Pişmaniye Kaç Kalori?
Pişmaniye, Kocaeli yöresinin meşhur tatlılarındandır ve tel kadayıf olarak da bilinir. Fındıklı, kakaolu, Antep fıstıklı veya sade olarak hazırlanan pişmaniyeler beğeniyle tüketilir. Pişmaniyenin tarihi tam belli değildir fakat 15. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlandığı söylenmektedir. Pişmaniyenin tek faydası yüksek kalorisi ile zayıf kişilere kolay kilo aldırması ve yüksek karbonhidrat içeriğiyle enerji seviyenizi artırmasıdır. Pişmaniyenin zararı ise kan şekerini ani yükseltmesi, obeziteye yol açmasıdır.
Pişmaniye Kaç Kaloridir?
1 adet sade pişmaniye 20 gramdır ve 95 kaloridir. 1 küçük paket pişmaniye 400 gramdır ve 1936 kaloridir. 1 orta paket pişmaniye 600 gramdır ve 2904 kaloridir. 1 paket pişmaniye 800 gramdır ve 3872 kaloridir.
Pişmaniyenin temel malzemeleri su, limon tuzu, vanilya, şeker, un ve margarindir. Aslında pişmaniye çok ağır bir tatlı değildir fakat kalorisi bir hayli fazladır.
100 gramında 480 kalori bulunduran pişmaniye, bu kalorisinin büyük bir kısmını şekerden almaktadır. O yüzden ne yazık ki sağlıklı tatlılar arasında gösterilemez.
Pişmaniyenin kalorisi yüzünden pişman olmak istemiyorsak yedikten sonra en az yarım saat yürüyüş yapmalıyız. 15 dakika koşarak, 30 dakika bisiklet sürerek veya 20 dakika yüzerek de pişmaniye kalorisini yakabiliriz.
1 Adet Pişmaniye Besin Değerleri (1 adet orta boy / 20 gr.)
- Karbonhidrat: 19.5 gr.
- Şeker: 10 gr.
- Protein: 0.6 gr.
- Yağ: 1.4 gr.
Pişmaniye bol miktarda yağ ve rafine şeker içermektedir. Kilo vermeye çalışıyorsanız ya da şeker hastalığınız varsa pişmaniyeden uzak durmalısınız.
Pişmaniye Kilo Yapar mı?
Pişmaniye tatlı atıştırmalıklardan biri olup yağ ve şeker bakımından zengindir. Ayrıca paketlenmiş, hazır pişmaniyelerin içerisinde soya lesitini, sitrik asit ve palm yağı da vardır.
Pişmaniyenin yapımında buğday unu, su, yağ ve şeker kullanılır. Sık aralıklarla ve gereğinden fazla tüketilen pişmaniyenin hızlı bir şekilde kilo aldırabileceği unutulmamalıdır. O sebeple ideal kiloda olsanız ve herhangi bir sağlık probleminiz bulunmasa dahi pişmaniye yerken kontrolü elden bırakmamalısınız.
Bilhassa diyabetli kişiler ve kilo vermek için diyet uygulayanlar pişmaniye tüketiminden kaçınmalıdır.
Pişmaniye üretiminin önceden vanilya aromalı (sade) olarak yapıldığı bilinmektedir. Fakat daha sonra fıstıklı, çikolata kaplı, çikolatalı ve narlı pişmaniyeler de çıkmıştır. Pişmaniye türlerindeki çeşitlilik artınca giderek daha da yaygınlaşan pişmaniye, en sevilen tatlılar arasına girmeyi başarmıştır. Fakat onu doyana kadar yersek tatlılığını kaybedip bizim için tatsız bir duruma sebebiyet verebilir. Yani istenmeyen kiloları beraberinde getirebilir.
Pişmaniye Nedir?
Pişmaniye, Anadolu’nun farklı yörelerinde son derece popüler bir tatlıdır. Ancak yapımı uğraştırıcıdır. Pişmaniye yapanlar bazen kıvamını ayarlayamaz ve atmak zorunda kalır. Bunun için ona ‘pişman tatlısı’ ismi verilmiştir. Pişmaniye de ‘pişman tatlısını ye’ demektir.
AnaBritannica Ansiklopedisi’nde pişmaniyenin ilk kez İran’da yapıldığı ve burada peşmek diye anıldığı bildirilmektedir. Kelime zaman içinde Türkçeleşerek ‘pişmaniye’ haline gelmiştir. Bu konuda başka söylentiler de vardır fakat en doğrusunun bu olduğu kabul edilmektedir.
Pişmaniye Nasıl Yapılır?
Pişmaniyenin görüntüsü bile iştahımızı kabartır. Hele o lezzeti, anlatılmaz yaşanır. Onu mideye indirmek büyük bir zevktir fakat hazırlanışı biraz meşakkatlidir. Vanilya, margarin, şeker, limon tuzu, su ve un gibi malzemelerle yapılan pişmaniye, çeşidine göre kakao, çikolata, fıstık gibi ekstralarla zenginleştirilir. Malzemelerini temin etmek bir şey değil fakat iş, yapımına gelince onun çok kolay olduğunu söyleyemeyiz. Tam kıvamında pişmaniye hazırlamak zordur. Bu nedenle çoğumuz ev yapımı pişmaniye tarifi uygulamak yerine hazır pişmaniye satın almayı tercih ederiz.