Safra Kesesi Taşı Kaç cm Olursa Ameliyat Gerekir?

Safra Kesesi Taşı Zeytinyağı Limon Kürü Nasıl Yapılır?

0 92

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir Kürü Nasıl Yapılır?

Safra kesesi, karaciğerin arkasında ve karnın sağ kısmında bulunan bir organ olup, karaciğerin alt yüzeyine yapışıktır. Görünümü armut biçimindeki bu organın yapısında meydana gelen sert maddelere safra kesesi adı verilir.

Safra Kesesi Taşı İçin Zeytinyağı Limon Kürü Nasıl Kullanılır?

İki çorba kaşığı oranında Magnezyum Sülfatı (İngiliz Tuzunu) bir bardak suyun içerisinde eritip yudum yudum içiniz. Ardından 15-20 dakika bekleyiniz, sonrasında üstüne yarım bardak limon suyu ve yarım bardak zeytinyağını karıştırıp tüketiniz.

Bu sayede, safra kesesinde yer alan taşlar dökülür, yeni taş oluşumu engellenir ve safrada meydana gelen çamurlaşma, tam anlamıyla giderilir. Fakat bu uygulama aşırı derecede ishal yaptığından, o günü hep evde geçirmek zorunda kalacaksınızdır. İmkan varsa bu karışım, sabah kahvaltısının yarım saat ya da 1 saat öncesinde tüketilmelidir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra taşları, genellikle hiçbir sinyal vermeden ilerler. Bundan dolayı, “sessiz” bir hastalık olarak nitelendirilir. Fakat safra kesesinde taş oluşan bireylerin %20-%30’unda birtakım semptomlar görülebilir ve bu işaretler bir kez oluştuğunda, giderek büyümeye ve hızla ağırlaşmaya yatkındır.

Safra taşları, çoğunlukla karnın hemen üzerindeki orta bölümde ya da kaburgaların alt tarafında (karnın sağ üst bölgesinde) ağrılara neden olur.

Ağrı ilerledikçe sırt bölümüne ve karnın her yerine sirâyet edebilir. Söz konusu ağrılar devamlıdır ve 10-15 dakikadan başlayıp 1-2 saate kadar sürebilmektedir. Safra kesesinde tahriş meydana geldiyse, bu ağrı 4-5 saati bile aşabilmektedir.

Oturmak, ayağa kalkmak ya da yatmak gibi hareketler, ağrı derecesine etki etmez. Ağrı ciddi boyutta yoğunlaştığında, kusma şikayeti de ağrıya eşlik edebilir. Bunun yanı sıra hastanın ateşi çıkabilir, titreme ve çok fazla terleme olabilir.

Safra kesesinde oluşan taşlar, besinlerle berâber vücuda giren yağın sindirilmesini güçleştirir. Bu sebeple, bilhassa yağlı ürünler tüketildiğinde, ciddi düzeyde şişlik meydana gelebilir.

Safra Kesesi Taşı İçin Diğer Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1-Ameliyat

Safra kesesinin çıkarılması için kolesistektomi (Safra Kesesi Ameliyatı) gerçekleştirilebilir. Zira safra kesesi taşları, giderek çoğalmış ve iri boyutlara ulaşmış olabilir, çeşitli reaksiyonlara yol açabilir ve bu da günlük yaşamınızı etkileyecektir. Safra kesesinin çıkarılmasıyla beraber, safra, kese içerisinde birikmez ve direkt olarak safra yolundan ince bağırsağa yayılır.

Özetle, safra kesesi hayâtî öneme sahip bir uzuv olmadığından, safra keseniz olmadan hayatınızı devam ettirebilirsiniz ve bu organ, besinleri sindirme ve hazmetme işleviyle bağlantılı değildir. Fakat çoğunlukla geçici ishal görülebilir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde uygulanan diğer bir cerrâhî girişim, tıp literatüründeki ismiyle Laparoskopik Kolesistektomi olup halk arasında “kapalı safra kesesi taşı ameliyatı” olarak bilinmektedir. Bu operasyon esnâsında, karın bölgesine 1 CM’lik 4 tane delik açılır ve bu deliklerden bazı âletler yerleştirilerek safra kesesi çıkartılır. Bu uygulama, çoğunlukla 1 saatten daha az bir zamanda tamamlanmaktadır. Operasyonun ardından hasta kısa bir süre içinde ayağa kalkıp yürüyebilir ve yemek yiyebilir. Ameliyat öncesi gerekli hazırlıkların yapılması için bireyin hastanede kalması gerekmektedir ve 2-3 gün gibi kısa bir süre boyunca hastanede kalınması kâfî olmaktadır. Genellikle bu ameliyatın ardından hastalar ertesi gün veya daha sonraki gün taburcu edilmektedir.

Burada akıllara gelen önemli bir sual de; “Safra kesesi taşı, kaç MM boyutuna ulaşırsa ameliyat edilmelidir?” sorusudur. Safra kesesi taşının, 2-3 CM oranında büyümesi, durumun çok ciddî ve kritik olduğu anlamına gelir. Bu nedenle vakit kaybedilmeden derhal tıbbî müdahalede bulunulması şarttır.

2-İlaç Kullanımı

Oral yolla kullanılan bazı haplar, safra kesesi taşlarının eritilmesinde fayda sağlayabilir. Fakat bu yöntemden sonuç alabilmek, oldukça uzun bir zaman gerektirecek; belki de aylarca veya yıllarca sürecektir. Üstelik ilaç tedavisinin sonlandırılması halinde, büyük olasılıkla safra kesesi taşları yeniden ortaya çıkacaktır. Bu ilaçlar her hastaya etki etmeyecektir. Zira safra kesesi taşı tedavisinde kullanılan ilaçlar, çeşitli sebeplerden dolayı ameliyat olamayacak durumdaki hastalara özgüdür ve herkesin kullanımına uygun değildir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.