Kaş Kepeği Nasıl Geçer?
Kepek şampuanları gibi reçetesiz satılan (OTC) ürünler, kaş kepeği de dahil olmak üzere her tür kepek için birincil tedavidir. Doktor size tıbbi kepek şampuanı reçete edecektir. Kaşlarda kepek şampuanı kullanmak için, şampuanı kaşlara sürüp suyla köpürtmeli ve durulamadan önce birkaç dakika bekletmelidir. Gözlerinize köpük gelmemesine dikkat etmelidir. Ketokonazol, çinko pirition, sodyum sülfasetamid veya selenyum sülfür gibi aktif bileşenler içeren kepek şampuanlarının hepsi kaştaki kepekten kurtulmaya yardımcı olabilir.
Bebe yağını düzenli kullanmak da kaş kepeklenmesine çözüm olabilir.
Stres, uykunuzdan sindiriminize, zihinsel berraklığınıza ve egzersiz dayanıklılığınıza kadar, sağlığınızın hemen hemen her yönünü etkiler. Öyleyse kepeklerin stresle de bağlantılı olması şaşırtıcı değil. Günlük stres seviyenizi düşürmek, kaşlardaki kepeksorunlarını çözmeye yardımcı olmanın basit ve güvenli bir yoludur.
Kaşta Kepeklenme İçin Bitkisel Tedavi Yolları
Badem Yağı
Kaşlarınıza birkaç damla ılık badem yağı ile masaj yapmak kepekten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bunu yatmadan önce gece yapabilirsiniz. Badem yağı ile masaj yapmak, kaşların dökülmesini bile önleyebilir. Ertesi sabah yüzünü yıkamayı unutmayın
Çay Ağacı Yağı
Mantar önleyici özellikler bakımından zengin olan çay ağacı yağı, kirpik ve kaşlarınızda kepeklenmeye neden olan mantardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir çorba kaşığı çay ağacı yağını mikrodalgada birkaç saniye ısıtın ve pamuk yardımıyla kirpik ve kaşlarınıza sürün. 10 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla yıkayın. Bunu günde üç kez tekrarlayın
Aloe Vera Jel
Aloevera jeli, her türlü cilt sorunu için mükemmel bir çözümdür. Kaşlarınıza biraz saf aloe jeli sürün 15-20 dk bekleyip ılık suyla durulayın.
Çemen Otu Tohumu
Kaşlarında kepek olan kişilerin çoğu, kaşlarından dökülme sorunu da yaşamaktadır. Çemen otu tohumları, cilde peeling görevi gören amino asitlerle doludur. Çemen otu tohumlarını gece boyunca suda bekletebilir ve ardından sabahları bir macun yapabilirsiniz. Macunu kaşlarınıza sürün ve 15 dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın.
Tuz
Tuz, kaş kepeği sorunundan kurtulmak için etkili bir doğal çaredir. Kaşlarınızın altındaki cildi temizler ve lekeleri giderir. Bir tutam sofra tuzu alın ve kaşlarınıza nazikçe sürün.
Neem Yağı
Neem, her türlü cilt sorununda oldukça etkili olan antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ölü deriden ve kepek pullarından kurtulmak için kaşlarınıza biraz neem yağı sürün.