Kilo kaybı ciddi bir konudur. Nasıl kilo alınır çok zayıfım diyenlerin sayısı fazla kilolu olanlara göre oldukça az ve bu durumda piyasada bir çok umut verici diyetlerin, gösterişli ürünlerin ve ilaçların boy boy reklamlarını ve haberlerini gördüğümüzde, çok zayıf olmanın iyi bir şey olduğu gibi bir düşünceye kapılabiliriz. Ancak gerçek şu ki, zayıf olmak sağlık sorunlarına neden olabilir. Makalemizde bir çok insanın sorduğu çok zayıfım kilo almak istiyorum nasıl kilo alınır sorusuna cevaplar bulacaksınız.
Yağ, insanların kilolu ve obez olmasına neden olduğu için kötü bir üne sahiptir. Ancak, tüm yağlar kötü değildir. Aslında, yağ olarak enerji (kalori) yakmak ve depolamak iyidir. Vücudun işlev görmesi, iyileşmesi ve büyümesi için kullandığı birçok şeyden biri de yiyeceklerdir.
Yağdan depolanan enerji, yorucu bir iş veya egzersiz yapmanıza yardımcı olur. Beyin gelişiminde, kan pıhtılarını önlemede ve iltihaplanmaları önlemede büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca yağ, sağlıklı saçlara ve cilde de katkıda bulunur.
Vücut kitle indeksi (BMI) diğer adıyla bazal metabolizma hızı ile hesaplama yaparak zayıf olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz. Bu tür online araçları internette veya mobil uygulamalarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Hesaplama için kilo, boy, yaş ve cinsiyeti dikkate alır. BMI 18.5 den az ise zayıfsınızdır. Doktorunuz ayrıca boyunuza, kilonuza, ne yediğinize ve aktiflik düzeyinize bağlı olarak zayıf olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
Abur cubur yemek de kilo almanızı sağlayabilir. Ancak bununla birlikte, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu beslemenin yerini almaz. Abur cubur yağ, şeker ve tuz bazen kilo almanızı sağlayamayacağı gibi, vücudunuza zarar da verebilir.
Nasıl kilo alabilirim ne yemeliyim diyorsanız, size sağlıklı kilo alımı için aşağıdaki nasıl kilo alınır yemek listesi ipuçları yardımcı olabilir:
Nasıl kilo alınır yemek listesi
1. Öğünlerinize sağlıklı kaloriler ekleyin
Diyetinizi büyük ölçüde değiştirmeniz gerekmez. Fındık, ceviz, kuru üzüm gibi kuruyemişler, peynir ve yoğurt gibi sağlıklı şeyleri yemeklerinize ekleyerek kalorilerini artırabilirsiniz. Ayrıca badem, ay çekirdeği, meyve ve tam tahıllı buğday ekmeğini deneyin.
2. Zengin ve sağlıklı besinler tüketin
Boş kalori ve abur cubur yemek yerine, besin açısından zengin gıdalar yiyin. Kas oluşturmanıza yardımcı olabilecek yüksek proteinli etler olabilir. Ayrıca, kahverengi pirinç ve diğer kepekli tahıllar gibi besleyici karbonhidratları seçin. Bu, iştah azalması sağlasa bile, vücudunuzun mümkün olduğunca fazla besin almasını sağlar.
3. Sağlıklı atıştırmalıklar
Bol miktarda protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren atıştırmalıkların tadını çıkarın. Protein barları veya protein içecekleri ile humus veya fıstık ezmesi gibi seçenekleri düşünün. Ayrıca, sağlıklı bir kalp için önemli olan “iyi yağlar” HDL kolesterol içeren atıştırmalıkların tadını çıkarın. Örneğin fındık ve avokado gibi…
4. Mini porsiyonlar tüketin
Eğer tıbbi veya psikolojik sorunlar nedeniyle iştahınız yoksa, yiyecekleri büyük porsiyonlarda yemek pek de çekici görünmüyor olabilir. Kalori alımınızı artırmak için gün boyunca daha sık küçük porsiyonlar yemeyi düşünün.
5. Spor yaparak nasıl kilo alınır? Kas inşa ederek kilo almak
Çok fazla aerobik egzersizi kalori yakacak ve kilo hedefinizi saptıracaktır bu durumda spor yaparak nasıl kilo alınır? merak ediyorsunuz dimi… Ancak halter veya yoga gibi kuvvet antrenmanları yararlı olabilir. Kilo alma programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Zayıf olmak, altta yatan bir sağlık probleminden kaynaklanabilir ve diyet değişiklikleriyle düzeltilemeyebilir. Doktorunuz sağlıklı değişikliklerin gerçekleştiğinden emin olarak ilerlemenizi izlemenize yardımcı olacaktır.
1 haftada 5 kilo nasıl alınır
Bazılarımız 1 haftada 5 kilo almak için ne yapmalı diye soruyorlar. Yukarıda da anlatıldığı gibi abur cubur yiyerek hızlı kilo almak sağlığınızla oynamak demektir. 1 haftada 5 kilo nasıl alınır bunu kontrollü ve sağlıklı bir şekilde yapmak için öncelikle vücudunuzun günlük kalori ihtiyacını, ne kadar kalori yaktığınızı hesaplamanız gerekmekte. BMI Bazal metabolizma hızınızı hesaplamayı öğrenmiştiniz, işte buradaki günlük kalori ihtiyacınızın üzerinde, yukarıdaki sağlıklı tavsiyeleri uygulayarak kalori aldığınız sürece kilo alırsınız. Fakat şunu unutmayın kısa zamanda kilo nasıl alınır diye düşünmeyi bırakıp nasıl sağlıklı kilo alınır buna kafa yormalısınız.
Sağlıklı beslenme ve Sağlıklı Kilo almanın yolları Diyeti listesi
Düşünülmesi gereken şeyler
Zayıf insanlar genellikle vücutlarının yakması gereken yeterli kaloriyi alamazlar. Genellikle, malnütrisyondan muzdariptirler. Malnütrisyon, besinlerden yeterli vitamin ve mineral almadığınız anlamına gelir.
Malnütrisyon veya malnutrisyon, beslenmenin içerik veya miktar açısından yetersiz olması sonucunda, vücudun gereksinimlerine karşın, sağlanan enerji ve besin öğelerinin yetersiz kalmasından kaynaklanan klinik durum. Wikipedia
Eğer zayıf iseniz, aşağıdaki sağlık sorunları için risk altında olabilirsiniz:
Gecikmiş büyüme ve gelişme
Bu, özellikle bedenleri büyümek ve sağlıklı kalmak için bol miktarda besin ihtiyacı olan çocuklar ve gençler için geçerlidir.
Kırılgan kemikler
D vitamini ve kalsiyum eksikliği, düşük vücut ağırlığı ile birlikte, zayıf kemikler ve osteoporoza neden olabilir.
Zayıflamış bağışıklık sistemi
Yeterli besin almazsanız, vücudunuz enerji depolayamaz. Bu hastalıkla savaşmayı zorlaştırır. Ayrıca zayıflamış bağışıklık sisteminin, hastalıkları iyileşmesi oldukça zor olabilir.
Anemi
Bu durum, demir, folat ve B12 vitaminlerinin yeterli olmamasına neden olabilir. Bu baş dönmesi, yorgunluk ve baş ağrılarına neden olabilir.
Doğurganlık sorunları
Kadınlarda düşük vücut ağırlığı düzensiz adet dönemlerine, adet dönemlerinin atlanmasına ve infertiliteye neden olabilir.
Saç dökülmesi
Düşük vücut ağırlığı, saçların ince olmasına ve kolayca dökülmesine neden olabilir. Ayrıca diş ve diş etleri ile kuru, ince cilt ve sağlık sorunlarına neden olabilir.
Neden kilo alamıyorum? Bünye neden zayıf olur
Birçok zayıf insan fiziksel olarak sağlıklıdır. Düşük vücut ağırlığı, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır:
Genetik
Liseden beri zayıfsanız ve ailenizde de aynı şeyler varsa, muhtemelen normalden daha yüksek bir metabolizma ile doğmuşsunuzdur. Ayrıca doğal olarak az bir iştahınız olabilir.
Yüksek fiziksel aktivite
Eğer sporcuysanız, muhtemelen sık sık yapılan egzersizler vücut ağırlığını etkileyebilir. Bununla birlikte, yüksek fiziksel aktivite de aktif bir işin veya enerjik bir kişiliğin bir parçası olabilir. Sürekli ayakta iseniz, daha sedanter (inaktif) olan oturarak çalışan insanlardan daha fazla kalori yakabilirsiniz.
Hastalık
Hasta olmak iştahınızı ve vücudunuzun yiyecekleri kullanma ve saklama yeteneğini etkileyebilir. Yakın zamanda istemeden çok fazla kilo verdiyseniz, tiroid problemleri, diyabet, sindirim hastalıkları, hatta kanser gibi bir hastalık belirtisi olabilir. Ani kilo kaybı hakkında doktorunuzla konuşun.
İlaçlar
Bazı reçeteli ilaçlar bulantı ve kilo kaybına neden olabilir. Kemoterapi gibi bazı tedaviler iştahı azaltabilir ve hastalıktan kilo kaybını kötüleştirebilir.
Psikolojik sorunlar
Zihinsel refahımız hayatımızın her bölümünü etkiler. Stres ve depresyon gibi şeyler sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bozabilir. Psikolojik sorunlar yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bakım, destek veya danışmanlık gerekebilir yardımcı olabilir.
Doktorunuza sormak için sorular
- İştahım yok yemek yiyemiyorum nasıl kilo alabilirim?
- Bebeklerde zayıflık nedenleri tehlikeli midir?
- Kilo almaya yardımcı uygun fiyatlı yiyecekler nelerdir?
- Kilo almak için ne yemeliyiz?
- Kilo almak için ilaç var mı?
ÇOK GÜZEL FİKİRLER ALDIM,SANIRIM15 SENESİNDEN BAŞLAYAN PSİKOLOJİK SORUNLARLA BAŞLADI KİLO VERMEK,ARAŞTIRIYORUM.ŞUAN AZDA OLSA KİLOM İYİ GİBİ AMA KAS SORUNUM VAR.TALEBELİĞİM SPORLA GEÇTİ,25 SENE GİBİ O YÜZDEN SAĞLIKLIYIM BELİRLİ HASTALIĞIM YOK,İLAÇ KULLANMAM VARDAN YOKDAN. MORALİM 2 SENEDİR İYİ,AMA GEÇMİŞ OLAYLAR YÜZÜNDEN AFFETMEK VE UNUTMAK ZOR… YAŞIMDA ORTA YAŞDAN İLERİ GİTMEKDEYİM ..KİLO ALIRSAM İYİ OLACAĞIM. SEVGİLERLE TEŞEKKÜRLER.
Nasıl kilo alınır diye araştırırken sayfanıza denk geldim. Oldukça güzel açıklamışsınız teşekkür ederim.