Rahim Ağzı Yetmezliği Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Rahim Ağzı Kısalığı İçin Progestan Kullanımı

0 314

Rahim Ağzı Kısalığı İçin Progestan Kullanımı

İstatistiklere göre hamile kadınların %10’u erken doğum yapmaktadır. Rahim ağzı yetmezliği (rahim ağzının kısalığı) ise erken doğuma yol açan başlıca faktörlerdendir. Rahim ağzı kısalığının tedavisi için 2 seçenek söz konusudur. 1-Progestan kullanımı. 2. tedavi yöntemi ise Serklaj yani rahim ağzına dikiş atılmasıdır.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Nasıl Tespit Edilir?

Rahim ağzı hamileliğin ilk 3 aylık döneminde vajinal ultrason yöntemiyle değerlendirilir. Öte yandan bunun için fiziksel muayene de uygulanır ve bu işlem ağrıya sebep olmaz. Rahim ağzının 25 mm’den kısa olduğu tespit edilirse rahim ağzı yetmezliği var demektir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 16 ile 24. haftaları arasında vajinal muayene yapılır. Rahim ağzı uzunluğunun 25 mm’den daha az olduğu belirlenirse ‘rahim ağzı kısalığı’ teşhisi konulur.

Rahim ağzı kısalığı belirtileri şunlardır;

  • Bel bölgesine kramp giriyormuş gibi hissetmek, o kısımda ağrı,
  • Kasıkların aşağısına doğru baskı,
  • Vajinal akıntının renginde ve kıvamında farklılaşma (Örneğin eskiye göre daha sıvı bir hal alması veya kırmızı, kahverengi, pembe lekelenme tarzında olması)
  • Hastaların bazıları da herhangi bir rahatsızlık ve ağrı duymaz. 
  • Vajinadan lekelenme gelmesi
  • Vajinaya doğru basınç hissi
  • Vajinadan sümüksü akıntı gelmesi de diğer belirtiler arasındadır.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Neden Olur?

Rahim ağzı kısalığının nedeni tam olarak belli değildir. Ancak genetik yatkınlık bu duruma yol açabilir. Kürtaj gibi rahim ağzının çeşitli nedenlerden hasar görmesi, siyah ırkta olmak ve doğuştan gelen rahim sorunları da rahim ağzı yetmezliğine neden olabilir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzının kısa olması düşük yapmaya veya erken doğuma sebebiyet verebilir. Bunu engellemek amacıyla progesteron içerikli ilaçlar kullanılarak rahmin gevşemesi sağlanır. Rahim ağzına serklaj (dikiş) uygulanarak hamileliğin sonlanmasına mânî olunur. Ya da pesser adı verilen plastik halkalar takılarak rahim ağzı yetmezliğinin beraberinde getireceği riskler ortadan kaldırılır.

Rahim ağzı yetmezliği tanısı alan hastalarda serklaj yöntemi tercih edilir. Yani o bölgeye dikiş atılarak açılması önlenir. Dikişler sayesinde rahim ağzı bir poşet ağzı gibi büzülerek kapatılır. Bunlar hamilelik süresince orada kalır ve doğumdan evvel çıkarılır.

Progestan hormonu barındıran bir ilaç da verilebilir. Buna 16. haftadan 25. haftaya kadar olan dönemde başlanması gerekir. Bir müddet progestan ilacı kullanıldıktan sonra profilaktik ilacına geçilir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) İçin Progestan Kullananların Yorumları

Rahim ağzı yetmezliği için progestan kullandım. 22. haftada başlayıp 34. haftaya kadar devam ettim. Doktorum erken doğumun önüne geçmek maksadıyla reçete etmişti. Çok şükür, faydası oldu. Şu an hamileliğimin 38. haftasındayım. Bebeğime kavuşmak için sabırsızlanıyorum.

Rahim ağzı kısalığı varken erken doğuma yol açabilir. Yani böyle bir şey olmasın diye progestan veriyorlar. Benim ilk ölçümümde rahim ağzının 32 mm olduğu saptandı, progestan alıyordum. Karından ultrason yapıldı, daha da arttığı görüldü. 22. haftada yine vajinal ultrason muayenesi oldum, 40 mm’ye kadar çıkmıştı. Diyeceğim o ki bu ilaç etkisini gösteriyor.

Dün rahim ağzı kısalığım olduğunu öğrendim. Progestan fitil kullanmaya başladım. Yalnız ne zaman tuvalete gitsem idrarımda beyaz beyaz bir şeyler görüyorum. Gerçi bu herkeste oluyormuş, panik yapmaya gerek yok. Fitil şeklinde kullanmak yerine hap olarak da alınması mümkün.

Rahim ağzı yetmezliğim varmış, 23. haftadaki rutin kontrolde ortaya çıktı. Önceden 40 cm’di, sonra 26 cm’ye geriledi. Üstelik bu sadece bir hafta içinde gerçekleşti. Progestan yazdılar ama jinekoloğum ilacın işe yarayacağından hiç ümitli değildi. Muhtemelen serklaj gerekecek diye düşünüyordu. Ama yanıldı! Ölçümler hep 32-35 cm arasındaydı. 38hafta 6 günlük doğum yaptım. Şükürler olsun ki bebeğim gayet sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi ve şimdi 3. ayımızdayız. Tüm hamilelere de bebeğini hayırlısıyla kucağına almak nasip olsun.

Bir kız çocuğum var, ona hamileliğim gayet sıkıntısız geçti. 39. haftada sezaryen ile doğmuştu. İkinci bebeğime hamileyim, henüz 13 haftalık. Rahim ağzı yetmezliğim mevcut, progestan kullanacağım. Şu an 25 mm, 16. haftada tekrar bakılacak. Kısalma olduğu anlaşılırsa dikiş atılması gerekecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.