Kürtaj Sonrası Rahim Ne Kadar Zamanda Toparlanır

Kürtaj Sonrası Rahim Ne Zaman Toplanır Ne Zaman İyileşir?

0 6

Kürtaj Sonrası Rahim Ne Zaman Toplanır Ne Zaman İyileşir?

Kürtaj rahim içinde dokunun alınması demektir. Kürtaj tıbbi bir zorunluluktan yahut çeşitli nedenlerden dolayı yapılabilir. Halk dilinde kürtaj olmaya bebek aldırma, çocuk aldırma denir. Kanuni olarak 10. Haftaya kadar kürtaj olunabilir, bu haftadan sonra kanunen yasaktır.

Kürtaj Sonrası Rahim Toparlanması Ne Kadar Sürer?

Kürtaj olduktan sonra yeniden hamile kalmak isteyenler rahim kendini kaç ayda toparlar? diye merak etmektedir.

Dr. İsmet Yıldırım bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtajdan sonra anne adayının ne zaman tam olarak iyileşeceği ile ilgili kesin bir şey söylenemez. Çünkü bu hem fiziki hem de ruhsal bir süreçtir. Yani kürtaj sonrası iyileşme tek taraflı düşünülmemelidir. Kürtaj sonrası rahim yaklaşık 10-15 gün içerisinde toparlanır. Fakat eski durumuna gelmesi 3 ay sürebilir.”

Kürtaj Sonrası Hamilelik Mümkün mü Rahim Kendini Toparlar mı?

Dr. Özgür Kartal, bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtaj olmuş ve yeniden hamile kalmak isteyen anne adayları bunun için belirli bir süre beklemelidir. Bu süre zarfında rahmin iç zarı yenilenecektir. Yenilenme süreci 15-20 günü bulmaktadır. Kürtajın ardından ilk 1 ay içinde hamile kalma olasılığı düşüktür. Ancak bazen ilk 1 ayda da hamilelik gerçekleşebilir. Kürtaj sonrası gebelik ihtimali %2-3 civarındadır.

Kürtaj sonrası hamilelik için 2-3 ay beklemek önerilir. Bu sayede rahim kendini toparlama fırsatı bulacaktır. Ayrıca bu dönemde folik asit takviyesi almak yeni gebeliğin sağlıklı oluşabilmesi için önem arz etmektedir.

Kürtajın ardından regl olmadan da hamile kalınabilir. Ancak hamileliğin 2-3 aylık süre dolduktan sonra gerçekleşmesi daha sağlıklıdır.”

Kürtaj Sonrası Rahim ve Tüpler Zarar Görür mü?

Dr. Esra Cömert bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtaj işlemi uzman ve deneyimli bir hekim tarafından steril bir ortamda uygulanmalıdır. Aksi takdirde kadının ölümüne sebebiyet verilebilir. Kürtaj operasyonu bilinçli bir şekilde yapılırsa rahme veya tüplere zarar vermez.”

Kürtaj Sonrası Rahim Delinmesi Sorunu Yaşanır mı?

Dr. Esra Cömert bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtajı uygulayan kişinin dikkatsizliği, aşırı telaş ve lokal anestezi verilmiş hastanın operasyon sırasında ani bir hareket yapması rahim delinmesine yol açabilir. Bunun tedavisi delinmenin boyutuna göre değişmektedir. Ufak çaplı delinmelerde hasta düzenli olarak muayene edilir ve iyileşme sürecinde kullanması için ilaç yazılır. Delinmenin daha büyük olması halinde ameliyat etmek gerekebilir.”

Kürtaj Sonrası Rahimde Yapışıklık Olur mu?

Kürtaj yapılırken rahim içini fazla kazımak ya da kürtajdan sonra bölgenin enfekte olması rahim içi yapışıklığa sebep olabilir. Bu, dokunun yapısından da kaynaklanabilir. Rahimde yapışıklığa bağlı olarak kişi daha seyrek adet görmeye başlayabilir. Kısırlık veya düşük de meydana gelebilir. Ne yazık ki tedavisi pek kolay olmamaktadır.

Kürtaj Sonrası Rahim İçi Kan Birikmesi (Hematometra) Neden Olur?

Rahim ağzının kapanması, rahim ağzının gevşek olması yahut rahim damarlarından anormal derecede kan gelmesi nedeniyle kürtajdan sonra rahimde kan birikebilmektedir. Bunun en önemli belirtisi kramp tarzı ağrılar ve ara ara gerçekleşen kanamalardır. Kanamanın dışarı atılması ilaç kullanımıyla mümkün olabilir ya da bunun için rahim ağzının genişletilmesi gerekebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.