Kulakta Basınç Hissi Hakkındaki Tüm Sorular
Vücudun temel duyu organları arasında yer alan kulak 3 ana kısımdan oluşmaktadır. Bunlar iç kulak, orta kulak ve dış kulak olarak sıralanmaktadır. Orta kulağı yutağı bir arada tutan kısım ise östaki borusudur. Söz konusu boru, kulak zarının içinde ya da dışında ortaya çıkan basıncın dengelenmesini vazifesini üstlenmektedir. Eğer östaki borusu tıkanır ise, kulakta basınç artışından bahsetmek doğaldır. Bunun nihayetinde kulaklarda tıkanıklık ve dolgunluk hissiyatıyla beraber duyma yeteneğinde azalmalar da gözlemlenebilmektedir.
Kulakta Basınç, Dolgunluk Hissi Ve Tıkanıklık Neden Olur?
Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı kulakta basınç, dolgunluk hissi ve tıkanıklık nedenlerindendir. Orta kulakta bakteri veyahut virüslere dayalı olan orta kulak iltihabı, kronik veya akut görülebilen bir enfeksiyon türüdür. Burun alerjisi, bakteri kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle ve östaki borusu tıkanıklığı orta kulakta iltihap sorununa yol açabilmektedir. Söz konusu problem kulak ağrıları, kulakta dolgunluk hissiyatı ve duyma kaybı ile birlikte seyredebilmektedir. Ortak kulak enfeksiyonun tedavisi ağrı kesiciler ve antibiyotik ilaçlar ile yapılır. Şayet orta kulak enfeksiyonu kronik ise, cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Problemin 90 günü aşması veyahut kulak zarında deliğe rastlanılması halinde, rahatsızlığın kronik olduğu anlaşılmaktadır.
Yüksek Yere Çıkma
Uçak seyahati gibi birden yerden yükselme ya da alçalma sıralarında, basınçta artmakta veya azalmaktadır. Bu birden bire gerçekleşen basınç farklılığının kontrolünü sağlayamayan östaki borusu, dolgunluk hissine sebebiyet vermektedir. Tüp ile dalış yapılması da basınç değişikliğinin sebepleri arasındadır.
Meniere Hastalığı (İç Kulak Tansiyonu)
İç kulaktaki vücut dengeleme görevinde olan sıvılara binen basıncın artmasıyla meniere rahatsızlığı baş göstermektedir. Rahatsızlığın en mühim belirtisi ataklar şeklinde baş dönmeleridir. Çoğu zaman bu sıvılardaki basıncın artmasının nedeni saptanamamaktadır. İç kulak tansiyonu olarak da tanımlanabilen meniere rahatsızlığı; kulak dolgunluğu hissiyatı, baş dönmeleri duyma yeteneğinde azalma ve kulakta çınlamalara sebebiyet verebilmektedir.
Kulakta Kir Birikmesi
Kulağın böceklerden ve bakterilerden muhafaza edilmesi kulak kirine bağlıdır. Fakat kulaktan aşırı kir birikimi, kulakta tıkanıklığa ve yüksek basınca, dolgunluk hissine neden olabilir. Bu halde kulaklar mutlak surette temizlenmelidir.
Dış Kulak İltihabı veya Yüzücü Kulağı
Dış kulak iltihabı ve yüzücü kulağı gibi sağlık sorunları, duş ve yüzme gibi aktivitelerin sık sık yapılmasından kaynaklanabilir. Böyle bir durumda kulak kirinde azalma meydana gelir. Kulak kirinin azalması veyahut olmaması durumunda tüm mikroorganizmalar kulak içinde dolarak basınç oluşmasına yol açmaktadır. Başlangıç safhasında ehemmiyeti anlaşılmazsa, ciddi kulak ağrısına ve hatta işitme kayıplarına sebebiyet vermektedir.
Kulakta Basınç, Dolgunluk Hissi Ve Tıkanıklık Diğer Nedenleri
- Sinüzit (Sinüs enfeksiyonu),
- Östaki borusunda tıkanıklık,
- Alerjiler,
- Virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyon durumları,
- Yükseklik değişimi ile kulağa basınç binmesi,
- İltihaplanmalar,
- Orta kulağın içerisinde birken sıvı,
- Tıkalı burun problemi,
- Bademciklerin şişliği,
- Tümör çeşitleri,
- Otoimmün iç kulak hastalığı,
- Vurgun,
- Doğuştan gelen rahatsızlıklar,
- Meniere rahatsızlığı,
- Patuloz östaki borusu,
- Vestibüler rahatsızlığı,
- Birtakım ilaçların yan tesirleri.
Kulakta Basınç, Dolgunluk Hissi Ve Tıkanıklık Belirtileri
Kısa süreli işitme kaybı, duyma problemleri, kulak içinde kir birikmesi.
Kulakta Basınç, Dolgunluk Hissi Ve Tıkanıklık Nasıl Geçer?
Öncelikli olarak kulak burun boğaz hekimine müracaat edilmelidir. Hekim tanısına bağlı olarak uygun tedavi yöntemine başlanacaktır. Buna ek olarak esnemek, sakız çiğnemek ve sert bir şeker yemek kısa süreli rahatlama sağlayabilir ve basit tıkanmaların açılmasını sağlayabilir.
Bir burun deliği kapatılarak diğer burun deliğinden nefes verilir. 5-6 tekrarda diğer burun deliği ile işlem yinelenir. Bu şekilde 2 dakika kadar burundan nefes egzersizleri yapılır. Nefes verme işlemi aşırı kuvvetli olmamalıdır. Kuvvetli bir şekilde yapılmaya zorlanılırsa kulak ağrılarına yol açabilmektedir.
Sıcak su ile ıslatılan kağıt havlu veya temiz bir atlet iyice sıkılır. Ardından kulağın üzerine yerleştirilir. Basıncın tesirinde kalan kulak yukarıda olacak biçimde uzanılır. Peçete üzerine ufak bir kupa koyulur. Peçetede bulunan sıcaklık, kulağın açılmasına yardımcı olacaktır.
Uzanma esnasında baş bölgesi yukarıda tutulmaya çalışılır. Bunun için yüksek yastıklardan yardım alınabilir.
Sıcak bir duş alınabilir. 20 dakika civarı buharlı banyo içerisinde beklenebilir.
İlk olarak sorunlu kulağın ters yönüne uzanılır. Ardından birkaç defa yön değiştirilir.
En basit kulak açma tekniği ise su içmektir.
Burun sıkılarak nefes verilir. Aşırı bastırmaktan kaçınılır. Zira baş ağrılarına yol açabilir.
Küçük parçalar halinde dilimlenen bir diş sarımsak, zeytinyağı içerisine koyulur ve cezve içerisinde ılık bir ısıya getirilir. Süzüldükten sonra kulağa damlatılır.