Omurilik Soğanı Nedir?
Beyin ile omurilik arasında omurilik soğanı olarak adlandırılan bir organ bulunmaktadır. Bu organ; omurilikten taşınan sinirsel uyarıların beyine taşınmasına, beyinden gönderilen tepkilerin ise omuriliğe aktarılmasında görevlidir. Bu organa omurilik soğanı denmesinin sebebi ise dış görünüş olarak soğana benzemesidir.
Sinirler; beyne iletilmek üzere omurilik soğanından geçmektedir. Omurilik soğanı; vücutta solunum, sindirim, çiğneme, idrar yapma, hapşırma ve yutma gibi istemsiz olarak gerçekleşen refleksleri kontrol eden bir merkez konumundadır. Omurilik soğanının bir diğer görevi ise; beyinde sol lobdan gelen sinirleri sağa; sağ lobtan gelen sinirleri sol loba göndermesidir.
Omurilik soğanının vücutta istemsiz yaşanan olayları kontrol ettiğini belirtmiştik. Bunun dışında; mide, kalp ve akciğer gibi organlarda biz kontrol etmeden çalışmaktadır. Bu süreç ise; sinirlerin vücuttan beyine ve beyinden vücuda aktarımı omurilik soğanından çaprazlanarak geçmesi ile sağlanır. Bu da aslında; vücutta neden beynin sol tarafının vücudun sağ tarafını; beynin sağ tarafının vücudun neden sol tarafını kontrole ettiğini açıklamaktadır.
Omurilik soğanı; bahsettiğimiz tüm bu hayati işlemleri kontrol ettiğinden ‘hayat düğümü’ ismini almıştır. Kafatasındaki bu hayati organın hasar alması ölüme kadar ciddi sonuçlar doğurmaktadır.
Omurilik Soğanının Görevleri
Beyin karmaşık bir organdır. Vücudunuzun yaptığı her şeyi kontrol eder ve düzenler. İnsan beyni bölümlere ayrılmıştır. Her bölüm, nefes alma, konuşma, görme ve benzeri çeşitli işlevlerden sorumludur. Beynin arka alt kısmında beyin sapı yani omurilik soğanı bulunur. Beyin sapının çok önemli görevleri vardır. Bu görevler şunlardır:
- Ağızda tükürük salgılanmasını ve yutkunmayı kontrol eder,
- Vücutta dengeyi sağlayarak kişinin ayakta kalmasını kontrol eder,
- Vücutta hapşırma, öksürme, nefes alıp verme ve çiğneme gibi istemsiz gerçekleşen süreçleri kontrol eder,
- Omurilik ile beyin arasında uyarıların iletilmesine yardımcı olur,
- Vücutta solunum, boşaltım, dolaşım ve sindirim gibi sistemlerin devamlı olarak çalışmasını sağlar,
- İdrar torbasının (mesane) çalışmasını ve zamanı gelince boşaltılmasını kontrol eder,
- Kalbin atmasını ve kan damarları ile uygun olarak büzülmesini ve genişlemesini sağlar,
- Omurilik soğanı nefes alma hızı, kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, dolaşımınızı ve sindirim sistemi aktivitenizi düzenlemekten sorumludur. Bu aktivitelerin ne zaman başladığı, ne zaman durduklarını ve ne kadar hızlı gittiklerini kontrol eder. Omurilik soğanı ayrıca uyku döngülerinizin düzenlendiği yerdir.
Omurilik Soğanı Hasar Görürse Ne Olur?
Omurilik soğanının içinden geçen sinirler çeşitli nedenlerden dolayı hasar görürse, felç veya kas koordinasyonunun kaybı ile karşılaşabilirsiniz. Dokunma hissini kaybedebilir, baş dönmesi yaşayabilir. veya yutkunmada zorluk çekebilirsiniz. Acı hissini ve sıcaklık değişimlerini algılayamayabilir, tespit edemeyebilirsiniz. Bu bölgede sinirler kesişir, bu yüzden omurilik soğanının sağ tarafı yaralanırsa, vücudun sol tarafında çeşitli belirtiler ortaya çıkar.
Omurilik Soğanı Dejenerasyonu Nedir?
Omurilik soğan dejenerasyonu; omurilik soğanına bağlı gerçekleşen tüm faaliyetlerin zaman içinde kaybolmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu durum; sinir sistemindeki hücre hasarına bağlı olduğundan tedavisi bulunmamaktadır. Ne yazık ki bu hastalığa yakalanan kişilerde durum günden güne kötüleşir ve kaçınılmaz olarak ölüm gerçekleşir.
Omurilik Dejenarasyonu Belirtileri Nelerdir?
- Görme, duyma ve konuşma problemleri yaşanması,
- Konuşmada zorlanma,
- Vücutta denge kaybı sebepli yürümenin etkilenmesi; sallanarak yürüme ve zaman içinde yürüyememe,
- Kalp kaslarının zayıflaması,
- Kalp hastalıkları,
- Vücutta istemsiz titreme ve bu titremelerin zamanla daha da artması,
- Kaslarda yaşanan güçsüzlük sonucu kasların kullanılamaması,
- Karaciğer hastalıkları,
- Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak şeker hastalığı meydana gelmesi,
- Vücutta acı ve diğer hislerin zamanla daha da azalması.