Tavuklu Pilavın Yanına Ne Gider Ne Yapılır?
Tavuk-pilav ikilisi, Türk mutfağının en sevilen yemeklerindendir ve baş köşedeki yerini kimseye kaptırmamaktadır. Bayramların, düğünlerin, mevlütlerin ve her toplantının aranılan ikramlarından biridir ve herkesin yaygın olarak tükettiği bir yemektir. Peki tavuklu pilavın yanında ne gider? İşte bu konuda size önerebileceğimiz çok güzel lezzetler var.
Tavuklu Pilavın Yanına Ne Yakışır?
Pilav ve tavuk bir aradaysa, o menüye bir de nohut eklemek çok iyi bir tercihtir. Nitekim bu üç lezzet, neredeyse birbirlerinden pek ayrılmamaktadır ve çoğu kişinin fenomenidir. Yanına mevsim salatası da eklenirse, hem gözlere hem de mideye hitap eden mükemmel bir ziyafet ortaya çıkacaktır.
- Şehriye veya mercimek çorbası da, tavuklu pilavla uyum sağlayacaktır ve ana yemek öncesi güzel bir açılış sunacaktır.
- Tavuklu pilavınıza ayran ve biber turşusuyla eşlik etmeniz, aldığınız lezzeti maximum düzeye çıkaracaktır.
- Zeytinyağlı tâze fasulye zâten tavuklu pilavın ayrılmaz bir parçasıdır ve onunla muhteşem bir lezzet ortaklığı gerçekleştirecektir.
- Patatesli fırın köfte ya da patlıcan oturtma da, tavuklu pilavınızla harika bir tat birlikteliği oluşturacaktır.
- Tabii ki, salata da sofraların vazgeçilmezidir ve o gün yemeğinizde tavuklu pilav varsa, Amerikan salatası ya da Rus salatası hazırlamak çok isâbetli bir seçimdir.
- Masaların baş tâcı olan kızartmalar, börekler ve soteler de, hiç kuşkusuz tavuklu pilavınızın yanına yaraşır nefis tercihlerden bazılarıdır.
Tavuklu Pilav Tarifi İçin Malzemeler
- 3 tane tavuk budu
- 1 buçuk büyük su bardağı pirinç
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Tereyağı
- Sıvı yağ
Tavuklu Pilav Tarifi Yapılışı
Tavuk budu yıkanır ve ardından geniş bir tencereye alınır. Üzerini geçecek oranda soğuk su ilâve edilip haşlanır. Düdüklü tencerede de yapılabilir. Bu esnâda, pirinçler yıkanır ve bir miktar tuz ile sıcak su içerisinde beklemeye bırakılır.
Butlar haşlandığında, bir tahtanın üzerine alınıp hafif soğuması beklenir. Soğuyunca ufak ufak parçalanır. Haşlama suyu, sürahi içerisine boşaltılır. Tencerenin içine 2 kaşık tereyağı ve sıvı yağ eklenir. Yağın rengi değiştiğinde, süzülmüş pirinç koyulur ve kavrulur.
Bir dipnot olarak şunu da belirtmek de fayda var, yağ oranını kendi tercihinize göre belirleyebilirsiniz. Bazı kişiler tereyağını çok sevdikleri için, bol miktarda koymaktadırlar.
Pirincin karıştırılması güçleşirse, but parçaları da pirincin içine ilâve edilir ve ikisi birlikte bir süre çevirilir. İlk ölçülen bardak miktarınca yani 2 buçuk bardak ölçüsünde haşlama suyu, tencereye eklenip karıştırılır. Ardından, kimyon, karabiber ve tuz koyulur ve tekrar karıştırılır. Suyun tadına bakılıp kapağı kapatılır. Suyu çekilene dek, orta ateşte pişirilir. Ardından tekrar son defa karıştırılır. Daha sonra, üzerine kağıt havlu örtülür ve tekrar kapağı kapatılır. Dinlenmesi için 5-10 dakika boyunca beklemeye bırakılır. Ellerinize sağlık! Artık bu lezzetin tadını çıkarma vakti geldi!