Dışkımda İshalde Sümüksü Akıntı Var. Ne Yapayım?
Mukus yoğun, jel gibi bir maddedir. Vücudunuz mukusu, hassas organ ve dokularınızı korumak ve nemlendirmek için kullanır. Ayrıca, bakteri, mantar ve virüslerin yol açabileceği zararları da önler. Dışkıda az miktarda mukus bulunması endişelenilecek bir konu değildir. Dışkıda az miktar mukus bulunması normaldir çünkü mukus, bağırsak iç zarında bulunarak, iç duvarları nemli ve kaygan tutar. Fakat eğer düzenli olarak dışkınızda fazla miktarda mukus görüyorsanız veya dışkıda mukus ile birlikte kan oluyorsa veya bağırsak hareketlerinizde bir değişiklik olduysa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Dışkıda İshalde Mukus, Sümüksü Dışkılama Neden Olur?
Sindirim sisteminizde bir miktar mukus üretilir ve bunun nedeni, bağırsakta sindirilen yiyeceğin daha kolay kaymasını sağlamaktır. Fakat, dışkıda çok fazla miktarda mukus bulunması, bağırsaklarda iltihaplanma, enfeksiyon, tıkanıklık veya kanserin belirtisi olabilir.
Dışkıda mukus bulunmasının nedenine yol açan sorunlar şunlardır:
- Anal çatlaklar veya yırtıklar, anal fisür
- Hassas bağısak sendromu. Hassas bağısak sendromu, karın ağrısı, kramp ve ishal gibi belirtilere sahiptir ve iltihaba neden olmaz.
- Sindirim sisteminde kanser. Kolon veya raktal kanser, kolonda veya rektumda başlar ve dışkıda kan, dışkıda mukus, rektal kanama ve ani kilo kaybı gibi belirtilere sahiptir.
- Bağırsak enfeksiyonu. Bağırsak enfeksiyonu, dışkıda mukusa neden olabilir. Pis gıdalar tüketmek nedeniyle salmonella ve shigellosis gibi bakteriler sonucunda enfeksiyon nedeniyle oluşur.
- Bağırsak kanseri
- Çölyak hastalığı (glutene aşırı hassasiyet göstermek)
- Divertikülit (kolonda anormal iltihaplanma)
- Gıda alerjileri (çeşitli gıdalara alerji)
- Crohn hastalığı. Crohn hastalığı bağırsak harketlerinizi etkileyen bir bağırsak iltihabıdır. İlk belirtileri ishal ve halsizliktir.
- Kistik fibroz. Kistik fibroz sonucunda genellikle kalın, yapışkan bir mukus oluşur. Bir genetik hastalıktır. Mukus genellikle akciğerde, pankreasta, karaciğer veya bağırsaklarda birikebilir.
- Ülseratif kolit. Crohn hastalığı gibi bu da bağırsak iltihaplanması hastalığıdır. Bu kronik, uzun süreli bir hastalıktır ve bağısakta veya rektumda büyük bir iltihap oluşmasına sebep olur.
- Laktoza duyarlılık (Süt ürünlerinde şeker olan laktozu sindirememe)
- Giardina enfeksiyonu gibi parazit enfeksiyonları
- Rektal ülserler
- Viral gastroenterit (sindirim sisteminde viral enfeksiyon)
- Amip antijeni, giardia ve bazı viral ve bakteriyal
Dışkıda Mukus Oluşmasına Neden Olan Ciddi Hayati Tehlike Oluşturabilecek Sebepler
Bazı durumlarda, dışkıda mukus görülmesi durumu, ciddi, acilen müdahale edilmesi gereken bir sorun nedeniyle oluşuyor olabilir. Bunlar:
- Bağırsak tıkanması (kabızlık)
- Kolonik volvulus (bağırsağın düğümlenmesi)
- İntususepsiyon (bağırsakların iç içe girmesi, bunun sonucunda kan akışının azalması, tıkanmalar ve doku ölümü)
Dışkıda Mukus İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bu sorunla karşılaşınca Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz.
Dışkıda Mukus İçin Hangi Testler Yapılır?
Dışkıda mukusun nedenini tespit etmek için doktor sizden dışkı ve kan testi yaptırmanızı isteyecektir. Şayet doktor gerek görürse kolonoskopi de isteyecektir.
Dışkıda Mukus Tedavi Yöntemleri
Bu sorunun tedavisi, bu soruna yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanır. Örneğin dışkıda mukusun nedeni enfeksiyon ise doktor antibiyotik reçete eder. Bu durum parazitik bağırsak enfeksiyonu sonucu meydana geldi ise, hastaya metronidazole gibi bir parazit öldürücü ilaç verilecektir. Bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa kemoterapi ve radyo terapi gibi tedaviler başlayacaktır.
Mukus eğer iltihaplanma sonucunda oluşuyor ise bu durum daha büyük sorunlara yol açmadan önce hemen tedavi edilmelidir. Eğer mukus irritabl bağırsak sendromu nedeniyle oluşuyorsa, bu durumları kontrol altına almak, fazla mukus üretimini durduracaktır. Fazla miktarda mukus üretimi, tedavide bir değişiklik yapılması gerektiği ve şimdiki tedavinin işe yaramadığı anlamına gelebilir.