Sinovit Nedir?
Sinovit, eklem zarlarında meydana gelen iltihaplanmaya denir. Sinovit hastalığında, zar sıvısının birikmesi sonucu eklemlerde şişme görülür. Sinovit hastalığı, diğer birçok hastalığa da neden olabilir.
Sinovit Nedir?
Eklemlerimizin büyük kısmının iç yüzünü döşeyen bir zar bulunmaktadır. Bu zara “sinovyum”, sinovyum içeren eklemlere de “sinovyal eklem” denir. Bu zarın iltihabına “sinovit” denir.
El ve ayak parmak eklemleri, el bileği ve ayak bileği eklemleri, dirsek, diz, omuz ve kalça eklemleri sinovyal eklemlerdendir. Sinovit zarının iltihaplanması sonucunda ince zar kalınlaşır ve bunun neticesinde yani sinovit hastalığı neticesinde eklemlerde şişlik ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. Tenosinovit tendonlar ve tendonları çevreleyen kılıfın iltihaplanmasına denir.
Şarkıcı Lady Gaga da sinovit hastalığından muzdariptir, hatta bu rahatsızlık nedeniyle kimi zaman konserlerini iptal etmek zorunda kalır, sinovit, eklem zarlarında meydana gelen iltihap sonucu görülür. Eklemler, zar sıvısının birikmesi sonucu şişer.
Sinovit Hastalığının Belirtileri
- Sinovit hastalığının en yaygın belirtisi, bu hastalığı olanlarda şiddetli ağrılar yaşanmasıdır.
- Sinavit hastalarında hastanın yürüyüşünde sorunlar ortaya çıkar. Hasta parmak ucunda yürümeye veya topallamaya başlar.
- Eklemlerde şişme ve hassasiyet
- Eklemlerde sıcaklık hissi ve kızarıklık. Eklemler, iltihabın neden olduğu kan akışında artış sebebiyle daha sıcak hale gelir.
- Diz eklemlerinde ve uyluk bölgesinde ağrı meydana gelir.
- Ağrı şiddetli olduğu zamanlarda yürüyememe
- Uyluk veya dizde ağrı olup kalça ağrısı olmaması
- Bir parmağı açıp düz tutmakta zorlanma
- Parmağı açmaya çalışıldığında zorlanma
- Eklemleri hareket ettirirken çıtırdama gibi seslerin duyulması
- Hastalığın ilerleyen aşamalarında hastanın ağrıdan dolayı hiç yürüyememesi problemi yaşanır.
Sinovit Hastalığı Neden Olur?
Sinovite şu sağlık sorunları neden olabilir;
- Romatoid Artrit
- Tetik parmak
- Gut. Eklemlerde şiddetli ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı olarak belirti veren bir sağlık sorunudur.
- Septik artrit
- Verem hastalığı
- Ankilozan Spondilit.Ankilozan spondilit bel, sırt, boyun omurlarını tutan kronik romatizmal bir hastalıktır.
- Romatizmal ateş
- Alerjik reaksiyonlar
- Reaktif artrit
- Eklemlerde travma, kaza, araba çarpması gibi yaralanmalar
Sinovita Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ortopedi doktoruna gidilir.
Sinovit Hastalığı Tedavisi
Sinovit hastalığının tedavisinde antienflamatuvar yani iltihap kurutucu ilaçlar kullanılır. Ekleme enjeksiyon yöntemiyle steroidler uygulanabilir. Steroit ilaçlar (kortizonlu) iltihabı durdurmada çok etkilidir, ancak bu hastalıklar genellikle uzun sürdüğü ve uzun süre steroit alımı yan etkiler ortaya çıkardığı için, kullanımları kısıtlıdır.
Sinovit için sıcak veya soğuk kompres uygulamak ağrıyı geçirebilir.
Sıcak Kompres: Bunun için sinovit hastalığı olan yerlere sıcak su torbası tutabilirsiniz. Yahut temiz bir bezi ütüleyip ağrı olan yere bunu sarın. Bez soğudukça tekrar ısıtın uygulamaya devam edin.
Soğuk Kompres: Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın. Daha sonra bu bezi sinovit hastalığı olan yere tutun.
Sinovit hastalığı tedavi edilmezse, eklemlerde hasara, zamanla eklemlerde ağrının artmasına, eklemlerde sertleşme ve hareket ettirmekte zorlanmaya yol açabilir.