Kranial MR  Ne Demek Fiyatları Sonuçları

Kranial MR Nedir Neden Nasıl Çekilir Ne Kadar Sürer

0 732

Kranial MR Nedir Neden Nasıl Çekilir

Kranial MR beyin emarına denir. Kranial MR beynin manyetik rezonans yöntemiyle yani MR yöntemiyle görüntülenmesini sağlayan, beyindeki hastalıkları belirleyen bir teşhis yöntemidir.

Kişinin beyninde meydana gelen kitlelerin tespit edilmesinde kranial MR yöntemine başvurulmaktadır. Ayrıca beyin damarlarında meydana gelen problemlerin teşhisinde de yine bu yöntem kullanılmaktadır. Kranial MR sayesinde kişinin beyninde meydana gelmiş tüm problemler hakkında kesin bir tanıya varılması mümkündür.

Kranial MR Neden Çekilir?

Belirtilen bu yönteme, beyin ile alakalı herhangi bir rahatsızlığın söz konusu olabileceği düşüncesiyle başvurulabilmektedir. Kranial MR yöntemine başvurulabilecek rahatsızlıklar ve durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Beyin tümörü veyahut beyin tümörü şüphesi,
  • Beyinde meydana gelen yapısal sorunların teşhisi,
  • Sinir sistemi ile alakalı rahatsızlıkların teşhisi,
  • Multipl skleroz rahatsızlığının teşhisi,
  • Demans rahatsızlığının teşhisi,
  • Baş ağrılarının temel sebebinin saptanması,
  • Epilepsi benzeri beyin kaynaklı nöbet geçirme halleri,
  • Beyinde veyahut beyin zarında enfeksiyon şüphesi,
  • Doğumdan itibaren devam eden gelişim aksaklıkları,
  • Beyin kanaması ve kanamanın kaynağı, yayılma alanı gibi hususların tespit edilmesi,
  • Felç,
  • İnme.

Kranial MR Nasıl Çekilir?

Normal MR çekimi ile Kranial MR çekimi arasında bir fark yoktur. Kranial Mr çekim süresi 10 ila 20 dakika arasında değişir.

Söz konusu birey, MR makinesinde bulunan raylı bir kızağın üzerine uzanır. Kranial Mr beyin ile alakalı bir görüntüleme yöntemi olduğundan, işlem esnasında kişinin kafası herhangi bir suretle oynamamalıdır. Makinenin içerisi bu konuda kişiye yardımcı olmak adına bazı aparatlarla donatılmıştır. Bu sayede kişinin başı rahatlıkla sabit tutulabilir. Kişinin uzanmasının ardından cihazın kızağı makinenin içerisine doğru ilerletilir.

Mr makinesini yetkili teknisyenin dışında kimse çalıştıramayacaktır. Yetkili kişi, gerekli işlemlerin ardından ortalama 20 dakika sürecek işlemi başlatacaktır. Çekim esnasında belirli periyotlarla bazı seslerin duyulması normaldir. Mr cihazından gelen bu ses hiçbir problem teşkil etmemektedir. Çekim esnasında belirli bölgelerin daha ayrıntılı görüntülenmesi gerekebilir. Bunun mümkün olması adına “kontrast madde” olarak isimlendirilen bir sıvı kullanacaktır. Sıvı, kişiye damar yolu ile enjekte edilmek sureti ile uygulanır. Kontrast madde yardımıyla gerçekleştirilen çekimler “İlaçlı Mr Çekimi” olarak isimlendirilmektedir.

Belirtilen bu ilaçlı Mr çekimleri için ilk olarak normal Mr çekiminin son bulması gereklidir. Ardından kişiye kontrast madde enjekte edilecek ve beyin Mr yeniden ilaçlı bir biçimde gerçekleştirilecektir. Vakit kaybı yaşanmaması adına normal Mr çekiminin hemen ardından ilaçlı Mr çekimi gerçekleştirilmektedir. İlaçlı bir biçimde gerçekleştirilecek Mr çekiminde kişinin hareket etmemesi esastır. Kişiden çekim esnasında yalnızca bu mühim konuya dikkat etmesi talep edilecektir. Makinenin çalıştırılmasından itibaren çekim işlemi boyunca yalnızca teknisyen ilgilenebilmektedir.

Kişilerden Mr öncesi üzerindeki metal materyalleri çıkarması talep edilecektir. Zira cihaz kuvvetli bir mıknatıs işlevinde olabilmektedir. Yüzük, kolye, küpe ve sutyen bu materyallerden en sık karşılaşılanlarındandır. Kalp pili veyahut kalp protezi olanlar Mr işlemine kesinlikle giremeyecektir. Böyle bir halde diğer görüntüleme tekniklerine başvurulacaktır.

Görüntüleme esnasında kişinin baş kısmı kafes benzeri bir aparatın içerisine yerleştirilir. Bu aparat, çekimin doğru bir biçimde gerçekleştirilmesine imkan tanımaktadır. Kişi cihaza alınır. Bazı bireyler kapalı alan korkusundan muzdarip olabileceğinden bu esnada rahatsızlık duyabilmektedir. Açık tüp Mr makinesinin hacmi oldukça geniştir. Bunun yanında iki tarafının da açık olması sayesinde kişiye herhangi bir rahatsızlık vermemektedir. Pek çok hekimin ortan kanısına göre çekimdeki netlik ve kalite kesin tanı için en mühim faktördür. Dolayısıyla açık tüp Mr makinesi diğer açık Mr makineleri ile kıyaslandığında farklı bir yapıya sahiptir. Bu farklılık 1.5 tesla gücüne sahip olması şeklinde belirtilebilmektedir. Bu nedenle hekimler tarafından sıkça açık tüp Mr cihazı tercih edilmektedir.

Kranial MR Öncesi Ne Yapmalı?

Kranial Mr çekimi adına herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç duyulmamaktadır. Kişinin aç gelmesi gibi herhangi bir şart koşulmamaktadır. Bunun yanında yetkili hekim farklı bir ifade kullanmadıkça düzenli olarak alınan ilaçların çekim günü alınmasında bir sakınca yoktur.

İşlemin gerçekleştirileceği gün göz çevresine makyaj yapılmamalıdır. Şayet kişi makyaj yapmış ise işlem öncesi temizlemelidir. Yapılacak makyaj, görüntülemeden sağlıklı sonuç alınmasını engelleyebilmektedir.

Kişinin beyin ile alakalı daha evvel gerçekleştirilmiş film veyahut CD gibi inceleme sonuçlarını beraberinde getirmesi faydalı olacaktır. Bunun yanında kişi öncesinde cerrahi bir operasyona girmiş ise bununla alakalı bilgileri ve tedavi yöntemi ile alakalı bilgileri de beraberinde getirmelidir. Böylelikle söz konusu işlem için uygun program düzenlenebilecektir. Bu sayede radyoloji uzmanı sonucu doğru bir biçimde analiz edebilecektir.

Kranial Mr Anjiyo Nasıl Yorumlanır?

Karnial Mr çekimi sırasında elde edilen görüntüler radyoloji uzmanına iletilir. Radyoloji uzmanı bu sonuçları analiz edecektir. Mr makinesinde hareketsiz durulması net bir görüntü elde edilmesini sağlayacaktır. Bu sayede radyoloji uzmanı daha sağlıklı bir şekilde sonucu değerlendirebilecektir. Söz konusu sonucun yalnızca uzman hekim tarafından yorumlanabileceği unutulmamalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.