Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Sırt ağrısı, kemik erimesinden D vitamini eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Makalemizde bu duruma yol açan nedenlerden ve tedavisinden bahsedeceğiz.
Sırt Ağrısı Neden Olur?
- Aşırı stres
- Kas romatizması
- Kas tutulması
- D vitamini, Kalsiyum eksikliği
- Boyun fıtığı
- Fibromiyalji (Yumuşak doku romatizması)
- Ağır eşyalar kaldırma
- Sinir sıkışması
- Eklem iltihabı
- Kemik erimesi
- Sırt fıtığı
- Kireçlenme
- Omurilik iltihabı
- Kalp krizi
- Disk kayması
- Bel fıtığı
- Sinir uçlarının iltihaplanması
- Hamilelik
- Uyurken veya otururken yanlış pozisyonda durma
- Sırtta tümör bulunması
- Boyun omurgasının düzleşmesi
- Akciğer hastalıkları
- Sürekli klimalı ortamda çalışmak
- Aşırı iş yükü ve yorgunluk
Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Sırt ağrısı için Ortopedi, Nöroloji ve Fizik tedavi bölümü, sırtımız ağrıdığında bu 3 doktordan dilediğimize gidebiliriz.
Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
Sırt ağrısının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Sırt ağrısına yol açan neden tedavi edildiğinde ağrı da geçecektir. Örneğin sırt ağrısı stresten kaynaklıysa doktor antidepresan reçete eder. Düzenli anti depresan kullanımı ağrıyı geçirecektir. Yahut kas tutulması bu duruma sebep olduysa doktor kas gevşetici krem yazabilir.
Ayrıca sırta hacamat yaptırmak, akupunktur da ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir.
Sırt Ağrısı İçin Doğal Bitkisel Çözümler
Sıcak Su Torbası
Sırtınıza sıcak su torbası tutmak ağrının geçmesinde etkili rol oynar. Sıcak su torbanız yoksa temiz bir bezi ütüleyip ağrıya bölgeye bu sıcak bezi sarın.
Nane Yağı
Nane yağı sırt ağrısının geçmesine yardımcı olabilecek en etkili maddelerdendir. Esansiyel nane yağının rahatlatıcı ve anti-inflamatuar yapısı sırt ağrısının rahatlamasını sağlayabilir. Ayrıca kas spazmını önleyen antispazmodik özellik taşır.
Malzemeler
- 5-6 damla nane yağı
- 1 kaşık zeytinyağı
Birkaç damla nane yağını zeytinyağı ile karıştırın ve etkili bölgeye uygulayın. Günde 2 defa tekrarlayın.
Acı Biber
Acı biberdeki kapsaisin bileşeni ile sırttaki ağrıyı gidermekte yardımcı olarak anti-inflamatuar bir etki sergiler. Beynin ağrı vericilerinin aktivasyonunu da önler, bu da acı hissini azaltır.
- ½ tatlı kaşığı acı biberi 2-3 tatlı kaşığı ılık yağ veya hindistancevizi yağı ile karıştırın.
- Ağrıyan eklemlere ve kaslara uygulayın.
- 20 dakika beklettikten sonra durulayın.
- Ağrı geçene kadar günde 1 defa tekrarlayın.
- Acı biber içeren kremler de kullanabilirsiniz.
Papatya Çayı
Papatya, anti-inflamatuar ve ağrı kesici etkilerinden dolayı bitkisel bir aspirin olarak da bilinir. Papatyanın bu özellikleri ile sırt bölgesindeki ağrıyı, şişkinliği ve yangıyı rahatlatır.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya
- 1 bardak sıcak su
- Bal (opsiyonel)
Kurutulmuş papatyayı bir bardak sıcak suda 5-10 dakika demleyin. Soğumadan tüketin ve tat için de bal ekleyebilirsiniz. Günde en az 2 defa uygulayınız.
Birkaç damla papatya yağını 2 kaşık hindistancevizi yağı ile karıştırın ve bu karışımlı kullanarak etkili bölgeye günde 2 veya 3 defa masaj yapın.
Zencefil
Mide bulantısı ve kusma için yaygın bir yöntem olan zencefil kökü sırt ağrısı tedavisinde de kullanılabilir. Zencefilin içindeki anti-inflamatuar bileşenler sırt ağrısını giderebilir.
- Taze zencefili rendeleyip veya blenderdan geçirip püre haline getirin. Bu püreyi sırtınızda ağrıyan bölgelere koyun. 15 dakika bekletin ve durulayın. Günde 1 kez uygulayın.
- Alternatif olarak taze zencefil köklerinden 4-6 adet ince dilimler kesip 1.5 bardak suya koyun. Kısık ateşte 10 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelene kadar ılımasını bekleyin ve süzdükten sonra biraz bal ekleyip için. Bu zencefil çayını birkaç günlüğüne günde 2-3 defa veya bir gelişme hissedene kadar içebilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi sırt ağrısını hızlı bir şekilde geçiren güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Ayrıca besin eksikliğinden kaynaklanan ağrıyı engelleyen önemli derecede besin değerine sahiptir.
- Bir peçeteyi sirkeye batırın ve sırtınıza koyun. 2 saat bekletin. Ağrı geçene kadar günde 2 defa tekrarlayın.
Zerdeçal
Sırt ağrısını tedavi etmek için zerdeçal da kullanabilirsiniz. Zerdeçalın curcumini anti-inflamatuar etken olarak davranan ve dolayısıyla ağrıyı geçiren önemli bir fitokimyasaldır. Ayrıca zerdeçal iyileşme işlemini hızlandıran kan dolaşımının gelişimine de yardımcı olur.
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak sütle karıştırın
- Kısık ateşte 5 dakika ısıtın
- Ateşten alın, biraz bal ekleyin ve ılımasını bekleyin
- Ağrınız geçene kadar günde 2 defa için