Lökosit Esteraz Testi Nedir?
“Lökosit esteraz testi, idrarda beyaz kan hücreleri ve enfeksiyon bulguları olup olmadığını anlamak için yapılan idrar testidir. “
Lökosit esteraz, bir tür enzimdir ve akyuvarlar tarafından üretilir. Lökosit Esteraz idrar testi, idrara bakılarak enfeksiyon tespiti için yapılan bir testtir.
Lökosit esteraz, idrarda, akyuvarların ve enfeksiyonun belirlenmesi olayıdır. Lökosit esteraz, beyaz kan hücreleri içerisinde bulunan bir enzimdir. İdrarda bulunduğunda, idrar yolu enfeksiyonu ihtimali doğurur. Bu madde, akyuvarlar tarafından üretilen bir maddedir. İdrarda bulunması bazı sorunların belirtisidir. Akyuvarlar enfeksiyonlarla savaşsalar da, idrar gibi yanlış yerlerde bulunmaları, normal birşey değildir. İdrarda bulunan bu enzim, idrar yollarında bir sorunun olduğunun göstergesidir.
Lökosit esteraz testinde idrarda beyaz kan hücreleri bulunması, idrar yolu enfeksiyonunun belirtisidir. Bu testte ayrıca belsoğukluğu ve amniyotik sıvı enfeksiyonlarına da bakılır.
Bu yapılan test sonucunda genelde negatif testler enfeksiyon olasılığını düşürse de, testin pozitif çıkması, akyuvar üretiminin arttığını ve idrar yolu enfeksiyonu ihtimalinin olduğunu gösterir.
Lökosit Esteraz Testi Neden Yapılır?
Lökosit esteraz testi, idrarda bu maddeyi arayan bir testtir ve bu maddenin bulunması, idrarda akyuvarların bulunmasının işaretçisidir ve ayrıca bu da idrar yolu enfeksiyonu ihtimali doğurur.
Bu test, rutin olarak yapılan idrar çubuk testidir. Eğer bu test pozitif çıkarsa, idrar, akyuvarlar için mikroskopta incelenir ve enfeksiyon ile ilgili anormallikler aranır.
Lökosit Esteraz Testi
İdrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir sorundur ve idrar yolunda bulunan diğer organları da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, böbrekler, mesane, idrar kanalları iltihap kapabilir. İdrar yolu enfeskiyonu genelde, idrar yaparken yanma hissiyle kendini belli eder. Pelvik veya rektal ağrılar ve sık sık idrar yapmak da bu sorunun belirtilerindendir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayıp yaşamadığınızı belirlemenin en güvenilir yollarından birisi lökosit esteraz testidir.
Tıbbi terim olarak, lökosit esteraz, piyüri olarak isimlendirilir. Bu durum, yalnızca idrar yollarında enfeksiyonu belirtmekle kalmaz, aynı zamanda idrarda bir irin oluşumunu da kapsar. İdrarda irin bulunduğunda, idrar yollarında böbrek taşları bulunmasından dolayı oluşan bir hasar veya iltihap bulunduğu anlamına gelir.
Belsoğukluğu ve chlamydia gibi cinsel yolla bulaşan sorunlar da, idrarda akyuvar bulunmasına neden olabilir. Bunların belirlenmesi için daha farklı testler de yapılmalıdır.
Lökosit Esteraz Testi Pozitif Çıkması Ne Demektir;
Lökosit esteraz testi pozitif çıkmasının anlamı muhtemelen idrar yolu enfekiyonu olduğunuzun göstergesidir. Lökosit esteraz testi pozitif çıkması şu durumlardan da kaynaklanabilir;
- Klamidya cinsel hastalığı
- Üreaplasma urealyticum
- Balanit
- Mesane kanseri
- Nefrolitiazis
- Tüberküloz (Verem)
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Glomerülonefrit
- Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak (Kortikosteroid, Sitoksan)
- Metenamin
İdrarda bulunan enzim miktarına bağlı olarak, doktor enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğunu belirleyecektir. İdrardaki akyuvar miktarı arttıkça, enfeksiyon şiddeti daha yüksek olur. Genel olarak, bu enzimin idrarda bulunması bir sorun belirtisidir ve göz ardı edilmemelidir. Altta yatan nedeni teşhis ettikten sonra, sorunu çözmek için gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Lökosit Esteraz pozitif çıkması idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklıysa doktorunuz size antibiyotik reçete edecektir.
Lökosit Esteraz Testi Negatif Çıkması
Lökosit Esteraz testi negatif çıkması normal ve beklenen bir durumdur.
Aşağıdaki durumlarda yanlışlıkla testin pozitif çıkmasına yol açabilir.
- Trikomonas enfeksiyonu (trikomonaz gibi)
- Vajinal sekresyonlar (kan veya ağır mukus akıntısı gibi)
Testin yanlışlıkla negatif sonuçlanması aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Yüksek protein seviyesi
- Yüksek C vitamini seviyesi
Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değerler, labaratuara göre farklılık gösterebilir. Bazı labaratuarlar, farklı test örnekleri kullanıp, farklı aletlerle ölçüm yapar. Bu sonuçların anlamını öğrenmek için doktorunuza danışın.