Trombosit Neden Düşer? Trombosit Düşüklüğü Tedavisi
Trombositopeni, kanda trombosit oranındaki düşüklüğü ile ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Trombositler, kanda pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinin en küçüğüdür. Trombosit kanın içinde ortalama 5 ila 9 gün arası dolaşır. Trombositler kemik iliği tarafından üretilir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurlar. Trombosit düşüklüğünün kanser, kemoterapi veya böbrek hastalıklarında kullanılan ilaçların yan etkisi gibi birçok sebebi olabilir. Trombositin diğer adı PLT ve Platelet’dir
Trombositopeni Nedir(Trombosit Düşüklüğü)?
Trombositler, kanın pıhtılaşmasında büyük öneme sahip renksiz kan hücreleridir. Sağlıklı bir insanda olması gereken trombosit sayısı her mikrolitre kanda 150.00 ila 450.000 arasındadır. Eğer bu sayı 150.000 altında seyrederse, bu duruma trombosit düşüklüğü denir.
Trombosit (PLT, Platelet) Düşüklüğünün Sebepleri
Normal şartlarda, trombositler kemik iliği tarafında üretilir ve vücutta 10 gün içinde yok edilirler. Yani trombositlerin günde %10’u yok oluyor. Ancak, bazı rahatsızlıklar nedeniyle kemik iliği gerekli olan trombositleri üretemez hale gelir veya vücuttaki trombositler yüksek oranda yok eder ve bu da trombosit sayısında ciddi azalışlara sebep olur. Trombosit düşüklüğünün nedenleri şunlardır;
- B12 vitamini veya folik asit eksikliği
- Anemi (kırmızı kan hücrelerinin az olması)
- Kemik iliği kanseri
- Kemik iliği enfeksiyonu
- Kemoterapi
- Siroz
- İlaçların yan etkileri
- Miyelodisplazi ( bazı kan hücrelerinin az üretilmesi)
İdiopatik trombositopenik purpura (ITP) bağışıklık sistemi tarafından üretilen antibiyotiklerin anormal miktarda olma durumudur. Bu antibiyotikler kandaki trombositleri yok eder. Bu antibiyotiklerin üretilme sebebi henüz bilinmemektedir.
Trombosit Düşüklüğünün Belirtileri
- Kolay ve aşırı morarma
- Peteşi de denen cilde doğru yapay kanamalar sonucunda oluşan genellikle alt bacakta oluşan kırmızılıklar
- Kesinti gibi olaylarda kanamaların uzun sürmesi
- Diş etlerinde veya burunda kanama
- İdrarda veya dışkıda kan
- Adet kanamalarının yoğun olması
- Yorgunluk
- Ufak travmalar dışında aşırı morarma
- Dalak büyümesi
- Sarılık
- Baş ağrısı
- Ağrılı geçen adet dönemleri
- Pembe veya kırmızı morarmalar
- Peteşi denen ciltte hafif kırmızı veya mor lekelerin olması
Trombosit (PLT, Platelet) Düşüklüğünün Tedavisi Nedir?
Eğer kanınızdaki trombosit oranı çok düşük değilse tedaviye ihtiyacınız olmayabilir, bu durum kendiliğinden zamanla düzelebilir ancak doktorunuza danışmak iyi olacaktır. İleri derecede veya kronik trombositopeni yaşıyorsanız, trombosit düşüklüğü sebebine bağlı olarak tedavi görmeniz gerekebilir. Trombosit düşüklüğü için tedaviler genellikle şöyledir:
- Trombosit düşüklüğünün altında yatan sebebin tedavisi
- Kan veya trombosit nakli
- Trombosit miktarını arttırmak için ilaçlar. Bağışıklık sistemiyle ilgili problemler sonucu trombosit düşüklüğü olduğunda genellikle kortikosteroid içeren veya daha güçlü ilaçlar alınabilir.
- Ameliyat(Dalağı alma): Eğer trombositler dalakta yok ediliyorsa ve tedaviler işe yaramadıysa doktorunuz dalağı almak için ameliyat yapmayı önerebilir. Dalak alma ameliyatı acil durumlarda yapılır.
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Trombosit Sayısını Yükselten Kür Tarifi
Trombosit sayısındaki düşüş özellikle kemoterapi sonrası gözlenmektedir. Bu durumda olan hastalara haftada en az üç – dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek çorbası tüketmelerini öneririm. Bir aylık bu mercimek kürü, platelerin (trombosit) normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır
Haftada en az 3-4 kez su ile haşlamış olduğunuz mercimeğe 1 çay kaşığı sıvı yağı katıp robottan geçirin Bu yapılan yeşil mercimek kürü haftada 3 veya 4 kez tüketilmesi gerekir. En az 1ay haftada 3-4 kez tüketildiği durumda kandaki trombosit sayısını yükselttiği görülmektedir
Ayrıca trombosit düşüklüğü için günde bir defa bir avuç antep fıstığı tüketiniz
Trombosit Sayısını Arttırmak İçin Tüketilebilecek Doğal Gıdalar
Pancar
Pancar antioksidan açısından zengin bir kaynaktır ve trombosit sayısını arttırmak için pancar yemek çok bilinen bir tedavi yöntemidir. Pancar aynı zamanda kanamayı durdurucu özelliklere sahiptir.Bir-iki yemek kaşığı pancar suyunu günde 2-3 kez için. Alternatif olarak, 3 yemek kaşığı pancar suyunu bir bardak havuç suyuna karıştırıp günde iki kez içebilirsiniz.
Kuru Üzüm
Kuru üzüm düşük trombosit oranını normale dönmesine yardım eder ve içerdiği demir sayesinde vücudu güçlendirir. Kuru üzümü atıştırmalık olarak, yoğurdun içine katarak veya yulaf ezmesiyle birlikte tüketebilirsiniz.
Ispanak
Ispanak K vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır ve trombosit düşüklüğü hastalıkları tedavisinde etkilidir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak, aşırı kanama riskini azaltır. Birkaç yaprak taze ıspanağı 1 bardak suyla kaynatın. Soğumaya bırakın ve sonrasına yapraklarını süzün. Bunu günde 2- 3 kez için.
Süt
Süt kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından çok zengindir ve kandaki trombosit sayısını arttıran en iyi doğal yöntemlerden birisidir. Kalsiyum sadece kemikleri ve dişleri güçlendirip kemik erimesini engellemekle kalmaz aynı zamanda kandaki trombosit miktarını da arttırır.
Aloe Vera Suyu
Aloe vera suyu mükemmel bir kan temizleyicidir ve kanda enfeksiyon oluşumunu engelleyerek kandaki düşük trombosit oranını arttırır. Bir aloe vera yaprağını kesip içindeki jeli çıkarın. Günde 2-3 kez bu suya biraz limon ekleyerek yarım bardak için.
Buğday Çimi
Buğday Çimi; kandaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve düşük trombosit sayısını artmasına yardımcı olan hemoglobin molekülleri için neredeyse aynı moleküler yapıda olan, klorofil açısından zengin olup kandaki trombosit sayısını arttırır. Yarım bardak buğday çimi suyuna biraz limon katıp güzel sonuçlar almak için günlük olarak tüketin.
Havuç
Havuç, göze iyi geldiği yaygın olarak bilinir ancak aynı zamanda trombosit sayısını arttırmada da mükemmel bir besindir. 2-3 tane organik havucun suyunu çıkarın. Bunu taze olarak ve birkaç hafta günde 2-3 kez tüketin.