Seboreik Keratoz Tedavisi Nasıl Olmalı Krem Kullanımı

Seboreik Keratoz Nedir Belirtileri Nedenleri Bitkisel Tedavi

0 863

Seboreik Keratoz Nedir

“Saboreik keratoz sıklıkla yüz, göğüs, omuzlar ve sırtta meydana gelen kanserli olmayan cilt tümörüdür. Genellikle tedavi gerektirmez.”

Saboreik keratoz cilt üzerinde siğil benzeri büyümelere neden olan bir durumdur. Büyümeler kanserli değildir. Saboreik keratoz cilt tümörünün iyi huylu bir oluşumudur. Yaygın şekilde 40 yaşından sonra görülür.

Seboreik Keratoz Belirtileri Nelerdir?

  • Yüz, göğüs, omuzlar, sırt veya diğer bölgelerde yer alır
  • Ağrısızdır ancak tahriş ve kaşıntıya yol açabilir.
  • Sıklıkla koyu renklidir
  • Hafif yüksek ve düz bir yüzeye sahiptir
  • Sert bir dokuya sahip olabilir (siğil gibi)
  • Sıklıkla mumlu bir yüzeye sahiptir.
  • Yuvarlak veya oval şekildedir.
  • Cilt üzerine yapışmış bir parça balmumu gibi görünür.
  • Sıklıkla kümeler halinde görülür.
  • Seboreik keratoz genellikle ağrılı değildir ancak boyutuna ve yerine bağlı olarak can sıkıcı olabilir. Ovalamaktan, kaşımaktan çizmekten veya çekmekten kaçının. Böyle yapmak kanama, şişme ve nadir vakalarda enfeksiyona yol açabilir.

Seboreik Keratoz Neden Olur?

Seboreik keratoz genellikle yaşlı kimselerde meydana gelen cilt üzerindeki kanserli olmayan bir cilt tümörüdür. Açık renkle ortaya çıkar ancak genellikle koyulaşır. Küçük yuvarlak noktalar veya uzun lekeler olabilirler. Genellikle yüz, omuzlar, göğüs ve sırtta meydana gelir. Seboreik keratoz kalıtsal (genetik) bir durum olarak görülür. Güneşe maruz kalmak da seboreik keratoza yakalanmada rol oynayabilir. Seboreik keratoz hamilelik sonrasında ve östrojen tedavilerinden sonra ortaya çıkabildiğinden bazı vakalarda, östrojen seviyelerindeki değişim seboreik keratoz gelişimine yol açabilir. Bu zararsız büyümeler orta ve ileri yaşlı kişilerde çok yaygındır.

Her yaşta seboreik keratoz meydana gelebilir ancak 50 yaş üzerindeyseniz genellikle daha yatkınsınızdır. Aile geçmişinizde bu durum varsa da yatkın olabilirsiniz.

Seboreik Keratoz Nasıl Teşhis Edilir?

Dermatolog, seboreik keratozu genellikle çıplak gözle veya dermatoskop olarak bilinen ışıklı aletle teşhis edebilir. Eğer teşhis net değilse doktorunuz büyümenin bir parçasının alınıp mikroskop altında incelendiği biyopsi de yapmak isteyebilir.

Seboreik Keratoz Tedavisi

Seboreik keratoz tedavisi genellikle gerekli değildir. Eğer tahriş olduysa, kanıyorsa veya görüntüsünden hoşlanmıyorsanız aldırmak isteyebilirsiniz. Bu sorunun tedavisi için Cildiye doktoruna gidilir.  Tazaroten krem de bu sorunun geçmesi için doktor tarafından reçete edilebilir.

Doktorunuz seboreik keratozu birçok yöntem kullanarak alabilir, bunlar:

Nitrojen sıvısıyla dondurmak (kriyocerrahi).  Kriyocerrahi seboreik keratozu ortadan kaldırmak için etkili bir yol olabilir. Bu durum kriyoterapi ile tedavi edilir. Kriyoterapi deri hücrelerini ölene kadar dondurmak için nitrojen sıvısı kullanarak cilt lezyonunun ortadan kaldırıldığı cerrahi olmayan bir tedavidir.

Elektrik akımı ile yakma (elektrokoter). Elektrokoter seboreik keratozu ortadan kaldırmada etkili olabilir. Tek başına veya kürtajla kullanılabilir. Bu işlem düzgün yapılmazsa yara izi bırakabilir ve diğer yok etme metotlarına göre daha uzun sürebilir.

Büyümeyi buharlaştırma lazeri (erime). Seboreik keratozu tedavi etmek için farklı türlerde lazer tedavileri mevcuttur.

Seboreik Keratoz Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin birçok kullanımı vardır, bunlardan biri de seboreik keratozu evde tedavi etmektir. Elma sirkesi tedavisini kullanmak için:

  • Bir pamuğu elma sirkesinde ıslatın. Kullandığınızdan elma sirkesinin ev yapımı olduğundan emin olun.
  • Pamuğu büyümeler üzerine bastırın ve pamuğun üzerinden bantlayın. Her gün 8 saate kadar bekletin ve 10-14 gün tekrarlayın.
  • Büyümeler birkaç gün sonra yok olacaktır ancak bazen tamamen yok olması için bir hafta gerekebilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.