Kuyruk Sokumunda Delik Hakkındaki Tüm Sorular
Kuyruk sokumu bilindiği gibi belin alt kısmında yani bitiminde bulunur. Bu bölgede bazen doğuştan bazen de sonradan bir delik gözlenebilmektedir. Kuyruk sokumu deliğinin başlıca nedeni, o bölgede meydana gelmiş olan bir kıl dönmesidir. Vücuttan kopan kıllar kuyruk sokumunda bir delik açar, zamanla birikir ve orada yuvarlanır. Bu yuvaya sinüs denir. Kuyruk sokumu deliği tek olabileceği gibi birden çok da olabilir. Eğer birden çok ise, makatın üstüne kadar sıralanmış olarak görülebilirler. Bu deliklerin büyüklükleri değişebilmektedir. Kimi zaman bir kıl yuvası şeklinde olur, kimi zaman da bir kalem genişliğinde olabilir. Gamzeyi andıran bir şekilde de olabilir. Geçmişte erkeklerde yaygın olarak görülen bu hastalık, son yıllarda kadınlarda da görülmeye başlamıştır.
Kuyruk Sokumunda Delik Nedenleri Nelerdir?
Kuyruk sokumu deliğinin en sık karşılaşılan nedeni yukarıda da bildirdiğimiz gibi kıl dönmesi sorunudur.
Kuyruk sokumu delikleri kimi zaman genetik faktörlerden meydana gelir ve doğuştandır. Kimi bireylerde ise yanlış oturup kalkmaya, yapılmaması gereken hareketlerin yapılmasına bağlıdır. Sonradan oluşanlar bu gibi nedenlerle meydana gelir.
Genellikle deri üzerine çıkarmayan kıl köklerinin içeride uzaması ve bir delik oluşturması durumu söz konusudur. Ya da kıl dışarıya çıkar fakat kıl köklerinden tekrar girerek içeriye yönelir ve uzar.
Bu durumu tetikleyen faktörlerden bazılarını sıralayalım.
- Tüylerin yanlış şekilde alınması.
- Kıl köklerinin çıkışını önleyecek türden dar giysilerin giyilmesi.
- O bölgenin temizliğine yeterince dikkat edilmemesi.
- Genetik nedenlerden dolayı bireyde normalden fazla miktarda kıl bulunması.
- Kimi bireylerin kuyruk sokumunda bulunan gamze benzeri çukurluklar. Bu çukurluklar doğuştan ya da ameliyat sonrası bazı nedenlerden dolayı var olabilirler. Huni gibi bir görünüme sahip olan bu gamzeler, her zaman kıl dönmesine sebep olmayabilirler. Ancak bu çukurluğa kıl girerse ve orada yuvalanarak delik oluşturursa kıl dönmesi oluşabilir. Bazen de bu durum kıl dönmesiyle sonuçlanmaz. Kıl dönmesi için risk taşımayan ve doğuştan var olan gamzelere müdahale edilmez. Sonradan oluşan delikler ise bir hastalıktır ve ameliyat yoluyla tedavi edilmelidir. Kıl dönmesinin tekrarlama olasılığı vardır. Bunun ilk nedeni ameliyat sırasında kılların tamamen alınmamış olması veya ameliyat sonrasında gamze oluşmasıdır.
Kuyruk Sokumunda delik Belirtileri Nelerdir?
Kuyruk sokumunda varlığı saptanan küçük bir şişlik, o bölgeye darbe alındığında hissedilen şiddetli ağrı, aynı yerde kızarıklık ve iltihap(sıvı) akması kuyruk sokumu deliği belirtileri arasındadır. Bunlardan en sık görüleni ise kuyruk sokumu bölgesinde oluşan enfeksiyon temelli iltihap akıntısıdır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan bir kişi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kuyruk Sokumunda Delik İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kuyruk sokumu Deliği olanların Genel Cerrahi doktoruna gitmesi gerekir.
Kuyruk Sokumunda Oluşan Deliklerin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu durum cerrahi müdahale yani ameliyat gerektiren bir sağlık sorunudur. Öncelikle bölgede iltihaplanma varsa, antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır. Bu durum fiziki yayılma gösterme riski taşıdığından iltihap temizlenmedikçe ameliyat yapılmaz. Sonraki işlem bölgenin kıllardan temizlenmesi işlemidir ve genel olarak o bölgede hijyen sağlanmalıdır. Son olarak cerrahi işlem uygulanır. Çünkü genellikle bu vakalar ilaç tedavisi mümkün olmayan vakalardır.
Kuyruk Sokumu İle İlgili Doktorlara Sorular Sorular Ve Cevapları
Kuyruk sokumu hastalığı ile ilgili doktorlara yöneltilen sorular ve cevapları;
Soru : Kuyruk sokumumda 6 ay kadar önce bir ağrı duydum ve sonrasında küçük bir deliğin oluştuğunu gördüm. Bazen bu delikten az da olsa kanama oluyor, ne yapmamı önerirsiniz?
Cevap : Genel Cerrahi Doktoru Mehmet Görgün’ün cevabı; Cerrahi müdahale gerektiren plonidal sinüs dediğimiz kıl dönmesi söz konusudur.
Soru: Merhaba efendim. Erkek kardeşim bir süredir kuyruk sokumunda bir delik bulunduğunu ve oradan zaman zaman akıntı geldiğini söylüyor. Muayene olduğu doktor ameliyat demiş. Ameliyatsız bir çözümü var mıdır acaba? Teşekkürler.
Cevap: Ortopedi Doktoru Semih Ayanoğlu’nun cevabı; Genel Cerrahi bölümüne giderseniz gerekli bilgilendirme ve müdahale yapılacaktır. Bahsettiğiniz hastalık kıl dönmesidir.
Soru: Uzun zamandır kuyruk sokumumda iğne ucu kadar genişlikte birkaç tane delik görüyorum ve bu durum beni endişelendiriyor. Kardeşimin de benzer bir şikâyeti var. Kuyruk sokumu bir baş parmak genişliğinde yarılmış. Ne yapmalıyız? İnşallah kötü bir şey çıkmaz.
Cevap: Genel Cerrahi Doktoru Bahadır Egenin Cevabı; Çok geçmiş olsun. Korkmayın ve bir genel cerrahi uzmanına gidin. Kıl dönmesi hastalığında bu belirtiler normaldir.
Soru: Merhaba doktor bey. Doğduğumdan beri kuyruk sokumumda delik var. Bana bir sıkıntı vermiyor ama doktora gitmeli miyim?
Cevap: Genel Cerrahi Doktoru Alaattin Öztürk’ün Cevabı; Genetik bir durum olduğu belli. Şikayetiniz yoksa doktora gitmek gerekmez.
merhaba bende de 1 yıl önce kan ile akıntı olmuştu delik duruyo fakat içinde siyah bi nokta yok eskisi gibi acaba iyileşmiş midir
merhaba doktor bey bende de 1 yıl önce kuyruk sokumunda siyah delik vardı sürekli kan ve akıntı oldu daha sonra kesildi ne ağrı ne sızı kaldı. su an delik duruyor fakat içinde siyah bir nokta yok acaba iyileşti mi