Konjestif Kalp Yetmezliği Ne Demek?
Konjestif kalp yetmezliği kalpteki çeşitli sorunlardan dolayı kanının yeterli miktarda pompalanmadığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta kalp yeterince çalışmaz ve kanın vücutta yeterli oranda pompalanmasını önler. Bu hastalık sonucunda vücutta organların çalışması için gerekli kan akışı,oksijen ve besin sağlanmaz. ‘’Kalp yetmezliği’’ terimi kalbin tamamen durmasını değil kalbin etkili bir şekilde çalışmadığını ifade eder.
İnsan vücudunda kalp; kardiyovasküler sistemin en önemli organıdır. Bu organ; kalpte pompalanan kanın tüm vücuda dağılmasından sorumludur. Ancak bu organı etkileyen birçok hastalık vardır. Bunlardan birisi de konjestif kalp yetmezliğidir. Bu hastalık eğer tedavi edilmezse kalbi etkiler ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Konjestif Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Konjestif kalp yetmezliği; kalbin zarar görmesine ve vücuttaki dokulara yeterince oksijen gitmemesine sebep olur. Yaşanan belirtiler hastalığın ciddiyetine ve kalbin etkilenen tarafına (sol taraf, sağ taraf veya her iki tarafın) bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Kalbin sağ veya sol tarafını etkileyen konjestif kalp yetmezliği belirtileri:
- Gece boyunca ya da uzanıldığında nefes alma zorlukları
- Öksürük ve hırıltı
- Özellikle uzanırken kuru öksürük,
- Karın ağrısı, şişkinlik veya iştah kaybı
- Karın içinde sıvı birikmesi
- Kabızlık
- Soluk cilt
- Soğuk el veya ayaklar
- Geceleri sık sık idrara çıkma
- Anormal kalp ritmi veya çarpıntı
- Kronik öksürük veya hırıltı
- İdrar üretiminde azalma
- Uyku problemleri
- Yaşlılarda kafa karışıklığı, uyuklama ve oryantasyon bozukluğu
- Baş dönmesi
- Kas kütlesinin kaybı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda sıvı birikmesi
- Geceleri çok idrara çıkma
- Mide bulantısı, karın şişliği, hassasiyet veya ağrı (vücuttaki sıvının birikmesinden ve karaciğerde kanın yenilenmesinden kaynaklı)
- Kilo alımı (sıvı birikiminden dolayı)
- Mide bulantısı gibi kilo kaybı da iştah kaybına neden olur ve vücut gıdaları olması gerektiği gibi ememez.
- Hızlı nefes alma
- Huzursuzluk hissi
- Akciğerlere giden kan arttıkça nefes darlığı ve akciğer tıkanıklığı
- Kolayca yorulma
- Astım benzeri solunum yolları spazmları
- Halsizlik
- Kilo almak
Konjestif Kalp Yetmezliği Sebepleri Nelerdir?
Konjestif kalp yetmezliği; kalp kasına zarar veren ya da kalbin çalışmasını zorlaştıran sık görülen bir kalp hastalığıdır. Bu hastalık; kalbi zayıflatır ve zayıflayan kalp vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamaz. Konjestif kalp yetmezliğine neden olabilen hastalık ve durumlar şunlardır:
- Yaşın ilerlemesi (65 yaş ve üstü)
- Ateroskleroz ve koroner arter hastalığı (koroner arterlerin duvarlarındaki plak birikimi; ateroskleroz, bir tür arteriosklerozdur)
- Kardiyak aritmi (anormal kalp ritimleri)
- Kardiyomiyopati (kalp kasının hastalanması)
- Konjenital kalp hastalıkları (doğumda görülen kalp hastalıkları veya anormallikler)
- Diyabet (vücutta enerji için şekeri kullanma yeteneğini etkileyen kronik bir hastalık)
- Kalp krizi, miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılır (oksijen eksikliğinden dolayı kalp dokusunun ölümü)
- Kalp kapakçık bozuklukları
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid)
- Miyokardit (kalp iltihabı)
- Şiddetli kansızlık
Konjestif Kalp Yetmezliği Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?
Konjestif kalp yetmezliği teşhis edildikten sonra; doktor beta blokerler, diüretikler, digitalis, vazodilatatörler ve Angiotensin-Dönüştürücü Enzim veya ACE inhibitörleri gibi ilaçlar reçete edebilir. ACE inhibitörleri ve vazodilatatörler kan damarlarını genişletir ve kan dolaşımının direncini azaltır. Bu şekilde, kanın damarlardan kolayca akmasını sağlar, dolayısıyla kalbin kalp pompalanmasını kolaylaştırır. Beta blokerler, kalbin sol ventrikülünün pompalanmasını geliştirir. Diüretikler vücuttaki fazla tuzu ve sıvının atılmasına yardımcı olur.
Yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılan ilaçlar, konjestif kalp yetmezliğinin şiddetini de azaltmaya yardımcı olabilir. Kalp kapağında veya kalpte problem olması durumunda; kalbin hastalıklı kısmının tamamen alındığı ameliyat da bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir. Yukarıdaki tedavi yöntemlerinden ayrı olarak, doğru beslenme, günlük aktivitelerde değişiklik, bol istirahat ve kötü alışkanlıkların bırakılması kalbin geri dönüşü olmayan şekilde etkilenmesini engellemek için çok faydalı olacaktır. Unutmamak gerekir ki sağlıklı bir vücut sağlıklı bir kalp demektir.