Bankart lezyonu tekrarlayan omuz çıkmasına denir.
Sık sık omuz çıkması ile karşılaşma durumuna Bankart lezyonu denir. Omuz çıkmasının tekrarlı yaşanmasının en yaygın sebepleri düşme veya omzun zorlanmasıdır. Omuz çıkması ilk kez yaşandığında çok dikkate alınmasa da zaman içerisinde günlük hayatı olumsuz olarak etkilemeye başlayabilir. Omuz çıktıktan sonra kişide omuz bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilir. Doktor genellikle omuz çıkması durumunda kişiye kasların güçlenmesi için özel egzersizler önermektedir.
İlk kez olarak meydana gelen omuz çıkması çoğunlukla büyük travmalar sebepli olarak meydana gelmektedir. Çıkık sonrasında kişi eğer yeterince tedavi görmezse tekrar çıkık yaşama riski yükselmektedir. İlk omuz çıkma eğer kişi 20 yaşından küçük olduğunda meydana gelmişse çıkığın tekrarlama riski %80 üzerindedir.
Omuz çıkıkları tekrarladıkça omuzda daha büyük kireçlenme ve hasara, aynı zamanda omuz çevresinde bağ ve kaslarda ciddi zarara neden olabilmektedir.
Dahası omuz çıkıklarında oluşan yineleme ani zamanlarda görülebilir. Bu da vücutta başka sakatlıklara yol açabilir.
Tekrarlayan Çıkık Tipleri Nelerdir?
Travmatik Çıkıklar: Travmatik çıkık; trafik kazası, düşme veya çarpma gibi sebeplerden kaynaklı travma nedenli olarak omuz destek kıkırdağında (labrum) meydana gelen yırtılma ile oluşmaktadır. Bu tür çıkıklar cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Atravmatik Çıkıklar: Atravmatik çıkık; günlük hareketler yaparken zorlamalar kaynaklı iki omuzda da görülebilen çıkıklardır. Bu tür çıkıklarda omuz çok kolay çıkıp tekrar girmektedir. Bu tür çıkıklarda ise fizik tedavi %80 oranında iyileşme sağlamaktadır. Fakat yine de eğer fizik tedavi faydalı olmazsa cerrahi müdahale gerekli olabilir.
İstemli Çıkıklar: İstemli çıkık ise omuzlarda istemli olarak çıkma nedenli oluşur. Bu tür çıkıklardan kaçınılmalıdır ve hastalar mutlaka tedavi olmalıdır. İstemli çıkıklarda hem fizik tedavi hem de cerrahi yöntem kullanımı uygulanabilmektedir.
Bankart Lezyonu Tedavisi
Omuzda çıkmaya sebep olan bankart lezyonu tedavi gerektirmektedir. Tedavi yöntemi olarak ise fizik tedavi veya cerrahi müdahale gerekli olabilir. Cerrahi yöntemi uygulandığında kolun askıya alınması sağlanır. Sonrasında ise rehabilitasyon programı uygulanmaktadır. Bu durumda hasta eklem hareketlerini azaltmalıdır ve kasları güçlendirmelidir. Ayrıca hastanın ağrı yaşanması halinde doktor gerekli göreceği uygulamaları hastasına önerecektir.
Fizik tedavi uygulandığında ise tedavide amaçlanan ilk şey hastanın yaşadığı ağrıyı dindirmek ve eklemlerde stabilizasyonu bozan kas kuvvetinde eksikliği azaltmaktır. Ayrıca hastanın günlük yaşamında da bazı düzenlemeler yapması gerekmektedir. Tedavi sonrası 6-12 ay kadar fizyoterepistin hazırlayacağı bir egzersiz planının takip edilmesi gerekmektedir.
Bankart Lezyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bankart lezyonu ameliyatına başlamadan önce omuzda meydana gelen yırtıkları incelemek için omuz içerisine sıvı enjekte edilir. Kapalı olarak yapılan ameliyatta omuzda açılan delikten kamera girişi sağlanır ve bu şekilde omuzdaki yırtıklar onarılır. Eğer zamanında yapılmışsa ameliyat başarılı olur. Bu ameliyat kolay gibi görülse de ameliyat sonrası hastanın normal hayatına dönmesi biraz uzun sürmektedir.
Ameliyat Sonrası İyileşme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Omuz çıkığı için uygulanan ameliyatın ardından hastanın 5 ila 10 gün hastanede kalması gerekli olmaktadır. Bu durumda hastalara 30 gün iş göremez raporu verilmektedir. Bu dinlenme sonrasında ise hastanın fizik tedavi uzmanının hazırladığı egzersiz planını takip etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kol altına bir yastık bastırılır ve bu şekilde bırakılır. Ayrıca omuzun güçlenmesi için omuza mavi renk lastikler sarılmaktadır.
Hastanın omuz çıkması sonrası yaşamında hareket konusunda dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Örneğin kişi ani hareketlerden kaçınmalı, ağır eşyalar taşımamalı ve uzun süre bilgisayar kullanmamalıdır. Ayrıca hasta doktorun omuz ve sırt hizasına sardığı bandajı çıkartmamalı ve kolun sabitliğini bozmamalıdır. Aksi taktirde omuz çıkığı tekrarlanacaktır. Omu çıkığı sonrası ağrı yaşayan kişilerde doktor uygun bir ağrı kesici yazabilmektedir.
Bu ameliyat sigortası olmayan hastalar için yaklaşık olarak 4 bin tl ye mal olmaktadır. Sigortalı kişiler için ise ücretsiz yapılmaktadır.