Makatta Yanma, Batma, Ağrı Kaşıntı Kanama Kan Gelmesi Bitkisel Tedavi

Makatta Anüste Popoda Yanma Neden Olur Nasıl Geçer Ne İyi Gelir?

0 8.373

Makatta Yanma Hissi (Anüs Yanması) Nedenleri Ve Bitkisel Çözümler

Makatta yanma hissi mantar enfeksiyonundan, makat çatlağına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu duruma çoğu zaman makat kaşıntısı ve makatta batma hissi, kanama, ağrı da eşlik eder.

Makatta Yanma Hissi Ve Makatta Batma, Ağrı, Kaşıntı Kanama Nedenleri Nelerdir?

Mantar Enfeksiyonu

Makat çevresindeki nemli ve sıcak ortam mantar enfeksiyonu oluşumu için çok elverişlidir. Mantar enfeksiyonu kalça arasında oluşabilir ve makatta kaşıntı ve yanmaya sebep olabilir. Kalça arası ve göğüs altında mantarın en yaygın sebebi ise kandida enfeksiyonudur.

Hijyen Eksikliği

Makatta yanma hissinin öncelikli sebebi hijyen eksikliğidir. Eğer makat bölgesini yeterince güzel temizleyemezseniz bakteriler cilt üzerinde birikerek tahriş oluşumuna yol açar.  Bu da makatta yanmaya sebep olur. Makat bölgenizi su ile temizledikten sonra peçete ile kurutmalısınız. Makat bölgesine katı halde Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Bunu uyumadan veya evden çıkmadan önce uygulayın. Bu etkili bir hijyen sağlayacaktır.

Egzama

Makat egzaması da yanma hissine yol açmaktadır. Egzamanın sebepleri arasında cilt kuruluğu, alerji ve enfeksiyon bulunur.  Egzama ciltte kaşıntı, yanma, çatlak ve bazen de enfeksiyona sebep olur.

Makat Çatlağı

Anal fissür (makat çatlağı) makatta yanma hissine neden olabilir. Anal fissür, makat (anüs) kenarındaki deride olan çatlağa (yırtığa) denir. Makat çatlağı belirtileri: tuvalet esnasında ağrı,kabızlık,makatta kanama, makat veya anal kanalda gözle görülür bir çatlak veya yırtık, makatta yanma ve kaşıntı, idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma veya kötü kokulu akıntı olabilir. Makat çatlağın nedenleri arasında kronik kabızlık, dışkının kuru olması, uzun süreli ishal, anal seks, yabancı nesnelerin makat içine sokulmasıdır. Makat çatlağı genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşmektedir.

Sedef Hastalığı

Makatta yanmaya sebep olan bir diğer sebep ise sedeftir. Sedef; vücutta herhangi bir yerde oluşan kırmızı lekelerdir. Ciltte oluşan bu lekeler kaşıntılı ve ağrılı olabildiği gibi yanma hissi de oluşturabilir.

Ulusal Sedef Kuruluşu makatta oluşan sedef hastalığının tuvalete çıkıldıktan sonra yanma hissine yol açtığını ifade etmektedirler. Sedef hastalığına bağlı belirtiler arasında tuvalete çıkarken acı, makatta kanama ve aşırı kaşıntıdır.

Kılkurdu

Özellikle de geceleri makatta oluşan yanma hissi ve kaşıntının sebebi kılkurdu olabilir. Kılkurtları bağırsağa bulaşırlar. Bu parazitler bağırsakları enfekte ederler.

Dr. Charles Patrick Davis, bir kılkurdu enfeksiyonunun en yaygın belirtinin; makat etrafında kaşıntı ve rahatsızlık olduğunu söylüyor. Bu kaşıntı genellikle geceleri daha da kötüleşiyor ve ayrıca makat bölgesinde ciltte tahrişe veya döküntülere neden olabilir.

İltihabi Bağırsak Hastalığı (IBD)

Bağırsaklarda iltihaba yol açan iltihabi bağırsak hastalığı da makatta yanma hissi, kaşıntı ve kanamaya sebep olabilir.

Anal Sızıntı

Eğer makattan dışkı akıntısı varsa, bu durum makatta yanma hissine sebep olabilir. Anal sızıntısının sebepleri arasında; kabızlık,ishal, makat sinir ve kaslarının zarara görmesi yer almaktadır.

Basur

Makatta yanma hissinin bir diğer sebebi ise basurdur. Basur; makattaki damarların şişip ilhap kapması, kaşınması ve ağrıya sebep olmasıdır. Bazı zamanlar basur tuvalet sonrası kanamaya sebep olabilir.

Baharatlı Yiyecekler Tüketmek

Eğer tuvalet sonrası makatta yanma hissi yaşanıyorsa bunun sebebi bir gün önce tüketilen asitli ve baharatlı gıdalar olabilir.

Makatta yanmanın diğer sebepleri şunlardır:

  • Baharatlı gıdaların tüketimi
  • Kabızlığa yol açan sert gıdaların tüketimi
  • Çok az su tüketmek
  • Aşırı çay ve kahve tüketmek
  • Vücutta aşırı ısınmaya sebep olan gıdaları tüketmek
  • Sürekli ishal veya kabız olmak
  • Bağırsaklarda kurt enfeksiyonu

Makatta Yanma Hissi (Anüs Yanması) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genel Cerrahi doktoruna gidilir.

Makatta Yanma Hissi Ve Kaşıntı İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yolları

İncir

İncir; makatta yanma tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir besindir. 4 tane inciri bir gece suda bekletin ve ertesi sabah aç karnına tüketin. Ayrıca, incir yapraklarından bir krem oluşturabilir ve bu kremi bölgesel olarak tahriş olmuş bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin her ikisini birlikte (dahili ve harici olarak) yapıldığında, sonuçlar genellikle çok daha hızlı olarak kendini göstermektedir.

Soğuk Kompres

Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve makatta yanma hissi olan bölgeye bunu tutun.

Hindistancevizi Yağı ve Çay Ağacı Yağı

Katı halde olan Hindistancevizi yağı ve çay ağacı yağının faydalarından birisi de içerisinde barındırdıkları mantar karşıtı özellikler sayesinde makatta yanma kaşıntı hissini geçirmeye yardımcı olmalarıdır. Hindistancevizi yağında bulunan yağ asitleri cildin nemlenmesi için oldukça etkili olup ciltte egzama ve  sedef hastalığı durumlarda kaşıntıyı geçirmektedir.Bu durumda saf doğal hindistancevizi yağı kullanmanız faydalı olacaktır.

  • 2-3 damla çay ağacı yağı ve 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağını karıştırın.
  • Bu karışımı makat bölgesine masaj yaparak sürün.
  • Bu işlemi makattaki yanma hissi tamamen geçinceye dek günde 2-3 kez tekrarlayın.

Aloe Vera

Aloe vera içerisindeki doğal harika içerikleri sayesinde kaşıntı ve yanma hissi gibi birçok cilt problemi için çok etkilidir. İçindeki özellikler sayesinde cildin derinlemesine nemlenmesine yardımcı olmaktadır.

  • Makat bölgesini önce iyice yıkayın ve ardından kurulayın.
  • Aloe vera yaprağından çıkardığınız jeli makat bölgesine direkt olarak masaj yaparak sürün.
  • Makattaki yanma hissini hemen rahatlatmak için günde 2-3 kez bu yöntemi uygulayın.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.