Gece Sık İdrara Çıkma Bitkisel Tedavisi Ve Nedenleri

Noktüri Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi İlaçları

0 3.652

Noktüri Ne Demek?

Noktüri gece boyunca uykudan uyanıp en az 2 ya da 3 kez idrar gitme ihtiyacı duymaya denir. Bu durum gece sık idrara çıkma olarak da bilinir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilir ancak ileri yaşlarda daha yaygın hale gelir. Noktürinin sebepleri; Prostat hastalığı, uyumadan hemen önce sıvı şeyler tüketmek, gün sonunda fazla miktarda sıvı tüketmek, kafeinli içecekler tüketmek ya da hamilelik olabilir.

Noktüri ürolojik rahatsızlıklar ve diğer vücut sistemlerini etkileyen diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlar sebebiyle oluşabilir. Noktüri ayrıca idrar yolları enfeksiyonu, prostat genişlemesi, büzücü kas kontrol problemleri ve mesane sarkması gibi ürolojik hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Noktüri Neden Olur?

Yaşlanma. Yaşlandıkça geceleri idrar yapma ihtiyacınız artar. Yaşınızla birlikte noktüriye sahip olma olasılığınız da artar. Bunun sebebi siz yaşlandıkça idrar torbası kapasitenizin azalması ve idrar üretiminin artmasıdır.

Uyumadan önce fazla sıvı tüketmek

Gece kafeinli ya da alkollü içecekler tüketmek. Alkol ve kafeinli içecekler vücudunuzun daha fazla idrar üretmesine neden olan idrar söktürücülerdir. Alkol kullanımı ya da kafeinli ilaçlar tüketmek gece uyanmasına ve idrar yapma ihtiyacına yol açabilir.

İlaçların yan etkileri. Bazı ilaçlar yan etki olarak noktüriye sebep olabilir. Bunlar çoğunlukla yüksek kan basıncını tedavi etmek için reçete edilen idrar söktürücülerdir (su hapları).

Menopoz

Hamilelik. Noktüri hamileliğin erken belirtisi olabilir. Hamileliğin başında da sonrasında rahmin büyümesiyle mesaneyi baskılaması ile de gelişebilir.

İyi huylu prostat hiperplazisi (prostat genişlemesi)

İdrar torbası enfeksiyonları

İdrar söktürücü ilaçlar kullanmak

Konjestif kalp yetmezliği

Mesane sarkması

Tedavi edilmemiş diyabetler (Tip 1 ve Tip 2)

Şekersiz diyabet, gebelik şekeri (hamilelikte oluşur)

Tip 1 diyabet (pankreasın çok az ya da hiç insülin üretmemesi durumu)

Tip 2 diyabet (insülin direnci ya da pankreasın yeterli insülin üretmemesi) T

İdrar torbası ya da idrar yolu tümörü

İdrar yolları enfeksiyonları

Rahim sarkması

Alt bacaklarda şişme ya da ödem

Tıkayıcı uyku apnesi

Çoklu skleroz, Parkinson hastalığı ya da omurilik sıkışması gibi nörolojik hastalıklar

Noktürinin ciddi ya da hayatı tehdit eden sebepleri

Bazı durumlarda noktüri acil şekilde değerlendirilmesi gereken ciddi ya da hayatı tehdit eden durumların belirtisi olabilir. Bunlar:

Konjestif kalp yetmezliği

Kötü huylu idrar torbası tümörü

Kötü huylu prostat tümörü

Prostat büyümesi

Noktüri Belirtileri Nelerdir?

Eğer her gece 2 ya da 3 kez idrara çıkma ihtiyacıyla uyanıyorsanız bu durum normal değildir. Bu açıkça noktüri belirtisidir. Gece boyunca tuvalet ihtiyacı duymadan 6-8 saat uyumalıyız. Tuvalete gitmek için uyanmak uyku kalitenizi ve hayat kalitenizi olumsuz etkiler.

Noktüriye şu belirtiler eşlik edebilir;

  • Bulanık idrar
  • Zorlu ya da ağrılı idrar yapmak
  • Tuhaf kokulu idrar
  • Sık idrara çıkma
  • Az miktarda idrarla sık sık idrara çıkma ihtiyacı İdrarla birlikte yanma ya da acı
  • İdrar retansiyonu

Noktüri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Üroloji doktoruna gidilir.

Noktüri Nasıl Tedavi Edilir?

Noktürinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu durum idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklıysa doktor antibiyotik reçete edecektir. Noktüri tedavisi için reçete edilen diğer ilaçlar şunlardır;

Antikolinerjik ilaçlar: aşırı etkin mesane belirtilerini azaltır

Bumetanid (Bumex®), Furosemide (Lasix®): İdrar üretimini düzenlemeye yardımcı diyüretikler

Desmopressin (DDAVP®): böbreklerin daha az idrar üretmesine yardım eder.

Noktüri  (Gece İdrara Çıkma) Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kuru Üzüm

Uykudan önce biraz kuru üzüm yiyin.  Kuru üzüm damar sisteminizdeki fazla suyun emilmesine yardım edecektir ve idrar yapma ihtiyacını bir süre için erteleyecektir.

Beyaz Sirke

Beyaz sirke gece idrarlarının sıklığı azaltmada yardım eder. 2 tatlı kaşığı sirkeyi yarım bardak ılık suyla karıştırıp için.

Greyfurt

Antioksidanlarla yüklü greyfurt noktüri belirtilerini gidermeye sağlayacak enzimler içerir. Dahası greyfurt vücudunuzdan toksinleri atmaya yardım eder. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğundan greyfurt suyunu düzenli olarak içebilirsiniz.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği prostat ve idrar torbası sağlığını güçlendirmesiyle bilinir. Böylelikle noktüri için de rahatlama sağlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.