İdrarda Glukoz Negatif Pozitif Ne Demektir?

İdrarda Glukoz, İdrarda Şeker Çıkması Görülmesi Nedir?

0 428

İdrarda Glukoz, İdrarda Şeker Çıkması Nedir?

Glukoz kanda bulunan bir şeker türüdür. Normalde idrarda çok az glukoz vardır veya hiç yoktur. Glukoz, şeker hastalığında, böbrekler hasar gördüğünde veya çeşitli hastalık durumlarında idrarda görülebilir. İdrarda glukoz bulunmasına, yani idrarda şeker bulunmasına glikozüri denir.

Glukoz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve enerji için kullandığı bir şeker türüdür. Vücudumuz yediğiniz karbonhidratları glikoza dönüştürür.

İdrarda Glukoz Normal Değerleri Nasıldır?

İdrardaki normal glukoz miktarı 0 ila 0.8 mmol / L’dir (litre başına milimol). Daha yüksek bir ölçüm, bir sağlık sorununun işareti olabilir. İdrarda glikoz negatif demek, yani idrar testinde glikozun bulunmaması demektir. Yani idrarda glikoz yok demektir. İdrar glukoz pozitif ise idrarda glukoz bulunması anlamına gelir.

İdrarda Glukoz Belirtileri Nelerdir?

  • Yorgunluk, halsizlik
  • Sık enfeksiyon geçirme
  • Aşırı acıkma
  • Sık idrara çıkma
  • Karın ağrısı
  • Susuzluk hissi 
  • Sinirlilik
  • Görme kaybı veya görme değişikliği
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya diğer olağan dışı hisler
  • Açıklanamayan kilo kaybı

İdrarda Glukoz Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Şeker hastalığı. Şeker hastalığı vücudunuzun enerji için şeker kullanma yeteneğini etkileyen kronik bir hastalıktır.

Çok fazla şekerli gıdalar tüketmek. Aşırı şeker tüketmek, böbreklerin kan şekerini süzmesini engeller, bu glikozun idrarın içine girmesine neden olur.

Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak

Hamilelik. Hamile kadınların hemen hemen yarısında hamileliğin belirli dönemlerinde idrarda glukoza rastlanabilir. İdrarda glukoz bulunması gebe kadında hamilelik şekeri hastalığı olduğunu da gösterebilir.

Hipertiroidi. (Troid yüksekliği) Aşırı tiroid hormonu salgılanması glikoz emiliminin azalmasına neden olur ve bu da vücuttan idrar yoluyla geçer.

Duygusal nedenler (Korku, öfke, kaygı, heyecan ve stres vb)

Kafa içi basıncının artması ve beyin lezyonları

Renal glikozüri hastalığı. Bu hastalık kan şekeri düzeyleri normal olsa bile, böbreklerden idrarın içine glikozun salındığı nadir görülen bir durumdur.

Böbrek iltihapları

Mide alınması ameliyatı geçirmek

İnterstisiyel nefrit

Siroz vb. karaciğer hastalıkları

Kalıtsal tirozinemi

Wilson hastalığı

Sistinozis

Kurşun, cıva vb. ağır metal zehirlenmeleri

Bağırsaklarda görülen glukoz-galaktoz emilim sorunları

Hiperglisemi (yüksek kan şekeri seviyeleri)

İyi huylu glikozüri:Böbreklerin süzme mekanizmasının şekerin idrardan geçmesine izin vermesi demektir. Bu tip glikozüri genellikle belirti vermez ve kalıtsal bir özelliktir.

Böbrek nakli

Karaciğer sirozu : Bu hastalık karbonhidrat metabolizmasını etkiler, böbreklerin şekeri süzme yeteneğine zarar verir, idrarda glikoza neden olabilecek yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur.

Nefrotik sendrom

Diabetes mellitus: Şeker hastalığı kontrol altına alınamamış olan kişilerin aşırı kan glikoz seviyeleri, böbreklerin glikozu uygun şekilde yeniden emmesini zorlaştırır ve idrarın içine sızmasına neden olabilir.

Prediyabet (Diyabet teşhisi kriterlerini tam olarak karşılamayan anormal glikoz seviyeleri.)

Diyabet (şeker hastalığı), idrarda glukoz yüksekliğinin en yaygın nedenidir. Doktorunuz teşhisi doğrulamak için kan testi de isteyecektir.

Bazı durumlarda, idrarda yüksek miktarda glukoz hamileliğe bağlı olabilir. Hamile kadınlarda, idrar glukoz seviyelerinin hamile olmayan kadınlardan daha yüksek olma eğilimindedir. İdrarlarında zaten artmış glikoz seviyesi olan kadınlar, hamile kalırlarsa , gebelik diyabeti açısından kontrol altında tutulmalıdır.

İdrarda glukoz yüksekliği renal glikozüri sonucu da olabilir . Bu durum, böbreklerin idrarda glikozu serbest bıraktığı nadir bir durumdur. Renal glikozüri, kan şekeri düzeyleri normal olsa bile idrar glukoz seviyelerinin yüksek olmasına neden olabilir.

İdrar glukoz testinizin sonuçları normalin üstünde ise, doktorunuz bu durumun nedenini belirlemek için daha fazla test yapacaktır.

Bazı ilaçlar yan etki olarak kanda ve idrarda glikoz seviyelerini artırabilir. Çok fazla stres altındaysanız bu durumu doktorunuza söylemelisiniz, çünkü stres de idrarda glikoz seviyelerini artırabilir.

İdrar Glikoz Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

İdrarda glikoz bulunması bir idrar çubuğu testi kullanılarak teşhis edilir. İdrarda glikoz bulunmasının tedavisi, bu duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır ve genellikle bu duruma neden olan şey tedavi edildiğinde idrar glikoz normal seviyelere düşecektir.

İdrarda glikozun normal seviyesine inmesi için uzman önerileri şunlardır;

  • Her gün 1 saat yürüyün.
  • Şekerli gıdalar, paketlenmiş ürünlerden uzak durun, bunun yerine kepekli tahıl, sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
  • Vücudunuzun insülini daha etkili kullanmasına yardımcı olmak için doktorun yazdığı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, vücudunuzun insüline daha iyi cevap vermesini sağlayan metformin (Glumetza) veya vücudunuzun daha fazla insülin yapmasına yardımcı olan sülfonilüre (Glyburid) içerebilir.

İdrarda Glikoz Bulunması Komplikasyonları Nelerdir?

İdrarda glikoz bulunması kalp krizi, felç , yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir . Görme sorunları, böbrek fonksiyonuna zarar verme, sinir hasarı, ellerde ve ayaklarda yaralara yol açabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.