Salatalık Mevsimi Ne Zaman Sağlığa Faydaları Ne
Salatalık kabızlığı giderir, kanseri önler, ağız kokusuna iyi gelir, kilo vermeye yardımcı olur…
Salatalık Meyve mi Yoksa Sebze midir?
Botanik olarak bir yiyeceğin meyve sayılması için en az bir çekirdeğinin olması ve bitkinin çiçeğinde büyümesi gerekir. Salatalık içeriğinde minik tohumlar, çekirdekler barındırdığı ve salatalık bitkisinin çiçeğinden yetiştiği için meyve olarak sınıflandırılır.
Salatalık Hangi Mevsimde Yetişir?
Salatalık yaz sebzesidir. Hasat zamanı Haziran-Ağustos arasıdır. Bu aylarda tarladan toplanıp tezgah ve raflardaki yerini alır.
Salatalığın Faydaları Nelerdir?
- Diyet lifi, potasyum ve magnezyum bakımından zengindir. Salatalık besin içeriği sayesinde kan basıncını dengeler, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Salatalığın %96’sı sudan meydana gelmektedir. Düşük kalorili bir sebze olan salatalığın 100 gramında yalnızca 15.5 kalori bulunur. Kalorisi az, su oranı yüksek olduğu için zayıflamayı kolaylaştırır.
- Salatalıkta bulunan kolorektal adlı madde ve lifler kanserin önlenmesinde büyük rol oynar. Öte yandan salatalıkta cucurbitacin isimli bir bileşen vardır. Bu da kanserin engellenmesinde çok etkilidir.
- Salatalığı dilimleyip bunları gözlerinizin üzerine koyun. 10 dakika böyle bekleyin. Gözlerinizin rahatladığını hissedeceksiniz. Eğer göz etrafında şişlik mevcutsa onlar da hafifler.
- Salatalığın tırnak ve saç bakımında da önemli bir yeri vardır. İçeriğindeki silika adı verilen madde ile tırnakların dayanıklılığını artırır, kırılmalarının önüne geçer.
- Salatalığın muhtevasındaki lifler bağırsak hareketlerini düzene sokar, kabızlıktan korur.
- Ayrıca salatalığın yapısındaki fitokimyasallar, ağız kokusuna sebebiyet veren bakterileri ortadan kaldırır.
- Antioksidan deposu olan salatalığın faydaları arasında bir başka husus vücuda direnç vermesidir. Serbest radikallerle mücadele eder, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
- Kanserden koruyucu özelliğe sahiptir. Kanser hastaları da bol bol salatalık tüketmelidir. Çünkü bu şifâlı sebze, kanserli hücrelerin çoğalmalarına ve başka bölgelere dağılmalarına engel olur.
- Kan şekerinin düzene girmesini sağlar. Diyabet riskini azaltır, Şeker hastaları tarafından da güvenle yenebilir. Şekeri kontrol altında tutarak diyabetin kötüleşmesine mânî olur.
- Tanenler, flavonoidler ve çeşitli antioksidanlar ihtiva eder. Serbest radikallerin artmasını ve yayılmasını önleyen salatalık, bu yönüyle sağlığımız için bir kalkandır.
- Salatalıktaki silikon ve kükürt saçlara canlılık ve dayanıklılık kazandırır. İpek gibi, yumuşacık saçlara sahip olmak isteyenlerin başvurabileceği doğal yöntemlerden biri de düzenli olarak salatalık tüketmektir.
- Kalsiyum açısından da iyi bir kaynaktır. Kırık oluşma riskini en aza indirir. Kemik yoğunluğunu koruyarak osteoporoza karşı koruyucu etki gösterir. Kalsiyumun daha kolay emilmesine yardım eder. Kemik kaslarını onarır.
- Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi salatalık %96 oranında sudan oluşmaktadır. Salatalık yemek vücudun sıvı gereksinimini karşılamak demektir. Bu da vücudun susuz kalmasını engeller. Hele yaz mevsiminde vücudumuz daha fazla susuz kalma eğilimindedir. Dehidrasyon riskini önlemek, terleme yoluyla kaybettiğimiz sıvıyı geri kazanmak için salatalık tüketebiliriz.
Salatalığın Zararları Nelerdir?
- Salatalık idrar söktürücü bir sebzedir. Bu yüzden salatalık yemek idrar üretiminde artış meydana getirir. Çok fazla salatalık yemek daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duymanıza neden olur. Salatalığın su kaynağı olduğunu söylemiştik. Ancak gereğinden çok tüketilirse bu sefer ters teper ve susuzluk (dehidrasyon) ortaya çıkar.
- Salatalığın muhtevasında cucurbitacin diye bilinen bir madde bulunur. Salatalığı ölçüsüz bir şekilde tüketirseniz bu madde hazımsızlık, şişkinlik ve mide ağrısı yapar. İshal olmanız da muhtemeldir.
- Salatalığın yan etkileri arasında salatalık alerjisinden söz edilebilir. En yaygın belirtileri; boğaz enfeksiyonu, ağızda veya yüz bölgesinde şişme, kaşıntı gibi semptomlardır. Salatalığa aşırı duyarlı olanlar bunu yedikten sonra nefes almada güçlük çekmeye başlayabilir, şişlik ve kurdeşen ile karşılaşabilir.
- Salatalık tüketirken ideal miktarı aşmamak gerekir. Yoksa vücuda ihtiyacı olandan daha fazla su girer. Bu da kan hacmini artırır. Kan damarları ve kalp baskı altında kalır. Böbrekler zarar görebilir. Bunun sonucunda sıvı-elektrolit dengesi bozulur.
- Salatalığın sağlığa zararları, ancak abartılı tüketildiği zaman ortaya çıkar. Gaz sancısı da onlardan biridir. Salatalıkta yer alan cucurbitacin maddesinin fazlası sindirim sistemini olumsuz etkileyerek şişkinlik oluşturur.
- Tüm bunlara ilâveten salatalıkta K vitamini bulunmaktadır. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız salatalık tüketirken daha dikkatli olmalısınız. Çünkü bu sebze aşırı miktarda yenirse kan pıhtılaşmasını iyice zorlaştırır.
- Kan basıncının dengelenmesinde görev alan salatalık, bu itibarla tansiyon için yararlıdır. Kalbi besler, içindeki potasyum mineraliyle sinirleri yatıştırır, böbrek hastalıklarını engeller. Fakat potasyumun da aşırısı tehlikelidir. Hiperkalemiye sebep olarak yaşamı tehdit edebilir.