Rahimde Polip Nedir?
Rahimde polipler, rahim duvarlarında oluşan, genellikle iyi huylu olan, boyutu çoğu zaman 1 cm’yi geçmeyen ve kanserli özellik göstermeyen et parçalarıdır. Rahimde polip, rahimde et parçası olarak da adlandırılabilir. Rahim polipleri genellikle iyi huylu (kansersiz) olurlar fakat, kanserli olup, kansere dönüşme ihtimalleri de düşük de olsa vardır. Rahim polipleri oluşumunda hormonal faktörler büyük rol oynarlar fakat kesin oluşma nedenleri bilinmemektedir. Rahim polipleri genellikle 40 ve 50 yaşları arasındaki kadınlarda meydana gelir. Rahimde poliplerin genel belirtileri, adet döneminde aşırı kanama, adet dönemleri arasında kanama, düzensiz adet dönemleri, menapoz sonrasında kanama, seks sonrasında kanama ya da kısır olunmasına rağmen kanama olarak sayılabilir. En yaygın tedavi yöntemi histeroskopidir ve bu yöntemde cerrah, poliplere bakıp onları ameliyatla çıkartır.
Rahimde polipler susam parçası büyüklüğünden golf topu büyüklüğüne kadar boyutlara sahip olabilir ve bir veya birden fazla bulunabilir. Polip, genellikle rahimde kalır fakat bazı durumlarda, serviks açıklığından görülebilecek kadar büyük olabilir.
Rahimde Polip Belirtileri
Rahimde polip belirtileri, rahim kanseri belirtilerine benzemektedir. Bu nedenle, bu belirtileri hisseden kadınlar, bir onkoloji uzmanına görünmelidirler.
- Düzensiz adet dönemleri
- Cinsel ilişki sonrasında kanama
- Kramplar: Özellikle büyük polipler, serviks kanalından baskı uygulayıp, rahatsızlık ve kramplara yol açabilir.
- Adet dönemleri arasında kanama veya lekelenme
- Adet sırasında, uzun süreli veya aşırı kanama
- Menapoz veya cinsel ilişki sonrasında vajinal kanama veya lekelenme
- Kısırlık
- Vajinal akıntı
- Anormal vajinal kanamalar (duştan veya cinsel ilişkiden sonra, menopoza giren kadınlarda veya iki adet arasında kanama olması)
- Vajinadan gelen beyaz veya sarı renkte mukus akıntısı, lökore
Rahim Poliplerinin Oluşum Nedenleri
Rahimde polip oluşumunun kesin nedeni bilinmemektedir. Hormonlardaki dalgalanmalar büyük bir rol oynar. Rahim iç zarının her ay kalınlaşmasına neden olan östrojen hormonu da rahim polipleri oluşumunda büyük bir etkendir.
Rahim Polipleri Oluşma İhtimali Yüksek Olan İnsanlar Kimlerdir?
Menapoz olanlar veya menapoz başlangıcında olan 40 ile 50 yaşları arasındaki kadınlarda, rahim polipleri görülme riski yüksektir. Fakat bütün kadınlarda oluşabilmektedir. Rahim polipleri, 20 yaşının altındaki kadınlarda görülmesi nadirdir.
Rahim polibi oluşma riskini yükseltecek bazı etkenler aşağıda sıralanmıştır:
- Östrojen seviyelerinin artması
- Kronik anovilasyon, bunun anlamı, adet dönemleri oluşmasına rağmen yumurtlama olmamasıdır.
- Luteal yetersizliği: korpus luteum’un yeterince projesteron üretmemesi
- Yaş: oluşma riski yaş ile birlikte artmaktadır, 45-65 yaşları arasındaki kadınlarda risk en yüksektir.
- Göğüs kanserini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan tamoxifenin kullanılması
- Rahim iç durvarında, kronik iltihaplanma
- Menapoz sonrası hastalarda, hormon terapileri
- Obezite ve arteriyel hipertansiyon
- Lynch sendromu veya Cowden hastalığı gibi nadir görülen genetik hastalıklar.
Rahim Polipleri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kadın Doğum Uzmanı doktora gidilmelidir.
Rahim Polipleri Tedavi Yöntemleri
Rahim polipleri belirtiler gösteriyorlarsa, tedavileri birkaç faktöre bağlıdır. Genellikle, eğer polip, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa veya kanserli olma riski var ise, bu polipler alınır. Kısırlığa neden olan polipler ve menapoz sonrasında bulunan polipler de alınmalıdır. Rahim polipi, herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa, alınmasına gerek yoktur.
Aşağıda, rahim poliplerinin tedavisinde kullanılan bazı yöntemler anlatılacaktır.
Histeroskopi: Özel bir tutucu alet kullanılarak, rahim polipleri bu yöntem ile alınabilir.
Kürtaj: Rahim duvarını kesip, poliplerin çıkartılması için kullanılabilir. Bu yöntem,, küçük poliplerin alınmasında etkilidir.
İlaçlar: Projestinler veya gonadotrapin hormonu salıcı hormon agonistler, hormon düzenini sağlamaya yardımcı olabilir. Fakat bunlar yalnızca geçici çözümlerdir ve belirtiler durdurulduysalar bile geri gelebilirler.
Cerrahi Çıkartma: Eğer üstte bahsedilen hiçbir yöntem işe yaramıyorsa ve bulunan polipler kanserliyse, daha etkili yöntemler denenebilir. Bu yöntemlere, büyün rahimin alınması olan histerektomi de dahildir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Rahim Polip İçin Soğan Kürü Tarifi
1 adet orta boy resimde görülen yemeklik soğanı (kırmızı, mor veya kabuğu beyaz olan soğan kullanılamaz) kabuklarını soyup dörde bölün. Önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya (marketten alacağınız pet şişe suyu kullanabilirsiniz) soğanları ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve içine başka hiç bir şey ilave etmeden öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 er bardak bu soğan suyundan tüketin. Soğan kürünü sadece 15 gün uygulayıp bitirin. Soğan kürünün adet döneminde uygulamasının her hangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Fakat, etkisi açısından en ideal zaman adet bitiminden en erken 7 gün sonra uygulanmalıdır. Kür uygulandıktan sonra 2. adetinizi görmeden 10 gün önce tekrar 5 gün veya 7 gün bu soğan suyu kürünü uygulamalısınız. Uyarı: Soğan suyu kürü 15 günden fazla uygulanmamalı. Bu kürü uygulamaya başladığınızda 2. – 3. günden itibaren akıntılarınızın çözüldüğünü ve ne kadar fazlalaştığını hayretle göreceksiniz.
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Doktor Cevaplıyor
Sual: Vajinal muayenede rahim içinde 2 cmlik polip bulundu. Sizce hemen alınması gerekli rahimde polip alınmaz ise (henüz doğum yapmadım) hamile kalamaz mıyım, hamilelik üzerine herhangi bır olumsuz etkisi varmı?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Suat Karataş’ın cevabı: (Merhaba, 2 cm civarında ise alınması lazım, 1cm üzerinde gebelik üzerine olumsuz etkisi var, kapalı(histeroskopik) ameliyatla genelde bir problem yaşanmadan çıkarılabilir, rahime ciddi bir zarar olmaz)
Bende 3cc kalinliginda polip vardi doktorum aldi iyi huylu cikti cok sukur simdi hormonlu spira takalim dedi tedavi icin o da zamsnla adetimi kesermis bilemiyorum iyi gelirmi ne yapmalıyım.