Retansiyon Kisti (Mukus Retansiyon Kisti) Nedir?
Mukus retansiyon kisti olarak da bilinen retansiyon kisti sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır.
Retansiyon Kisti Nedir?
Retansiyon kisti; yaygın olarak mukus retansiyon kisti olarak bilinmektedir ve mukus kanalının mukustan yani vücuttaki sümüksü sıvıdan dolayı tıkanması sonucunda meydana gelen mukus dolu küçük bir kesedir. Retansiyon kisti (mukus retansiyon kisti) vücudumuzda maksiller sinüsler, ses telleri, dudaklar, gırtlak, tükürük bezi ve ön sinüsler gibi farklı bölgelerde ortaya çıkmaktadır.
Bu kist dudaktaysa çıplak gözle görülebilir. Fakat diğer mukos tipleri sadece farklı nedenlerle MRI taraması veya CT taraması gibi görüntüleme testleri ile rastlantısal olarak tespit edilebilir.
Retansiyon Kisti Çeşitleri Belirtileri Tedavisi
Ses Tellerindeki Mukus Retansiyon Kisti
Ses tellerinin altında, mukus üreten ve ses üretmek için ses tellerini kayganlaştıran mukus bezleri vardır. Ancak bazen ses tellerinde mukus retansiyon kisti oluşabilir.
Ses Tellerindeki Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
Kist ses tellerinde ise, ses kısıklığına neden olabilir. Çıkıntının ucunda kıvrım üzerinde yuvarlak sarı renkli bir lezyon olarak bulunur. Vokal kordların arızalanması, sıvı ve yiyeceklerin akciğerlere akmasına yol açabilir.
Ses Tellerindeki Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Cerrahi girişim sadece ses tellerindeki mukus retansiyon kistini çıkarabilir. Kıvrımlardaki küçük bir insizyon kistin ses tellerinden ayrılması ve daha sonra yok olması için yapılır.
Dudaklardaki Mukus Retansiyon Kisti
Dudakların iç yüzeyinde bulunan ve tükürük salgılayan çok sayıda tükürük bezi vardır. Dudakların ısırılması, dudakların delinmesi veya dudakların emilmesi gibi herhangi bir travma veya yaralanma, tükürüğün salgı bezinde birikmesine ve mukus retansiyon kisti oluşmasına neden olabilir.
Dudaklardaki Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
Mukus retansiyon kistleri mavimsi bir renk tonu olarak görünür ve yaklaşık 1 ila 2 cm boyutlarındadır. Genellikle bu kist alt dudaklarda görülür, fakat dilin alt yüzeyinde ve ağzın yüzeyinde da görülebilir. Bu kistler, küçük çocuklarda dudaklarını ısırma alışkanlığı sebebiyle yaygındır. Ayrıca 30 yaşın altındaki yetişkinlerde de görülebilir.
Dudaklardaki Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Dudaktaki kist kendi kendine geçmez. Lokal anestezi verdikten sonra ameliyat gerekir. Ancak herhangi bir ameliyattan önce, kist üzerinde daha fazla yaralanmanın oluşmasının önlenmesi çok önemlidir. Kist çıkarılırken, eğer zihinsel sinir yaralanırsa, kişi ağız içinde ve çevresinde uyuşma ve karıncalanma hissi yaşayabilir. Kötü huylu bir oluşumu veya kanseri önlemek için kesilen doku bir patoloğa gönderilmelidir.
Tükürük Bezlerindeki Mukus Retansiyon Kisti
Tükürük bezi; tükürük salya kanalından salgılanır, ancak kanal herhangi bir travma veya yaralanmadan etkilenirse, tükürük salgı bezinde birikerek mukus retansiyon kisti oluşturur.
Tükürük Bezlerindeki Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
Kistin mavimsi görünümü ile tanımlanmaktadır ve ağrısızdır. Çoğunlukla 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir.
Tükürük Bezlerindeki Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Tükürük bezindeki kist, küçük ve basit lokal bir ameliyatla çıkarılabilir ardından dikiş yapılır. Ancak, çıkarılması sırasında çevredeki yapıları etkilemesini önlemek için mutlaka uygun tedavi gereklidir.
Maksiller Sinüs Mukus Retansiyon Kisti
Elmacık kemikleri altında maksiller sinüsü kayganlaştırmak için mukus üreten hava boşlukları ve mukus bezi ile dolu maksiller sinüs vardır. Bu tip kist, kanalın tahliye edilmesinden veya aşağıdaki nedenlerden herhangi birinden dolayı tıkanmışsa meydana gelebilir:
- Elmacık kemikleri travması
- Alerji
- Kronik sinüzit
Maksiller Sinüs Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
Maksiller sinüslerdeki retansiyon kisti herhangi bir belirti göstermez, ancak bazı durumlarda aşağıdaki belirtiler gösterebilir:
- Baş ağrısı
- Yüz ağrısı
- Sinüs enfeksiyonu
Maksiller Sinüs Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Genellikle bu kist türü herhangi bir tedavi gerektirmez, ancak sıklıkla sinüs problemlerine yol açıyorsa, kistin çıkarılması ve nüksetmenin önlenmesi için nazal cerrahi gerekebilir.
Gırtlaktaki Mukus Retansiyon Kisti
Gırtlaktaki kist genellikle bademcikler üzerinde gelişir, ancak gırtlağın diğer kısımlarında da oluşabilir. Bunun nedeni ise gırtlağın arkasında mukus üreten bezlerde tıkanıklık olmasıdır.
Gırtlaktaki Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
- Boğazın sürekli temizlenmesi ihtiyacı duyulması
- Baş ağrısı
- Yutma güçlüğü
Gırtlaktaki Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Gırtlak kistini tedavi etmek için tek seçenek ameliyattır ve kist bademcikteyse alınmalıdır.
Ön Sinüslerdeki Mukus Retansiyon Kisti
Ön sinüsler alnımızın kemiklerinin altında bulunur ve bu sinüsleri kayganlaştırmak için mukus bezleri vardır. Eğer bu kanallar tıkanırsa mukus retansiyon kistinin oluşumuna yol açar.
Ön Sinüslerdeki Mukus Retansiyon Kisti Belirtileri
- Şiddetli başağrısı
- Çift görme (diplopi)
- Göz çıkıntısı (proptozis)
Ön Sinüslerdeki Mukus Retansiyon Kisti Tedavisi
Ön sinüslerde mukus retansiyon kisti kötü belirtilere neden olabileceğinden sadece cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Retansiyon Kisti Bitkisel Tedavisi
- 20 gram kurutulmuş papatya
- 1 litre su
Retansiyon kisti tanısı konulduktan sonra hastalarda retansiyon kisti nedir sorusu akıllara gelmektedir. Bu kist korkulacak bir duruma sebep olmamaktadır. Sadece belirtileri hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kistin tedavisi için papatya buhar yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için; 1 litre su içine 20 gram kurutulmuş papatya ekleyin. Suyu kaynatın. Ardından havluyla kase üzerine eğilin ve buharın yüzünüze nüfus etmesini sağlayın. Bu buharla yüzünüz iyice nemli hale gelinceye dek kısa kısa molalar vererek tekrarlayın. Bu yöntemi günde birkaç defa uygulayarak sinüs tıkanıklığından kurtulabilirsiniz.