Sünnet Sonrası Antibiyotikli Merhem İsimleri

Sünnet Sonrası Krem Sünnet Kremleri Nelerdir?

2 1.667

Sünnet Sonrası Sünnet Kremleri Nelerdir?

Ülkemizde erkek çocuklarına en yaygın olarak uygulanan cerrahi işlem olan sünnet, pipinin ucunu kaplayan fazla derinin kesilerek alınmasıdır. Sünnet işlemi genellikle dini ve kültürel açıdan tercih edilen bir işlem olsa da, sağlık açısından faydalı olması da sünnet uygulamasını gerekli kılan bir işlem haline getirmektedir.

Sünnet İşleminden Önce Yapılması Gerekenler:

Sünnet işlemi uygulanmadan önce çocuk mutlaka sünneti yapacak doktor tarafından muayene edilmelidir böylece peniste olması muhtemel olan şekilsel farklılıklar, fıtık ve inmemiş testisler gibi bölgesel ve diğer çeşitli anormallikler önceden teşhis edilerek gözlem altına alınabilir.

Sünnet işleminin ne zaman uygulanması gerektiği oldukça sık karşılaşılan sorulardan birisidir. Sünnetin uygulanması gereken ideal yaşa karar vermek yerine sünnet uygulanacak çocuğun yaşına uygun cerrahi işlemi belirlemek daha önemli bir meseledir. Belli yaş aralıklarında özellikle de 2-5 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan sünnet işleminin genel anestezi ile yapılması önerilir çünkü lokal anestezi ile uygulanan sünnet işlemi çocuğun korkuya ve strese kapılmasına sebep olabilir. Çocuğun uyutularak sünnet işleminin uygulanması daha kolay ve daha rahat bir işlem olmasını sağlayacaktır. Yeni doğan dönemindeki çocuklarda ise doğum sonrası 1-2 aylık dönemde sünnet işleminin lokal anestezi ile uygulanmasında bir sakınca görülmemektedir.

Sünnet 2 Şekilde Yapılır;

  • Lokal anestezi ile: Penisin etrafına iğne ile lokal anestezi enjekte edilerek o bölgenin uyuşması sağlanır ve daha sonra sünnet işlemi uygulanır. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde ve kendini psikolojik olarak sünnete hazır hissedecek olgunluğa ulaşmış çocuklarda bu yöntem tercih edilebilir.
  • Genel anestezi ile: Sünnet edilecek çocuk genel astezi verilerek tamamen uyutulur ve daha sonra sünnet işlemi uygulanır. Genel anestezi ile yapılan sünnet işlemi çocuğun ameliyata bağlı olarak yaşayacağı stres, kaygı ve korkusunu azaltarak bu süreci daha kolay bir şekilde atlatmasını sağlar. Genel anestezi uygulanmadan önce uzman çocuk anestezi doktoru çocuğu muayene ederek kan tahlili yapar ve anestezi verilecek çocuğun yaşa göre değişmekle birlikte ortalama 3 ila 8 saate kadar aç olması istenir.

Sünnet Sonrası Yapılacaklar:

Bez kullanan bebeklere uygulanan sünnet işlemi sonrasında genellikle sargıya ihtiyaç duyulmaz. Her bez değişiminde pipinin üzerine antibiyotikli krem uygulanması tedavi süreci için yeterli olacaktır. Sünnetten sonraki ilk 2 gün krem uygulaması bolca yapılır ve takip eden 5 gün boyunca uygulanan kremin yoğunluğu azaltılarak tedavi süreci tamamlanır. Sünnet işleminden 2 gün sonra çocuğun yıkanmasında bir sakınca yoktur. Ayrıca, sünnet işleminden sonraki 5. günden itibaren pipinin sabah akşam ılık suyla yıkanması iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacaktır.

Büyük çocuklara uygulanan sünnet işlemi sonrasında pipinin etrafının antibiyokli krem uygulanarak bir gazlı bez ya da jelatine benzeyen şeffaf tegaderm ile sarılması gerekli olabilmektedir. Sünnet işleminden 2 gün sonra sargı açılarak antibiyotik krem sürmeye devam edilir. Çocuk 2 günden sonra banyo yapabilir. İyileşme sürecinin hızlanması için sünnet işleminden sonraki 5. günden itibaren pipinin sabah akşam ılık suyla yıkanması tavsiye edilmektedir.

Sünnet Sonrasında Sürülebilecek Doktorların Tavsiye Ettiği Antibiyotik Kremler

  • Bepanthen plus krem
  • Batikon krem
  • Dextrocin krem
  • Fito krem
  • Furacin krem
  • Bactroban krem

Sünnet Sonrası İçin Hangi Kremler Kullanılır? Doktorlar Cevaplıyor

Sual: .7 yaşında oğlum 3 gün önce sünnet oldu maalesef ilgisiz bir hekime denk geldik.. sünnet sonrası pansuman için baticon ve dextrocin krem ve antibiyotik verdi.. sünnetten bir gün sonra hemşire sargıyı çıkarırken pipisinin başındaki deriyi kaldırdı.. düzenli pansuman yapıyorum günde 2 kere ama kullandığımız kremden fayda göremedik tavsiyeniz ne olur?

CEVAP

Dr. Tarkan Soygür’ün cevabı:( Merhaba, çoğunlukla kendiliğinden bir iyileşme süreci yaşanır. Baticon yapabileceği için çok gerekmedikçe önermem. Pipi üzerine günde 2-3 kez bepanthen plus krem sürebilirsiniz. Ilık suya oturma banyoları da rahatlatabilir)

Sual: Merhaba oğlumu geçen c.tesi sünnet ettik bandaj açıldıktan sonra bactropan ve anestol krem bir defa sürüldü daha sonrasında pipisi yara halini aldı şu anda yaraya hergün baticon la pansuman yapıyoruz ve croxliex adlı antibiyotiğin 2.şişesine geçtik.bu yara hali ne zaman geçer bir kaç doktora götürdüm tedvinin yeterli olduğunu söylediğini yapmada sorun yok ,ağrı ateş yok ama yara var çok korkuyorum birde doktoru yaranın kabuklarını soymak istedi başka dr. ise önermedi arada kaldım

CEVAP

Dr. Selim Aksöyek’in cevabı:(Çocuğunuz için önerilerim: öncelikle her hangi bir klinik bulgu yani kabukların dışında peniste kızarıklık, şişlik, ateş gibi bulgular yoksa antibiyotiğe gerek yok. kabuklanmış sünnet bölgesi için günde iki kez pipi banyosu yapacaksınız. bunun için bir fincan kaynatılıp ılınması beklenmiş suyun içine bir çay kaşığı batikon koyacaksınız ve çocuğunuzun pipisini tüm kabuklu bölge içine girecek şekilde 10 dakika pipi banyosu yapacaksınız. bu arada çocuğunuzun günlük banyo yapmasını sağlayacaksınız. böylece hem günde bir kez genel yıkanması, iki kez lokal pipi banyoları ile bu kabuklar yumuşayarak dökülecekler ve yara iyileşmesi gerçekleşecek. Bu banyolarla lokal temizlik olacağı için enfeksiyon riskinizde olmayacaktır. banyoların dışında çocuğunuz çişini kakasını yaptıktan sonra sünnet bölgesine lokal batikon uygulaması yapabilirsiniz. )

Not: Makalede geçen soru cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

2 Yorumlar
  1. Çağ la diyor

    Benim oglum sunnet oldu pipisinin ucu kiloduna yapisiyo ve cok aciyo hamgi kremi surrbilirim iyi aksamlar

  2. Çağ la diyor

    Benim oglum sunnet oldu pisinin ucu kiloda yapisiyo ve cok aciyo ne surebilirim krem olarak cok caniy yani yo

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.