Sinir Sıkışması Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Sinir Sıkışması İçin Hangi Doktora Gidilir Hangi Bölüm Bakar?

0 9.628

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması kemikler, eklemler, kaslar veya tendonlar gibi dokularla çevrili bir sinire çok fazla baskı uygulandığında ortaya çıkar. Bu baskı ağrı, uyuşma veya tahribata neden olarak sinir fonksiyonunu bozar. Sinir sıkışması hasarı küçük veya şiddetli olabilir. Geçici veya uzun süreli problemlere neden olabilir. Ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse o kadar hızlı şekilde rahatlık sağlanacaktır.

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Sinir sıkışması sinir üzerine “baskı” olduğunda ortaya çıkar. Baskı tekrar eden hareketlerin bir sonucu olabilir veya vücudunuzu uyurken dirseklerinizi kıvrık tutmak gibi tek bir pozisyonda uzun süre tuttuğunuzda da meydana gelebilir.

Sinir sıkışmasının diğer nedenleri şunlardır;

  • Artrit. Artrit eklem iltihabıdır. Bir veya birden fazla eklemi etkileyebilir.
  • İyi veya kötü huylu sinir tümörleri, yumuşak doku veya diğer yapılar
  • Kemik çıkıntıları, kistler veya tümörler
  • Sinir başı sendromu. Sinir başı sendromu el ve kolda uyuşma ve ağrıya neden olan yaygın bir durumdur. Temel belirtiler, baş parmak, orta parmak, işaret parmağı ve yüzük parmaklarında ağrı ve uyuşukluktur.
  • Dejeneretif disk hastalığı (omuriliğin yaşlanma etkisi ve aşınıp yıpranmasından kaynaklanır)
  • Kemikte kırılma
  • Spinal stenoz (Omurga kanalının daralması ve omuriliğe baskı uygulaması)
  • Travma veya yaralanma

Sinir Sıkışmasının Risk Faktörleri Nelerdir?

Birçok faktör sinir sıkışması riskini arttırabilir. Risk faktörü olan bütün insanlar sinir sıkışması yaşamaz. Sinir sıkışması için risk faktörleri şunlardır:

  • Obezite
  • Mesleki aktiviteler
  • Duruş bozukluğu
  • Hamilelik
  • Kırıklar veya tekrarlanan yaralanmalar gibi önceki yaralanmalar
  • Spor yaralanmaları

Sinir Sıkışması Belirtileri

  • Sinir sıkışması olan bölgede ağrı
  • Sinir sıkışması olan bölgede hissizlik veya uyuşma
  • Sinir sıkışması olan alanda iğne batıyormuş veya yanma hissi
  • Etkilenen alanda kas zayıflığı

Sinir Sıkışması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ortopedi ve Nöroloji doktorlarına gidilebilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Beyin Ve Sinir Cerrahi doktoru yapar.

Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Bu problemi teşhis etmek için olası testler:

Röntgen, CT tarama veya MRI tarama gibi görüntüleme testleri. Bu testler doktorun boynunuz veya sırtınızdaki yapıları görmesini sağlar.

Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?

Sinir sıkışması tedavisi, konumu ve sebebine bağlıdır.

Fizik tedavi

Fizik tedavi uzmanı üzerindeki baskı olan siniri rahatlatmak için size etkilenen alandaki kasları güçlendirecek ve esnetecek egzersizler öğretebilir. Aynı zamanda siniri kötüleştiren aktiviteleri değiştirmeyi de önerebilir.

İlaçlar

İbuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) veya naproxen sodium (Aleve) gibi steroid olmayan iltihap karşıtı ilaçlar ağrıyı rahatlamaya yardım edebilir. Ağızdan veya enjeksiyonla verilen kortikosteroidler ağrıyı ve iltihaplanmayı en aza indirmeye yardım edebilir.

Ameliyat

Eğer sinir sıkışması koruyucu tedavilerle haftalardan birkaç ay kadar sonra da gelişme göstermezse doktorunuz sinir üzerindeki baskıyı yok etmek için ameliyat önerebilir. Ameliyatın türü sinir sıkışmasının bulunduğu yere göre değişiklik gösterir.

Ameliyat kemik çıkıntıları veya omurilikteki bel fıtığını yok etmeyi içerir veya karpal ligameni ayırarak  sinirlerin geçişini kolaylaştırmayı kapsar.

Tedaviyle birçok kişi sinir sıkışmasından iyileşmektedir. Ancak bazı vakalarda hasar geri alınamazdır.

Bol Bol Dinlenin

Etkilenen alanı dinlendirdiğinizden ve sinir sıkışması belirtilerini tedavi etmeye yardım edebilen yeterli uykuyu aldığınızdan emin olun. Ek olarak, bu belirtilerinizi kötüleştireceğinden etkilenen alanı fazla kullanmaktan kaçının. Baskının sinir üzerinde olmadığı rahat bir pozisyonda uyumak iyileşme için çok önemlidir çünkü vücut kendini siz uykudayken onarır.

Soğuk Kompres

Sinir sıkışmasına soğuk kompres uygulamak ağrıyı hızlı ve geçici şekilde rahatlatmanın harika bir yoludur. Soğukluk alanı uyuşturacaktır. Bu şişme, iltihaplanma ve ağrıya yardım edecektir. Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın bunu sinir sıkışması olan yere tutun.

Zerdeçal

Zerdeçaldaki kürkümin iltihap karşıtı ve iyileştirici özelliklere sahip olmasıyla sinir sıkışmasını tedavi etmeye yardım edebilir. 1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte ekleyin ve iyice karıştırın. Bir miktar soğumasını bekleyin ve biraz bal ekleyin. Bu karışımı için.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.