Safra Kesesi Belirtileri Tedavisi Ağrısı Nerelere Vurur

Safra kesesi taşı belirtileri semptomlara sebep olabilir veya olmayabilir.

Safra Kesesi Belirtileri Tedavisi Ağrısı Nerelere Vurur
0 140

Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde karaciğer altında bulunan 4 inç uzunluğunda armut biçimli bir organdır. Safra kesesi, yağın sindirimi için karaciğer tarafından üretilen bir bileşiği depolar ve vücudun yağda çözünen vitaminleri ve besinleri emmesine yardımcı olur. Makalemizde safra kesesi belirtileri tedavisi ve safra kesesi ağrısı nerelere vurur, şikayetler nelerdir kan tahlili ve görüntüleme ve ameliyatı nasıl olur bunları bulabilirsiniz.

Sağlıklı bir safra kesesinde, bu süreç ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Bununla birlikte, safra kesesi düzgün çalışmayı durdurduğunda veya safra yolları tıkandığında, çok fazla ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Bazı yaygın safra kesesi belirtileri ve safra kesesi şikayetleri şunlardır

Safra taşı veya koledokolitiazis

Safra taşları, farklı boyutlarda kolesterolün (veya pigmentin) katı kütleleridir. Safra taşları, yüksek seviyelerde yağ ve safra kristalleri oluştuğunda ortaya çıkar. Bu kristaller zamanla birleşerek taşlara dönüşür.

Taşlar, bir kum tanesi kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir. Semptomlara sebep olabilir veya olmayabilir.

Ortak Safra kanalı taşları veya koledokolitiazis

Safra kesesinden küçük tüplerle taşınır ve ana safra kanalında biriktirilir. Oradan, ince bağırsağa taşınır. Bazen, safra taşları ortak safra kanalında yerleşebilir veya oluşabilir.

Çoğu zaman, bu taşlar safra kesesinde yaşamaya başlar ve ana safra kanalına göç eder; Bu ikincil bir taş veya ikincil ortak safra kanalı taşı olarak adlandırılır.

Taşın kanalın kendisinde oluşmasına, birincil taş veya birincil safra kanalı taşı denir. Bunlar daha az yaygındır, ancak ikincil taşlara göre bir enfeksiyona neden olma olasılıkları daha yüksektir.

Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri çok nadirdir ama ortaya çıkarsa, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Risk faktörleri arasında safra taşları, porselen safra kesesi (aşağıda tarif edilmiştir), kadın cinsiyet, obezite ve daha ileri yaş bulunmaktadır.

Enflamasyonlu safra kesesi, kolesistit

Safra kesesi safradan çıkamadığında akut veya ani kolesistit oluşur. Bu genellikle bir safra taşı safranın içine ve dışına gitmek için safranın kullandığı tüpü tıkadığı zaman olur.

Tekrarlayan akut ataklar varsa kronik kolesistit oluşur.

Safra kanalı tıkandığında, safra oluşur. Aşırı safra, şişlik ve enfeksiyona yol açarak safra kesesini tahriş eder. Zamanla, safra kesesi hasar görür ve artık tam olarak çalışamaz.

Delikli safra kesesi

Safra taşları işlenmemişse, delikli perfore safra kesesine yol açabilir. Perforasyon ayrıca akut kolesistitin bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkar.

Safra kesesi duvarındaki bu kırılma, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine sızmasına ve ciddi, yaygın bir enfeksiyona neden olabilir.

Ortak safra kanalı enfeksiyonu

Ortak safra kanalı tıkanırsa, enfeksiyona yol açabilir. Bu erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir; Bununla birlikte, eğer gözden kaçırılırsa, ciddi ve yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona dönüşerek yayılabilir.

İşlevsel olmayan safra kesesi veya kronik safra kesesi hastalığı

Tekrarlanan safra taşı atakları veya kolesistit atakları safra kesesine kalıcı olarak zarar verebilir. Bu katı, yaralı bir safra kesesine yol açabilir.

Bu durumda, belirti bulmak zor olabilir. Bunlar karın dolgunluğu, hazımsızlık ve artan gaz ve ishali içerir.

Safra taşı ileusu

Safra taşı ileusu nadirdir, ancak ölümcül olabilir. Bir safra taşı bağırsağa göç ettiğinde ve onu bloke ettiğinde ortaya çıkar. Tıkanıklığı temizlemek için acil ameliyat gerekir.

Safra kesesi apseleri

Bazen safra kesesinde irin gelişir; buna ampiyem denir. Bu durum karın içinde şiddetli ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.

Diyabetli bireyler, bağışıklık sistemi güçsüz ve obezite bireyler bu komplikasyonların gelişme riskini artırmaktadır.

Porselen (kalsifiye) safra kesesi

Porselen safra kesesi, zaman içinde safra kesesinin kas duvarlarında kalsiyum birikimi geliştirdiği bir durumdur. Bu safra kesesinin işlevini sınırlandırır ve safra kesesi kanseri riskini artırır.

“Porselen” kelimesi kullanılır çünkü organ mavimsi ve kırılgan hale gelir.

Safra kesesi polipleri

Polipler tipik olarak iyi huylu (kansersiz) bir büyüme türüdür. Küçük safra kesesi polipleri genelde herhangi bir soruna neden olmaz. Nadiren de olsa bazı semptomların ortaya çıkması için daha büyük poliplerin oluşması gerekebilir.

Safra kesesi belirtileri

Kadınlarda safra kesesi belirtileri olarak göğüs ağrısı yaşanır. Safra kesesi ile ilgili bir sorun göğüs ağrısına neden olabilir.

Safra kesesi belirtileri şunlardır:

  • Karın orta veya üst sağ bölümünde ağrı: Çoğu zaman, safra kesesi ağrısı gelir ve gider. Bununla birlikte, safra kesesi sorunlarından kaynaklanan ağrı, hafif ve düzensizden çok şiddetli, sık ağrıya kadar değişmektedir. Safra kesesi ağrısı genellikle göğüste ve sırtta ağrıya neden olur.
  • Mide bulantısı veya kusma: Herhangi bir safra kesesi sorunu mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir. Uzun süreli safra kesesi hastalıkları ve bozuklukları, sık görülen bulantıya neden olan uzun süreli sindirim problemlerine yol açabilir.
  • Ateş ya da titreme: Bu vücutta bir enfeksiyona işaret eder. Diğer safra kesesi semptomlarının yanı sıra, ateş ve titreme safra kesesi sorununa veya enfeksiyonuna işaret edebilir.
  • Bağırsak hareketlerindeki değişiklikler: Safra kesesi sorunları genellikle bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere neden olur. Sıklıkla açıklanamayan diyare kronik safra kesesi hastalığına işaret edebilir. Açık renkli veya kireçli dışkılar safra kanalları ile ilgili bir soruna işaret edebilir.
  • İdrarda değişiklikler: Safra kesesi sorunları olan hastalar normal idrardan daha koyu idrara çıkabilirler. Koyu idrar bir safra kanalı bloğunu gösterebilir.
  • Sarılık : Karaciğerin bağırsaklara başarılı bir şekilde erişememesi halinde cildin sararması meydana gelebilir. Bu normalde karaciğerdeki bir problemden ya da safra keselerinin neden olduğu safra kanallarındaki tıkanıklığa bağlı olarak meydana gelir.

Safra kesesi belirtileri olduğunda ne zaman doktora görünmeli

Safra kesesi semptomları olan herkes tıbbi yardım almalıdır. Kendi başına giden hafif, aralıklı ağrı hemen dikkat gerektirmez. Bununla birlikte, bu tür acıya sahip hastalar, durumları hakkında daha fazla bilgi için doktorlarından randevu alarak muayene olmalıdırlar.

Safra kesesi semptomları daha şiddetli ve aşağıdakileri içeriyorsa, hasta acil olarak doktora görünmelidir

  • 5 saat içinde gitmeyen üst sağ kadran ağrısı
  • Ateş, mide bulantısı veya kusma
  • Bağırsak hareketinde ve idrarda değişiklikler

Bu semptom kombinasyonu, acil tedavi gerektiren ciddi bir enfeksiyonu veya inflamasyonu gösterebilir.

Safra kesesi diyeti

Düşük yağlı bir diyetin safra taşlarını tedavi etmede veya en azından büyümelerini önlemede yardımcı olabileceği düşünülmüştür.

Bununla birlikte, bu tedavi yaklaşımı çok hızlı bir şekilde kilo vermeye ve vücuttan yağ atılımını hızlandırdığı için, safra taşlarının küçülmesinden ziyade daha büyük hale gelmesine neden olacağından tavsiye edilmemektedir.

Çeşitli gıdaları içeren dengeli bir diyet, safra taşlarını tedavi etmeyecektir, ancak genel sağlığı koruyabilir ve safra taşlarının neden olduğu ağrıları kontrol altında tutar.

Safra Kesesi Diyeti için neler yemeli

  • Fasulye, bezelye, meyve, kepekli tahıllar ve sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler tüketmek
  • Karbonhidrat ve şeker alımını azaltma
  • Sizin için iyi olan yağları tüketmek, örneğin, balık yağı ve zeytinyağında bulunan yağlar

Safra kesesi belirtileri tahlil

Doktorunuz safra kesesi sorununuz olduğundan şüphelenmesi halinde, muhtemelen aşağıdaki testleri verecektir

Safra kesesi görüntüleme testleri: Ultrason ve BT taramaları, safra kesesini görüntülemede yaygın olarak kullanılır. Bunlar daha sonra safra taşları için kontrol edilecektir.

Safra kanallarını incelemek için yapılan testler: Bu testler, safra yollarının safra kanallarında tıkanmaya neden olup olmadığını göstermek için boyayı kullanır. Taşlar için safra kanallarını kontrol eden testler arasında MR, hepatobiliyer iminodiasetik asit (HIDA) taramaları ve endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) bulunur.

Safra kesesi belirtileri kan testleri: Doktorlar, enfeksiyon bulgularını, safra kanallarının iltihaplanmalarını, pankreatit veya safra taşlarının neden olduğu diğer komplikasyonları ortaya çıkarmak için kan testlerini kullanabilirler.

Safra Kesesi Belirtileri Tedavisi

Safra taşları ve kolesistit tedavi edilebilir. Semptomlara neden olmayan safra keseleri, gelecekteki olası safra kesesi problemleri için bir uyarı dışında acil tedaviye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, safra kesesinin semptomlarına veya enfeksiyonlarına neden olan safra taşlarının tedaviye ihtiyacı vardır.

Tedavi seçenekleri arasında safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması, safra taşlarını kırmak için kullanılan ilaçlar ve enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler bulunur.

Laparoskopik safra kesesi çıkarılması (anahtar deliği cerrahisi) en yaygın olanıdır. Bu prosedürde, cerrah, karın içindeki küçük bir insizyona takılı küçük bir video kamera ile ince bir tüp yerleştirir. Kamera görüntüleri vücudun içinden bir video monitörüne aktarır.

Monitördeki büyütülmüş görüntüleri izlerken cerrah, küçük kesiklerden birini kullanarak safra kesesini dikkatlice çıkarır. Çoğu safra kesesi ameliyatı bu şekilde gerçekleştirilir. Bu ameliyatlar genellikle ayakta tedavi prosedürleridir, yani hasta genellikle aynı gün eve gidebilir.

Çok daha az sayıda safra kesesi hastasının açık cerrahiye ihtiyacı vardır. Açık cerrahi sırasında, cerrah safra kesesini karındaki 10-15 santimlik bir kesikten çıkarır.

Bu ameliyatlar genellikle safra kesesi çok iltihaplı olduğunda veya laparoskopik olarak ya da laparoskopik işlem sırasında bir problem ortaya çıkarsa enfekte olduğunda ortaya çıkar. Bu bir ayakta tedavi prosedürü değildir ve 1 haftaya kadar hastanede kalmayı gerektirebilir. Eğer bir kişi ameliyatı tolere edemeyecek kadar hastaysa, safra kesesi doğrudan safra kesesine yerleştirilen bir tüp ile boşaltılabilir.

Safra kesesi hastalıklarını önleme

Safra kesesi sorunları tamamen önlenemezken, hastalar safra taşı veya diğer enfeksiyonların gelişme risklerini azaltmak için adımlar atabilir.

Aşağıdaki insanların safra taşı riskini artırdığını belirtmektedir:

  • Kadınlar
  • 40 yaş üstü insanlar
  • Ailede safra taşı geçmişi olan insanlar
  • Obezite olan bireyler

Bir kişi safra taşı riskini arttıran bir kategoriye girerse, risklerini azaltmak için aşağıdakilerden kaçınmalıdır

  • Hızlı kilo kaybı
  • Kalorilerde yüksek, ancak lifte düşük diyet
  • Aşırı kilo alımı

Özet

Safra kesesi sorunları genellikle kolayca çözülür. Safra kesesi çıkarıldıktan veya enfeksiyonu tedavi ettikten sonra uzun süreli komplikasyonlar olası değildir. Safra kesesi olmayanlar iyileştikten sonra normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.