Milyonlarca insan reflü ve mide ekşimesi nedenlerinden şikayetçidir. Peki nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı reflü nedir? Reflü mide asidinin yemek borusuna gelmesine denir. Reflü semptomları, yaşam tarzı değişiklikleri ile büyük ölçüde azaltılabilir. Yeme alışkanlığı ve uyku şeklini değiştirmenin reflü şikayetlerini azalttığı bilimsel bir gerçektir. Burada reflü nedir neden olur ve reflü nasıl geçer yeme alışkanlıkları reflü diyeti ve uyku şekli için reflü yastığı nasıl kullanılır sorularına cevap bulabilirsiniz.
Reflü Nedir ve Reflü Neden Olur Belirtileri Nelerdir?
Reflü nedir kısaca mide asidinin yiyecek ve içecekleri ağızdan mideye taşıyan yemek borusuna gelmesine reflü denir. Bazı reflü durumları hiçbir belirti neden göstermez ve tamamen normal ve zararsızdır. Ancak çok sık olduğunda, yemek borusunun içini yakar.
Reflü nedir detaylı olarak açıklamak gerekirse alt göğüs bölgesinde mide ekşimesi olarak bilinen ve bir ağrıya sahip olan, mide ekşimesi, hazımsızlık veya piroz olarak da bilinen ve aynı zamanda asidik mide içeriğinin bir kısmının, işlevini tam olarak yerine getiremeyen mide kapağını geçerek yemek borusuna gelmesiyle ortaya çıkan bir mide rahatsızlığıdır.
En yaygın reflü belirtileri, boğaz ve göğüste de hissedilen, midede yanma hissi ekşimesi olarak bilinir.
Düzenli olarak mide ekşimesi yaşayanların, %20-40’ına Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) teşhisi konur. En yaygın sindirim bozukluğu olan gastroözofageal reflü mide içeriğinin, yemek borusuna geri kaçmasıdır.
Mide ekşimesine ek olarak reflü belirtileri;
- Ağız arkasında reflü ekşi asidik bir tat bırakabilir
- Yutma güçlüğüne neden olabilir
- Boğazdan gelen öksürüğe neden olabilir
- Astım semptomları gösterebilir
- Diş erozyonuna sebep olabilir
- Sinüslerde iltihaplanmaya sebep olabilir
Reflü nasıl geçer Evde Reflü Tedavisi için neler yapmalı?
Araştırmalar yeme alışkanlıklarınızı ve uyku şeklinizi değiştirmenin, mide ekşimesi ve reflü şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltabileceğini ve yaşam kalitenizi artırabileceğini bildirmektedir.
Eğer Reflü ve Mide ekşimesinden şikayetiniz varsa aşağıda bu tavsiyeleri okuyunuz…
1. Aşırı yemekten kaçının
Alt yemek borusunun mideye açıldığı kısımda halka benzeri bir kas vardır. Bu midenin asidik içeriğinin yemek borusuna girmesini önlemek amacıyla valf görevi görür. Yutarken, geğirirken veya kusarken doğal olarak açılır. Aksi halde kapalıdır.
Reflü olan insanlarda, bu kas zayıflar veya işlevsizdir. Kas üzerinde çok fazla baskı olduğunda Reflü ortaya çıkabilir. Çoğu reflü semptomları yemekten sonra gerçekleşir. Burdan ayrıca, ağır ve çok yemenin reflü semptomlarını kötüleştirebileceği anlaşılmaktadır.
2. Kilolu olanlar kilo vermeye çalışmalı
Diyafram midenizin üzerinde bulunan bir kastır. Sağlıklı insanlarda diyafram doğal olarak alt yemek borusu kapağını güçlendirir. Daha önce de belirtildiği gibi, bu kas, aşırı miktarda mide asidinin yemek borusuna sızmasını önler.
Bununla birlikte, çok fazla göbeğiniz varsa, karnınızdaki basınç o kadar yüksek olabilir ki, alt yemek borusu kapağını diyaframın desteği ile yukarı doğru iter. Bu durum hiatus fıtığı olarak da bilinir. Hiatus fıtığı nedeni ile obez insanlar ve hamile kadınlar reflü ve mide ekşimesi riski altındadır. Hamilelikte mide yanması ve hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir makalemize bakınız.
Araştırmalar, kilo kaybının reflü semptomlarını hafifletebileceğini gösteriyor. Reflüden muzdaripseniz kilo vermeye çalışın.
3. Düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayın
Araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin reflü semptomlarını hafifletebileceğini göstermektedir.
4. Alkol tüketimini azaltın
Alkol reflü ve mide ekşimesi şiddetini arttırabilir. Araştırmalar düşük alkol tüketiminin de sağlıklı bireylerde bile reflü semptomlarına neden olabileceğini göstermiştir.
5. Çok fazla kahve içmeyin
Çalışmalar, kahvenin alt yemek borusu kapağını geçici olarak zayıflattığını ve reflü riskini arttırdığını göstermektedir. Bazı araştırmalar kahveye benzer şekilde, kafeinde alt yemek borusu kapağını zayıflattığını belirtiyor. Buna ek olarak, kafeinsiz kahve içmek, normal kahveye kıyasla reflüyü azalttığı gözlemlenmiştir.
6. Sakız ve Tükürük ilişkisi
Sakız tükürük oluşumunu arttırır ve mide asidini yemek borusundan temizlemeye yardımcı olur. Bazı araştırmalar, sakızın yemek borusundaki asiti azalttığını göstermektedir. Özellikle bikarbonat içeren sakızlar etkili görünmektedir.
7. Çiğ Soğandan Kaçının
Soğandaki yüksek miktarda fermente lif nedeniyle daha fazla gazın üretilmesi sebebi ile daha sık geğirme oluşur, bu da reflü hastalığı olanlada asitin yemek borusuna çıkmasına sebep olur. Ayrıca çiğ soğan, yemek borusu astarını tahriş edebilir ve mide ekşimesine neden olabilir.
8. Gazlı içecek tüketimini sınırlayın
Reflü hastalarının gazlı içecek tüketimini sınırlaması önerilir. Gazlı içecekler geçici olarak geğirme sıklığını artırarak reflü belirtileri gösterebilir. Reflü semptomlarınızı kötüleştirirlerse, daha az içmeyi veya tamamen kaçınmayı deneyin.
9. Meyve sularına dikkat
Birçok hasta üzerinde yapılan araştırmada portakal veya greyfurt suyunun reflü semptomlarını kötüleştirdiği bildirilmiştir. Gazlı içecekler gibi olmasada midedeki asit seviyesini yükseltmesi buna sebep olabilir.
10. Daha Az Çikolata Yemeyi Düşünün
Bazı reflü hastalarında çikolatanın reflü semptomlarını kötüleştirdiğine dair geri dönüşler saptanmıştır. Çikolata tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
11. Nane Tüketimine Dikkat Edin
Nane ve mentol, şeker, sakız, gargara, diş macunu ve bitkisel çaylarda popüler olarak kullanılan malzemelerdir. Birçok araştırmada reflü hastalarının nane ve mentollü gıdalar tükettiğinde reflü ve mide ekşimesini kötüleştirdiği rapor edilmiştir, reflü hastalarının bunlardan uzak durmaları tavsiye edilir.
12. Reflü Yastığı ve Reflü Yatağı nedir? Reflü yastığı nasıl kullanılır?
Bazı insanlar gece boyunca reflü semptomlarından muzdariptir. Bu, uyku kalitesini bozabilir ve uykuya dalmalarını zorlaştırabilir. Yatağınızın başını yükseltmek gece reflü semptomlarınızı azaltabilir.
Özellikle reflü hastalarında, standart bir yastık kullanıldığında asit mideden yemek borusuna daha kolay sızabilir. Reflü yastığı bu durumu önlemek için baş, omuz ve gövdeyi hafifçe yükseltir.
Başınızda veya boynunuzda herhangi bir rahatsızlığa neden olmadan bir reflü yastığı kullanabilirsiniz. Piyasadaki çoğu özel üretim reflü yastığı, 30 ila 45 derece açı ile 15 – 20 santime kadar yükselir. Bu reflü yastıkları aynı zamanda gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) için sağlam ve ergonomik olarak tasarlanmıştır.
13. Yatmadan üç saat önce yemeyi kesin
Reflü olan kişilerin genellikle uyumadan üç saat önce yemek yemeyi bırakmaları önerilir. Basit diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin mide ekşimesi ve diğer reflü semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir.
Reflü mü Gastrit mi?
Gastrit ve Reflü genelde birbirine karıştırılan bir hastalık. Reflü midede yanma, kaynama ve göğüs agrısı ile ağıza mideden ekşi su gelmesi şeklinde belirtiler gösterirken, gastrit genelde belirti göstermeyen ve sessiz olarak seyreden bir hastalıktır. Gastrit nedir, gastrit belirtileri nelerdir makalemize bakabilirsiniz.