Köpeklerde uyuz şiddetli kaşıntı ile belirti veren bir cilt hastalığıdır. Bu hastalığın sebebi ise uyuz böcekleri, pire, kene gibi hayvanlardır. Uyuz böcekleri köpeğin derisinne ve derideki kıl köklerine yerleşir. Çıplak gözle fark edilmezler. Deri altında yumurtlayarak çoğalırlar. Deride kaşıntı, kalınlaşma ve kırışmaya neden olurlar. Öte yandan cilt kuruluğuna ve tüylerin dökülmesine yol açarlar. Tüyler döküldüğünde buna bağlı olarak cilt kırışır, kabuklanır ve yaralar oluşur. Tedavi için muhakkak bir veterinere müracaat edilmelidir. Uyuz tedavisi için uzun zamana ihtiyaç vardır, sabırlı olunmalıdır.
Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde uyuz genellikle ani, yoğun kaşıntı (kaşıntı) ile başlar. Ailenizdeki evcil hayvanınızın akut, şiddetli kaşıntı atakları yaşadığını fark ederseniz, onu hemen veterinere götürmelisiniz
- Köpekte şiddetli kaşıntı
- Köpeğin cildinde kızarıklık ve tahriş
- Deri iltihabı
- Ciltte kanama
- Köpekte rahatsız edici pis bir koku gelmesi
- Başta eklem bölgesi olmak üzere şiddetli kaşınmalar
- Hasar nedeniyle ciltte kalınlaşma
- Kabuklu yaralara dönüşecek küçük şişlikler
- Yaralardan dolayı hoş olmayan bir koku olabilir
- Yaralar genel olarak karın, bacaklar, kulaklar, göğüs ve dirseklerde bulunur.
- İkincil bakteri veya maya ile ilgili yaralar gelişebilir
- Tüylerde ve derinin renginde matlaşma
- Tüy dökülmesi
- Deride kepeklenme, kabuklanma ve yaralar
- Tedavi edilmezse uyuz tüm vücuda yayılır.
- Şiddetli vakalar görme ve işitme kaybına neden olabilir
- Kötü şekilde enfekte olan köpekler iştahlarını kaybedebilir ve kilo vermeye başlayabilir
Köpekte Uyuz Neden Olur?
Uyuz; kedilerde ve köpeklerde görülen bulaşıcı hastalıklardan biridir. Lezyonlara ve yaralara sebebiyet veren bu hastalık şiddetli kaşıntı ile seyreder ve oldukça rahatsız edicidir. Uyuz hastalığının temel nedeni gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroskobik böceklerdir. Bunlara uyuz böceği veya akar denir.
Köpeklerde Uyuz Nasıl Geçer?
Köpeğinizde uyuz hastalığının meydana geldiğinden endişeleniyorsanız hemen bir veterinere muayene ettirmelisiniz. Köpeklerde uyuz tedavisi hastalığın tipine göre değişir. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlarla kısa zamanda iyileşme sağlanabilmektedir. Fakat demodeks uyuzu olarak adlandırılan uyuz türü maalesef bu şekilde tedavi edilememektedir. Onun haricinde ilaç verilmesi köpekleri uyuz sorunundan kurtarmaktadır.
Köpeğinizde hangi uyuz çeşidinin görüldüğü ve hastalığının ne kadar ilerlediğine bağlı olarak farklı tedaviler önerilecektir. Yıkama solüsyonu, şampuan, damla, enjeksiyon, tablet ve sprey gibi ilaçlardan köpeğiniz için uygun olanı veteriniz tarafından belirlenecektir. Bu ilaçlardan birinin yalnız başına kullanılması mümkündür. Kimi zaman da birkaç ilaç beraber verilmektedir.
Köpeklerde uyuz hastalığının geçmesi çoğunlukla 4-6 haftayı bulmaktadır. Demodex türü uyuz hastalığında ise rahatsızlığa yol açan bakteriler folikülleri tutmaktadır. Bu yüzden tedavi edilmesi daha güçtür ve daha fazla zaman gerektirir. Şayet köpeğinizde demodex adı verilen uyuz türüne rastlandıysa tedavisinin tamamlanması 6 ay kadar sürebilir.
Köpeklerde Uyuz Nasıl Önlenir?
Köpeğinizde uyuz oluşumunu engellemek için her şeyden önce onun beslenmesine dikkat etmelisiniz. Kaliteli yiyecekler tüketmez, sağlıklı ve yeterli beslenmezse ne yazık ki bağışıklık sistemi zayıf düşecek ve uyuz hastalığına yakalanma riski artacaktır.
- Köpeğinizin barındığı yer daima temiz olmalıdır.
- Bilhassa yaz mevsiminde kene, pire ve benzeri dış parazitlerden korumak amacıyla köpeğinizi ilaçlamalısınız.
- Düzenli olarak köpeğinizin tüy bakımını yapmalı, tüylerini belirli aralıklarla fırçalamalısınız.
- Havaların sıcak olduğu dönemlerde köpeğinizi en az 15 günde bir yıkamayı ihmal etmemelisiniz.
- Köpeğinize uyuz bulaştığından şüpheleniyorsanız ona ait malzemeleri iyice dezenfekte etmek konusunda çok hassas olmalısınız.
- Köpeğinizle birlikte vakit geçiren diğer köpeklerde uyuz olma ihtimali varsa onların da kontrolleri yaptırılmalıdır.
- Sizin de köpeğinizi muntazaman veterinere götürmeniz, rutin kontrollerini aksatmamanız gerekir.
Köpekten İnsana Uyuz Geçer mi?
Uyuz, çeşitli türleri olan bir hastalıktır. Bazı türlerinin insanlara bulaştığı bilinmektedir. Vücut direnci yeteri kadar yüksek olmayan, aşırı strese maruz kalan insanların köpekten uyuz kapma riski güçlü bir bağışıklık sistemine sahip kişilerden daha fazladır. Bundan dolayı uyuz olmuş bir köpeğin bakımından sorumluysanız, uyuz hastalığını geçiren bir köpekle aynı yerde yaşıyorsanız kendi hijyen ve bakımınıza da özen göstermelisiniz.