Lomber Lordoz (Lomber Lordoz Düzleşmesi )Nedir?
İnsanlar olarak omurgamızın S şeklinde doğal bir kıvrımı vardır. Bel çukurunun yani lomber bölgenin doğal kavisinin normalden fazla olmasına lomber lordoz denir. Bu durum lomber lordoz düzleşmesi ve lomber lordoz artması olarak da bilinir.
Lomber Lordoz Neden Olur?
- Kalsiyum eksikliği: Kalsiyum eksikliği lordoza dönüşebilen osteoporoza yol açabilir.
- Kemik kanseri
- D vitamini eksikliği
- Vücut kitle endeksi artışı: Obezite de lomber neden olabilir.
- Aşırı aktivite: Yoğun sırt hareketleri içeren spor ve fiziksel aktivitelerin çok yapılması da lomber lordoza yol açabilir.
- Artrit (eklem iltihabı)
- Spondilolistezis: Omurganın uygun pozisyonundan kaydığı durumdur.
- Kifoz: Kifoz, üst sırtın anormal biçimde yuvarlaklaşmasına neden olur.
- Discitis: Kemikler ve omurga arasındaki disk boşluklarında iltihap olduğu durumdur. Bu; genellikle bir iç enfeksiyondan kaynaklanır.
- Akondroplazi: Cüceliğe yol açan kemik gelişmesine bağlı bir durumdur.
- Nadiren de olsa, genetik nedenler veya kas distrofileri sonucu lomber lordoz görülmesi mümkündür.
Lomber Lordoz Belirtileri
Lomber lordoz ağrısı: Bu ağrı; boyun, omuzlar, üst sırt, hatta bacaklara yayılabilen ağrıdır. Bununla birlikte şu belirtiler görülebilir:
- Lomber bölgeye dokunulduğunda ağrı
- Uyuşma
- Karıncalanma
- Elektrik şok benzeri ağrılar
- Mesane kontrolünün azalması
- Kas kontrolünde zorlanma
- Kalçanın dışarı çıkması
- Alt omurgada esneklik ile ilgili sorunlar
- Çok fazla çalışanlar için lomber lordoz, tendon iltihaplandığı anlamına gelen Aşil tendiniti de dahil olmak üzere sorunlara yol açabilir. Aşil tendonları kemik çıkıntıları, tendon kalınlaşması ve hareketlerin sınırlanmasına neden olabilir.
- Lomber lordoz uzun bir süre tedavi edilmezse siyatiğe yol açabilir. Siyatik ağrısı bacaklar veya ayaklarda yoğunlaşabilir ve normal olarak kalça veya bacağın bir tarafında hissedilir. Bu ağrı genellikle uzun süre oturma ve ayakta durduktan sonra fark edilir. Başka bir deyişle işin aslı, hareket etmek acıyı dindirir.
Lomber Lordoz Teşhisi
Eğer üstte bahsettiğimiz belirtileri ve sırt ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuz bu durumda öncelikle fiziksel muayene yapacaktır. Öne eğilme ve yan duruşunuz kontrol edilir. Aynı zamanda düz bir yüzeye uzanmanız istenecektir ki böylece omurga farklı pozisyonlarda muayene edilebilir. Eklem açılarını belirlemek için sıklıkla özel bir ölçüm sistemi kullanılır. Ölçümler omurga, gövde, kalça ve dizdeki duruş açılarını hesaplar. Bu, doktorların omurganın doğal yerinde olup olmadığını veya doğal bir konumdan sapmış olup olmadığını belirlemesini sağlar.
Bazı kişilerde lomber lordoz durumunda herhangi bir belirti gözlemlenmez. Bu durumda tam bir fiziksel muayene ve aşağıdaki testler yapılacaktır:
- Röntgen: Omurga görüntülenir.
- Lumbosakral omurga röntgeni: C – & – S1’in ölçümü alınır.
- MRG: Omurganın daha net bir görüntüsü alınır.
- Laboratuvar testleri: Kan tahlilleri alınır.
Lomber Lordoz Tedavisi
Eğer lomber lordoz teşhisi konmuşsa, sıra tedaviye gelmiş demektir. Hafif vakıalarda herhangi bir tedavi gerekmez ancak ciddi vakıalarda bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır:
- Ağrıyı azaltmak için analjezik ilaçlar
- İltihap kontrolü için iltihap önleyici ilaçlar
- Lomber lordoz egzersizleri
- Sırt desteği
- Kilo verme
- Elektriksel stimülasyon
- D vitamini takviyesi
- Cerrahi müdahale
- Gerilmesi ve diğer egzersizler lomber lordoz ile ilgili rahatsızlıkları azaltmak için etkili olduğu bilinmektedir. Boynu öne ve arkaya doğru yan yana ve birkaç dakika yan yana bükmek yardımcı olabilir. Kalça germe egzersizleri ve üst vücut kısımlarının gerilmesi de yararlı olabilir. Ayrıca, düz bir yüzeye uzanıp, boynun arkasından hafifçe aşağı doğru ittiğiniz ve daha sonra boynu yüzeyin yaklaşık 1 cm uzağında kaldırdığınız bir lumbar lordoz egzersizi de faydalı olacaktır.
- Ayrıca kilo kontrolü de lomber lordozun önlenmesinde yardımcı olacaktır. Ekstra ağırlık, sırtın alt kısmı da dâhil olmak üzere arkaya çok fazla yük bindirir. Vücut kitle indeksiniz 30 veya üzerindeyse, kilo vermek için doktora başvurmak akıllıca olabilir.
Lomber Lordoz Egzersizleri
Lomber lordoz durumunda en etkili doğal yol egzersizdir. Aşağıda lomber lordoz durumunda omurga rahatsızlıklarını dindirecek faydalı egzersizleri açıkladık.
Denge topu: Sırt üzeri baldırınızı denge topu üzerine getirerek uzanın. Köprü pozisyonu oluşana kadar kalçanızı sıkın. Yuvarlanırken, her omurun zemine temas ettiğini hissetmeye çalışın. Alt sırt pelvisten önce yere değmelidir. Bu hareketi günlük 12 tekrar yapın.
Dizleri göğse gerdirin: Dizleriniz bükülmüş vaziyette sırtınıza yaslanın, her iki bacağınızı yerden kaldırın ve dizlerinizi göğsünüze çekin. Bu hareketi tamamlandığınızda bir ayağınızı yere indirin ve diğer dizinizi göğsünüze yakın tutun. Bacağınız düz olana kadar diğer ayağı zemine doğru indirin. Bu hareketi günlük 8 tekrar yapın.
Bel germe: Bir sandalyeye oturun, vücudunuzu öne doğru eğin, baş ve kollarınızı bacaklarınızın arasına yerleştirin. Bundan sonra kollarınızı mümkün olduğunca arkaya doğru germeye çalışın ve son olarak başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi her gün birkaç kez tekrarlayın.