Plasenta Kireçlenmesi Nedir Hakkındaki Tüm Sorular

Plasenta Yaşlanması Nedir Neden Olur Ne Zaman Başlar?

0 26

Plasenta Kireçlenmesi (Plasenta Yaşlanması) Ne Demektir?

Plasenta hamilelikte bebeği koruyan, besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan bir kesedir. Anne adayına yapılan ultrasonda plasentada parlak beyaz birikimler görülmesine plasenta yaşlanması denir. Plasenta yaşlanması, plasenta kireçlenmesi ve plasenta kalsifikasyonaynı aynı anlama gelmektedir.

Plasenta kireçlenmesi hamileliğin son haftalarında meydana gelmekte ve normal olarak değerlendirilmektedir. Fakat eğer bu durum 32. haftadan daha erken gerçekleşirse risk doğacaktır. Zira bebek besin ve oksijen ihtiyacını gidermekte zorluk çekecektir.

Plasenta Yaşlanması Neden Olur?

Aşağıdaki durumlar, plasenta yaşlanmasına, kireçlenmesine neden olabilir;

  • Gebelikte sigara tüketimi
  • Hamile kadında hipertansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Enfeksiyonel hastalıklar
  • Kan uyuşmazlığı
  • Gebelikte kalsiyum yüksekliği
  • Ancak pek çok vakada herhangi bir neden bulunamaz.

Plasenta Yaşlanması, Kireçlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Plasenta yaşlanmasının varlığı ultrasonla tespit edilir. Plasentada görülen parlak beyaz renkte parçalar plasenta kireçlenmesi olduğunu gösterir. Bu, plasentada çok fazla kalsiyum birikmesinden kaynaklanmaktadır. Fakat aşırı kalsiyum birikimi olmasına rağmen amniyon sıvısının miktarı, bebeğin gelişimi ve NST takibi ile elde edilen bulgular normalse plasenta yaşlanması (kireçlenmesi) sorun teşkil etmeyecektir.

Plasenta Yaşlanması, Kireçlenmesi Tehlikeli midir?

Dr. Kağan Kocatepe bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Plasentada kalsiyum birikmesi bu organda beyaz beyaz şeylerin görülmesiyle anlaşılır. Plasentada yaşlanma veya kireçlenme olarak nitelendirdiğimiz bu durum eskiden tehlikeli olarak görülmekteydi. Fakat tıp çok gelişti ve artık şunu biliyoruz ki hamileliğin ilerleyen haftalarında kireçlenme birikimleri oluşur ve bu doğal bir süreçtir. Bu birikimlerin kapladığı alan fazla değilse endişe etmeyi gerektirmez.”

Plasenta Yaşlanması, Kireçlenmesi Ne Zaman Görülür?

Dr. Nermin Köşüş’ün bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Gebeliğin 36. haftasından sonra plasenta yaşlanması/kireçlenmesi görülür. Bu olağan bir durumdur ve annenin ya da bebeğin hayatını tehdit etmez. Ancak plasenta yaşlanması 32. haftada veya daha önce meydana gelirse bebek için risk oluşturabilir. Plasenta yaşlanmasının 34. haftada da 38. haftada da gerçekleşmesi normaldir. 32. hafta öncesinde oluşmadıysa problem yoktur.”

Plasenta Yaşlanması, Kireçlenmesinin Sonuçları Nelerdir?

Dr. Nermin Köşüş’ün bu konuda şu bilgileri vermektedir;

“Plasentada yaşlanmanın 32. haftadan önce ortaya çıkması plasenta dekolmanına, bebekte gelişim geriliğine, erken doğuma ve doğum sonrası kanamaya neden olabilir. Yenidoğan bebek ölümlerinin sebeplerinden biri de plasenta kireçlenmesidir. Öte yandan bu durumun gebelik zehirlenmesine yani preeklampsiye de yol açma ihtimali mevcuttur. Fakat birçok hamilelikte bu tarz durumlarla karşılaşılmamaktadır. Bunlar düşük risklerdir.”

Plasenta Yaşlanması, Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Dr. Nermin Köşüş’ün bu konuda şu bilgileri vermektedir;

“Anne adayında plasenta yaşlanması olduğu belirlenirse bunu gidermek amacıyla yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. İlaç veya başka bir tedavi yöntemi ile plasenta kireçlenmesini düzeltmek mümkün değildir. Yalnızca anne adayı bu durumla ilgili bilgilendirilir ve kontrollerini düzenli olarak yaptırması istenir. Nitekim son araştırmalarla plasentada kireçlenmenin ciddi bir şey olmadığı kanıtlanmıştır. Plasenta yaşlanması olan biri normal doğum yapabilir mi? diye de merak edilebilir. Fakat bu durumu yaşayan anne adayları paniğe kapılmamalıdır. Zira plasenta yaşlanması normal doğum yapmayı engellemez, sezaryen doğumu gerekli kılmaz.”

Plasenta Yaşlanması İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları

Sual: Dün renkli ultrason çekildim. Doktorum plasenta yaşlanması olduğunu söyledi. Bu ne anlama geliyor? Çok tedirginim, bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Dr. Seval Taşdemir’in cevabı; “Plasenta yaşlanmasının sebepleri enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı, metabolik hastalıklar, şeker ve tansiyon gibi faktörlerdir. Plasentada meydana gelen bu kalsifikasuyon erken doğuma yol açabilir.”

Sual: 35 hafta 1 günlük hamileyken plasentada kireçlenme olduğu tespit edildi. Şimdi ne yapmalıyım? Bebeğime bir şey olur mu?

CEVAP

Prof. Dr. Kutay Biberoglu’nun cevabı; “Önceden plasenta yaşlanmasının riskli olduğu zannediliyordu. Fakat zamanla öyle olmadığı anlaşıldı. Hiç kafanıza takmayın. Bebeğinizin gelişiminde sıkıntı yoksa ve amniyotik sıvıda azalma olmamışsa plasenta yaşlanmasının hiçbir zararı olmaz.”

Sual: Gebeliğimin 35. haftasındayım. Doktorum, ‘plasentada kireçlenme var.’ dedi. Bu kötü bir şeye sebep olur mu?

CEVAP

Dr. Özgür Özdemir’in cevabı; “Bu dönemde plasenta yaşlanması olabilir, gayet normaldir. Buna farklı bir problem eşlik etmiyorsa plasenta yaşlanmasının tek başına bir zararı söz konusu olmaz.”

Sual: 30 haftalık gebeyim ve doktorum plasenta kireçlenmesinin arttığını ifade ediyor. ‘Bu şekilde devam ederse bebeğinde gelişim geriliği başlayabilir ve erken doğum yapmak zorunda kalabilirsin.’ diyor. Ben çok tedirginim. Bunun olmaması için ne yapmam gerekiyor? Plasenta yaşlanmasının tedavisi nasıldır?

CEVAP

Prof. Dr. Ulun Uluğ’un cevabı; “Plasenta yaşlanması yani kalsifikasyonu pek çok hamilelikte rastladığımız bir durumdur. Bebeğe giden kan akışında problem yoksa, büyüme ve gelişimi olması gerektiği gibi ilerliyorsa bir soruna yol açacağını sanmıyorum. Daha sık aralıklarla muayene olmanızı öneririm.”

Sual: 34 hafta 4 günlük hamileyim. Bugün muayeneye gittiğimde plasenta yaşlanması olduğunu öğrendim. Plasenta yaşlanması hamileliği nasıl etkiler? Erken doğuma sebep olur mu? Bebeğin gelişimini olumsuz etkiler mi?

CEVAP

Dr. Volkan Serhat Dede’nin cevabı; “Plasenta yaşlanmasının sonucu kişiden kişiye göre değişir. Kimi zaman büyük risk oluşturabilir. Kimi zaman da herhangi bir sorun oluşturmaz. Eğer amniyotik sıvının hacmi, bebeğin kilosu ve gelişimi ideal seviyede ise, Doppler ultrasonografide de bir problemle karşılaşılmadıysa anne adayının düzenli olarak muayene edilmesi yeterli olacaktır.”

Sual: Gebeliğimin 32. haftasındayım. Bugün kontrole gittim ve plasentada erken yaşlanma olduğu söylendi. Bebeğimin hareketlerini takip etmem gerekiyormuş. Bir de doktorum ‘sağ tarafına dönerek yatma.’ diye bir uyarıda bulundu. Plasenta yaşlanması nedir? Bebeğim erken mi doğacak?

CEVAP

Dr. Bülent Gülekli’nin cevabı; “Bu tavsiyeler bebeğinizi korumak içindir. Doktorunuzun önerilerini uygulamaya dikkat edin.”

Not:Makalede geçen soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.