SVO Serebrovaskuler Olay ( Serebrovasküler Hastalık)Nedir?
SVO, Serebro Vaskuler kelimelerinin kısaltmasıdır. Serebro Vaskuler ise çeşitli nedenlerden dolayı beynin bazı bölgelerine kan akışının sınırlı miktarda olması veya hiç olmaması durumuna denir. Bu durum Serebrovasküler Hastalık ve Serebrovaskuler Olay olarak da bilinir.
SVO (Serebrovasküler Hastalık ) Belirtileri Nelerdir?
Serebrovasküler Hastalık sonucu deneyimlenen belirtiler, beyne verilen zarara ve alana bağlı olacaktır. Şu sorunlara neden olabilir;
- Şiddetli ve ani baş ağrısı
- Tek taraflı felç (hemipleji)
- Yutma güçlüğü
- Salya artışı
- Hafıza kaybı
- Bacak, kol veya yüzün bir tarafında zayıflık
- Bilinç kaybı
- Unutkanlık, kafa karışıklığı gibi zihinsel değişiklikler
- Aktiviteleri planlayamama ve organize edememe
- Düşünme ve konuşmada zorluk
- Okuma ve yazmada zorluk
- Depresyon
- Görüş problemleri
SVO (Serebrovasküler Hastalık ) Nedenleri Nelerdir?
Serebrovasküler hastalık genellikle kan damarının daralması, pıhtı oluşması, tıkanması veya yırtılma sonucu kan akışının engellenmesi sonrası oluşur. Kan akışının eksik olması ise beyin dokularını engelleyerek felce sebep olabilir.
Serebrovasküler hastalığına sebep olan durumlar şunlardır:
Felç: Felç en yaygın serebrovasküler hastalıktır. Felcin ayırt edici özelliği, kalıcı duyum veya motor fonksiyonu kaybıdır. İki tür felç vardır: hemorajik (beyne olan kanama) veya iskemik (beyne yetersiz kan akışı)
Geçici iskemik atak (TIA): Bu durum felç ile çok benzerdir, ancak belirtileri 24 saat içinde tamamen yok olur. TIA bazen “mini felç” olarak adlandırılır.
Beyni besleyen kan damarlarının anevrizması: Anevrizma, arter duvarında zayıflamadan kaynaklanır ve kan damarında bir şişlik oluşur.
Vasküler malformasyonlar: Bu durum; arterlerde veya damarlarda mevcut anormallikleri ifade eder.
Vasküler bunama: Genellikle kalıcı olan kognitif bozukluktur.
Subaraknoid hemoraji: Bu terim, kan damarından beyin yüzeyine sızan kanı tanımlamak için kullanılır.
SVO (Serebrovasküler Hastalık ) Nasıl Tedavi Edilir?
Uygulanacak tedavi serebrovasküler hastalık tipine bağlıdır. Ancak, tedavinin amacı beyine giden kan akışını rahatlatmaktır. Kan akışındaki problemlerin sebebine bağlı olarak, doktorunuz birçok tedavi yönteminden birini seçecektir. Uygulanacak en uygun tedavi ise kan kaybının büyüklüğüne bağlı olacaktır.
Çoğu serebrovasküler hastalık vakası ilaçlarla tedavi edilmektedir. Bu ilaçlar ise şunlardır:
- Tansiyon ilaçları
- Kolesterol ilaçları
- Kan incelticiler
İlaçlar genellikle atardamarları %50’den daha az tıkalı veya daralmış olan insanlara verilir. Daha ciddi vakalarda, plak veya tıkanıklıkların giderilmesi veya stent yerleştirilmesi için ameliyat gerekebilir.
Beyin fonksiyonu zaten serebrovasküler bir hastalık tarafından azalmış veya değişmişse, o zaman iyileşme sürecinin bir parçası olarak fizik tedavi, mesleki terapi ve konuşma terapisine ihtiyaç olabilir.
Serebrovasküler hastalık tedavisi, nedene bağlı olarak ilaç, yaşam tarzı değişiklikleri veya ameliyat olabilir.
İlaçlar ise şunlardır:
- Antiplateletler (aspirin, klopidogrel)
- Kan incelticiler (heparin, varfarin)
- Antihipertansifler (ACE inhibitörleri, beta blokerleri)
- Anti-diyabetik ilaçlar.
Cerrahi prosedürler şunlardır:
Endovasküler cerrahi ve vasküler cerrahi
SVO (Serebrovasküler Hastalık ) İçin Risk Faktörleri
SVO (Serebrovasküler hastalık ) meydana gelmesini tetikleyen durumlar şunlardır;
- Sigara ve tütün kullanımı
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- İskemik kalp hastalığı
- Kötü beslenme
- Egzersiz eksikliği
- Diyabet
- Alkol
- Stres
Serebrovasküler Hastalığı Nasıl Önlenşr?
Serebrovasküler hastalıkların önlenmesi için başvurulacak yöntemler arasında sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, az yağlı bir beslenme planı yürütmek, obeziteyi önlemek, kan basıncını ve hipertansiyonu kontrol etmek, kolesterolü düşürmek ve kronik stres veya öfkeden kaçınmak sayılabilir.
SVO (Serebrovasküler Hastalık ) Çeşitleri Nelerdir?
Bazı yaygın serebrovasküler hastalık şekilleri felç, bazen minik inme olarak adlandırılan geçici iskemik atak (TİA) ve subaraknoid hemorajidir.
Beyin kanını besleyen bir kan damarı kan pıhtısı veya plak tarafından tıkandığında iskemik felç meydana gelir. Zaten dar olan arterde bir pıhtı veya trombüs oluşabilir. Uygun kan akımı olmaması beyin hücrelerinin ölümüyle sonuçlandığında ise kişi felç olur.
Hemorajik felç; beynin bir kısmındaki kan damarının zayıfladığı veya patladığı ve kanın beynin içine sızmasına neden olduğu zaman ortaya çıkar. Bu, beyin dokusuna baskı uygulayarak doku hasarına neden olur. Kanama ayrıca beynin diğer bölgelerine kan akışının azalmasına da neden olabilir.
Anevrizma veya subaraknoid hemoraji; beyinde kan damarlarındaki problemlerden kaynaklanabilir. Bir kan damarı yırtılırsa, kan akışı ve beyin hücrelerine zarar verebilir.
Kan pıhtısı, vücudun başka yerlerinden koptuğunda ve daha küçük bir arteri bloke etmek için beyne doğru giderken embolizm oluşur. Bu embolik felçe neden olabilir. Bu durum, atriyal fibrilasyon gibi aritmileri olan kişilerde daha yaygındır.