Retina Dekolmanı Nedir?
Retina dekolmanı, gözün iç ve arka kısmında yer alan retina denilen sinir tabakasının damar tabakasından ayrılmasına denir. Retina dekolmanının en sık karşılaşılan sebebi çeşitli nedenlerden dolayı retina tabakasında yırtık ve delikler meydana gelmesidir.
Retina dekolmanı, retinanın gözün arkasından ayrılması sonucunca meydana gelmektedir. Bu durum da retinanın ne kadarının ayrılmasına bağlı olarak kısmi veya tam görme kaybına sebep olmaktadır. Retina ayrıldığında; retinadaki hücrelerde oksijen eksikliği oluşur. Retine dekolmanı acil tıbbi müdahale gerektirir. Ani görme kaybı yaşandığında acil doktora gidilmesi büyük önem taşımaktadır.
Retina Nedir?
Retina; gözün arkasında yer alan ışığa duyarlı olan bir tabakadır. Göze ışık geldiğinde; lensler retinada görüntüye odaklanır. Retina görüntü sinyallerini optik sinirler ile beyine iletir. Retina; kornea,lens, gözün diğer kısımları ve beyin ile birlikte çalışarak normal bir görüntünün oluşmasını sağlar.
Retina Dekolmanı Sebepleri Nelerdir?
Retina dekolmanı genellikle retinada yırtık (delik) açılması sonucu meydana gelmektedir. İnsanlarda yaşın ilerlemesi ile retinada incelmeler olacağından yırtılmalar yaşanmaktadır. Fakat yaşın ilerlemesi dışında retina dekolmanı en yaygın sebebi gözün içini dolduran ‘vitreus’ maddesinin büzüşmesidir. Normalde yumurta akı kıvamındaki vitreus maddesi gözün arkasında retinaya yapışık vaziyettedir. Vitreus maddesi büzüştüğünde retinayı çeker ve yırtılmaya sebep olur. Vitreustan gelen sıvı retinada oluşan yırtıktan geçerek retinanın göz duvarından ayrılmasına sebep olur.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı herhangi bir ağrıya sebep olmamaktadır. Ancak belirtileri görüşü etkilemektedir. Retina dekolmanı durumunda kişide ani bulanık görme veya kısmi görme kaybı yaşanabilir. Retina dekolmanı genel bilirtleri şunlardır:
- Gözde ışık çakmaları
- Görüş alanınızdan sıyrılmış görünen küçük lekeler
- Görüntüde yeni oluşan siyah noktalar
- Bir veya iki gözdeki ışığın yanıp sönmesi
- Görme alanınıza perde benzeri bir gölge
- Bulanık görme
- Kısmi görme kaybı (Görme alanında karanlık perde etkisi ile bir perde çekilmesi gibi)
Retina Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?
Retinanın gözden ayrılması durumunda tek tedavi yöntemi ameliyattır. Çoğu vakada ameliyat sayesinde görüş düzelmektedir. Uygulanacak birçok ameliyat çeşidi vardır: lazer, hava kabarcıkları veya dondurucu prob.
Retina dekolmanı hastada ne kadar ilerlediyse; ameliyat sonrası iyileşme ihtimali o kadar düşüktür. Bu sebepten ötürü de hasta belirtiler yaşadığında hemen bir doktora gitmelidir.
Retina dekolmanı için uygulanacak ameliyatta; yırtık tıkanarak göz duvarına akan sıvı durdurulur. Retinanın iyileşmesi için ise pigmen epiteli ile pomplama yapılır. Retina dekolmanı ameliyatında yırtığı (deliği)kapatmak için kullanılacak yöntemler şunlardır:
-
Pnömatik Retinopeksi (Gaz)
Pnömatik retinopeksi yönteminde; göz içine gaz kabarcığı enjekte edilir ve delik kapanır. Bu yöntem hastalık yeni ve ilk evrelerdeyse uygulanan bir yöntemdir. Eğer dekolman ileri dereceyse bu yöntem kullanılmaz.
-
Skleral Çökertme (Dıştan Çökertme Yöntemi):
Skleral çökertme yönteminde ise; göz içinden bakılarak yırtık yeri tespit edilip yırtık üzerine yama yapılır.
-
Vitrektomi (Retina ameliyatı):
Retina dekolmanı durumunda en yaygın olarak kullanılan vitrektomi yönteminde; göz bebeğine küçük girişler açılır, tıbbi özel gereçler ile vitreus temizlenir, retinada biriken sıvı aspire edilir ve lazer tedavisi uygulanır.
Retina Dekolmanı Tekrar Oluşur Mu?
Retina dekolmanı tekrarlayabilen bir hastalıktır. Eğer ameliyat sonrasında temizlenen zarlar tekrar oluşursa yırtılma tekrar meydana gelebilir
Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası Görme Nasıldır?
Ameliyat sonrası iyileşme süresi uygulanan yönteme göre farklılık gösterse de ameliyat sonrası 2 ila 6 hafta arasında hastada şunlar görülebilir:
- Bulanık görüş
- Gözlerde kızarıklık ve acı
Gözlerde bu durumda 10 ila 20 dakika buz uygulaması faydalı olacaktır. Bunu, sonraki 3 gün boyunca (uyanık olduğunuzda) veya şişlik azalıncaya kadar her 1-2 saatte bir yapmaya çalışın. Buzu asla direkt olarak cilde temas ettirmeyin. Buzu bir havluya sarın.Gözlere tutun.
Gözlerin iyileşmesi için istirahat önemlidir. Çok hızlı hareket etmek, ağır eşyalar kaldırmak, temizlik veya bulaşık gibi işlerden kaçınmalısınız.
Eğer görüşünüz uygunsa araba kullanabilirsiniz. Eğer bu konuda emin değilseniz,doktora başvurun.
Gün boyunca güneş gözlüğü kullanın. Birkaç gün boyunca göz bandı takmanız gerekebilir.