Radikülopati Nedir Belirtileri ve Nedenleri
“Radikülopati ”omuriliği sinir sisteminin geri kalanına bağlayan sinir köklerine zarar veren durumları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu durum; ağrı, yorgunluk, uyuşma ve bazı özel kasların kontrolünde zorluğa sebep olur. Radikülopati omurgadaki sinirlerin sıkışmasıdır. Kemik ve kıkırdaktaki aşınma, yıpranma veya yaralanmalardan kaynaklanan değişikliklerle ortaya çıkar. Bu değişiklikler sinir kökü üzerinde baskıya neden olabilir. Sinir kökleri; omurilikten çıkan ve omurgadaki bir açıklıktan geçen her bir spinal sinirin parçasıdır.
Radikülopati Belirtileri
Radikülopati; hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak alt veya üst karında belirtiler gösterebilir. Eğer servikal radikülopati varsa, el ve kollarda uyuşukluk ve karıncalanma gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Sıkışan sinir kökü, hafif ila şiddetli arasında değişen çeşitli belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler ise şunlardır:
Ağrı: Omurgada sinirlerin sıkışmanın bulunduğu yere bağlı olarak, boyun, omuz, sırt, kollar ve bacaklarda ağrı, bu ağrı genellikle keskin olur. Ağrı hareketle ve sabah uyandığında şiddetlidir.
Uyuşma ve Karıncalanma: Boyundaki sinirlerin sıkışması, kollarda ve ellerde uyuşukluk veya karıncalanmalara neden olabilirken, beldeki sinirlerin sıkışması, kalça, bacak ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.
Bitkinlik: Kol ve bacaklardaki güçsüzlük sıkışmanın yerine bağlı sinirden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, bitkinlik bu parçaların hareketlerini sınırlayabilir.
Radikülopati Sebepleri ve Risk Faktörleri
Radikülopati spinal sinir spinal disk veya kemik spur gibi diğer spinal dokular tarafından sıkıştırıldığında ortaya çıkar. Radikülopati ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir:
- Bel fıtığı: Radikülopati sık görülen bir fıtık veya diskteki kopmalardır.
- Tekrarlayan Uygunsuz Hareketler: Özellikle ağır kaldırma, el uğraşısı ve yüksek tempolu spor yapan kişilerde.
- Yaşlanma sonucu gelişen dejeneratif hastalıklar
- Genetik yatkınlık ve aile radikülopatisi öyküsü
- Kas ve bağların kalınlaşması
- Kemik çıkıkları, skolyoz ve disk herniasyonu gibi durumlar
- Tümör, enfeksiyonlar ve diyabet gibi diğer hastalıklar
- Ani bir düşme, araba kazaları veya spordan kaynaklanan iltihap
- Radikülopati gelişme riskini arttıran faktörler şunlardır:
- Yaşlanmak
- Çok kilolu olmak
- Duruş bozukluğu
- Romatizma, obezite ve diyabet gibi hastalıklar da radikülopati riskini arttırmaktadır. Hatta sürekli olan omuz, el ve bilek hareketleri sonucunda da oluşmaktadır. Bu durum genetiksel de olabilmektedir ve gebe kadınlarda da görülebilir.
Radikülopati Çeşitleri
Omurganın hangi bölgesini etkilediğine bağlı olarak farklı radikülopati çeşitleri vardır ve hepsi farklı belirtiler göstermektedir.
Radikülopati çeşitleri şunlardır:
Servikal Radikülopati: Boyun bölgesinde omuriliğin baskıya uğraması sonucu gelişmektedir.
Torakal Radikülopati: Üst karın bölgesindeki torakal omurganın baskıya uğraması sonucu gelişmektedir.
Lomber Radikülopati: Bel omurgası üzerindeki sinirlerin baskıya uğraması sonucu gelişmektedir.
Radikülopati Tedavi Seçenekleri
Radikülopati tedavisi bir takım koruma tedavisi ile başlamaktadır. Ameliyat gerektirmeyen radikülopati tedavisi aşağıdakilerden herhangi birinin birleşimini içerebilir (durumunuz için hangi yöntemin en uygun olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın)
Ağrı Kesiciler: Analjezik ve iltihap sökücü ilaçlar dâhil kullanılan reçetesiz ilaçlar ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcıdır. Reçeteli ilaçlar, diğer ilaçlar yeterince rahatlatmadığı takdirde kısa süreli kullanılabilir. Amerika Sırt Ağrı Merkezleri, uyuşturan ağrı kesici ilaçların kullanımını önermemektedir.
Kas Gevşeticiler: Kas gevşeticiler ağrılı kas spasmalarını rahatlatabilir.
Soğuk ve Sıcak Bez: Sıcak ve soğuk uygulamakta ağrı ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Sıcak ve soğuk arası uygulamanın en etkili yöntem olduğu bilinmektedir.
Fizik Tedavi: Fizik tedavinin amacı doğru duruşu sağlamak olduğu gibi hareket kabiliyeti ve esnekliği de arttırıp kasları güçlendirir.
Steroid Enjektörler: Steroid ilaçlar uyuşturucu etkisi sayesinde omurgada etkilenen bölgeye enjekte edilerek birkaç haftada ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Doktorunuz bu yöntemleri yeterli bulmazsa ameliyat yapılmasını önerebilir.