Sağlıklı beslenme ve Sağlıklı kilo alma yolları Diyeti listesi
Sağlıklı kilo almanın yolları öncelikle günlük kalori ihtiyacınızı tespit etmekle başlar. Sağlıklı kilo alma diyetisyen diyeti listesi ile ve doktor nezaretinde olduğunda kilo alma hızınızı kontrol altında tutmuş olursunuz. Metabolizma hızı ve aktivite seviyenizi hesaplayın, günde kaç kalori yaktığınızı bulun. Sonuç olarak ihtiyaçtan fazla kalori alırsanız kilo alırsınız, fakat bunu sağlıklı bir şekilde yapmalısınız. Ani kilo kaybı gibi, ani kilo almakta bazı hastalıkları beraberinde getirebilir. Fastfood, pasta, tatlı benzeri yiyecekler ile hızlı kilo alabilirsiniz, fakat bu sağlığınız açısından doğru olmaz.
Neden kilo alamıyorum, kilo alamamak hastalık belirtisi mi?
İhtiyaçtan fazla gıda tükettiğiniz halde kilo alamıyorsanız, sindirim sistemine bağlı hastalığınız olabilir. Metabolizmayı hızlı çalıştıran hiper-tiroid, hormon bozukluğu,kanser, verem, bazı kronik ve mesleki hastalıklar psikolojik, sebeblere bağlı, iştahsızlık ve beslenme bozuklukları kilo alamamanıza neden olabilir. Özellikle ani kilo kayıplarının altında bir hastalık olabilir, mutlaka doktora gidin.
Çok zayıfım kilo almak istiyorum – Nasıl kilo alınır çok zayıfım
Sağlıklı kilo almanın yolları, kilo almak için ne yapmalıyız?
Doktorunuza, gerekli tahlilleri yaptırın, neden kilo alamıyorum, herhangi bir hastalığım mı var? sualinin cevabını mutlaka bulun. Vücudunuzun kas ve kemik dokusunu güçlendirecek şekilde diyet programı uygulayın. Unutmayın sağlıklı kilo almak veya vermek için en uygun sporu ve egzersizi yapın. Ağırlık kaldırın, yağ dokunuzu kas dokusuna çevirin. Sağlıksız kilo alırsanız yağ dokunuz artar ve obezite hastası olursunuz.
Sağlıklı kilo almanın yolları nelerdir?
- Güne erken saatte kahvaltı yaparak başlayın.
- Öğün ve ara öğünlerde fazla sıvı tüketmeyin, yemek yedikten 50 dakika sonra sıvı alın.
- Öğün ve öğün aralarında bol protein, karbonhidrat ve yağlı gıdalar alın.
- Ara öğünlerde, tatlı ve benzeri gıdaların fazla alınması iştahı keser ve ana öğünü almanıza mani olur.
- Ana öğünlerde iştahı açan baharat, salata ve soslar kullanın.
- Yemeklerden önce iştahınızı arttırmak için hafif spor ve yürüyüşler yapın.
- Yemeklerinizin besin değerini arttırın, sebze, makarna, bulgur, çorba ve benzeri yemeklerinize et, kıyma veya tavuk ilave edin.
- Karbonhidrat grubunda, tahıl ekmeği, yulaf, makarna, erişte ve pirinç tüketin.
- Sebze yemeklerinde ve salatalarda kaliteli zeytin yağı kulanın.
- Protein grubunda, ton balığı, somon balığı ve diğer balıklardan alın.
- Et, tavuk, yumurta, beyaz peynir, kaşar peynir, tam yağlı süt ve yoğurt tüketin.
- Hurma, kurutulmuş kayısı, üzüm, erik yemeyi ihmal etmeyin.
- Badem, ceviz, fındık, fıstık atıştırın.
- Hızlı yemek yemeye çalışın.
Kilo almanın bitkisel yolları nelerdir?
İştah açıcı acıktırıcı, zencefil, deve dikeni, kırmızı kantaron çayı ve nane yaprağı yemeklerden yarım saat önce alınır.
1 Haftada kaç kilo alınır?
En sağlıklı kilo alma yöntemi, bir haftada 2 kilo alacak şekilde olmalıdır. Diyet programınızı buna göre ayarlayın. 1 Haftada 5 kilo aldıran diyet listesi veya 1 Haftada 10 kilo aldıran diyet listesi, gibi sloganlara itibar etmeyiniz.
Kilo almak için ilaç kullanılır mı?
Besin takviyesi, protein tozları ve çeşitli ilaç kapsülleri piyasada mevcut ise de pek tavsiye etmiyoruz. Mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.